szombat, május 18, 2024
spot_img
KezdőlapÉletmódEgy agyrém: Múltunk és jelenünk

Egy agyrém: Múltunk és jelenünk

Beszélgetőtársam a kiskunhalasi coach, azaz lelki segítő, Kelemenné Szilágyi Noémi. Régi iskolatársként vannak közös témáink. Főleg persze vidámak. Aztán meg rosszak is. De ez az élet rendje. Vagy nem?

— Sok embernek van baja a saját múltjával?
Ahogy öregszem, annál inkább látom a múltbéli problémákat — másoknál és nálam egyaránt.Mert előjönnek! De nem kell itt óriási tragédiákra, zaklatásokra vagy a kínok kínjára gondolni! Inkább egyszerű, de fel nem dolgozott bajok ezek. Több kliensemen látom, hogy miként alakult a kapcsolata a saját édesanyájával. Bele kell menni mélyen, mert itt a múlt sok mindenre rányomja bélyegét: blokkokat okoz a kliensben egy-egy feldolgozatlan vita, és felnőttfejjel sokszor pszichiáterre van szükség.

— Csak az anya?
A szülő-gyerek kapcsolatot ki kell elemezni, ez vonatkozik mind az anya-lánya, mind az apa-fiára. De ez vonatkozhat keresztben is. Alapvetően induljunk ki az anyából, mert ugyebár ő van átlagosan többet a gyerekkel, tehát erősebb is a hatása! A szülő-gyerek kapcsolat amúgy is nagy terhet hordozhat. Olyannyira, hogy sokan a szüleik mását keresik a saját párjukban.

— Hogyan?
Tegyük fel, a saját szüleim meghaltak, és én ugyanazt keresem a páromban vagy az anyósomban. Mindenre bizonyos magatartás séma szerint reagálok, amitől nem lehet eltéríteni. Viszont ezzel saját jelenlegi kapcsolataimat mérgezem, legyen ez családi vagy munkahelyi.

— Ha más oldalról indulunk neki ennek a múlt-jelen-kölcsönhatás problematikának, azt azért tartsuk szem előtt, hogy sok mindenben más az életünk szerkezete! Régen megvoltak a munkás, a paraszt, az értelmiségi stb. családok. Ott megvoltak a „receptek”, a munkaritmus, mondhatni: az otthonról hozott rutin. Most pedig nagyon változó, hektikus az életünk. Lehet az, hogy nincs mindenki felkészülve a „napi változásmenedzsmentre” és néha ösztönösen „hátra nyúl a múlt-fiókba”.
Nem minden esetben nyomja rá életünkre a bélyegét a beidegződés. De önismerettel kötelező foglalkozni! Azt nem mondhatod mindig, hogy „anyám miatt lettem ilyen”. Járni kell önismereti tréningbe, csoportba — és követni kell a változásokat kívül-belül!
— Mennyire győzhetők meg erről az emberek?
Véleményem az, hogy enélkül nem igazán lehet létezni. Viszont sok klienssel találkozom, aki ki is mondja: önismereti foglalkozásra nincs szükségem.

— Fél saját magától?
Ez is lehet. Meg sok más is. Tabu téma. Az egyik kliens mesélte, hogy öt éve volt a cégnél önismereti tréning, és az neki elég is volt. Mondhatni: kipipálta! Persze azóta új pozícióba is került és éppen válófélben van! De „nem kell önismereti tréning”!

— Na és akkor mesélj! Mi történik egy ilyen önismereti tréningen?
Olyan eszközöket használunk, melyek egyszerűek, néha bugyuták, de ugyanakkor sok mindent megmutatnak az illetőről. Nem nekem, hanem neki saját magának!
Először is induljunk ki abból, hogy mindannyian a saját életünk hősei vagyunk. Szerepelnek persze benne más hősök is, de nekünk most mi vagyunk a legfontosabbak. A kliensnek házi feladatként meg kell írnia a „saját meséjét”, mégpedig I. sz. 3. személyben. De nem csak arról kell ennek szólnia, hogy melyik nap hány órakor mi volt, hanemki kell térnie arra is, hogy mikor ki segítette, és hogy jutott túl a nehézségeken. Így aztán kiderülnek a múlt erőforrásai is, melyekre a későbbiekben támaszkodhat.

— Ezek „receptek”?
Nem közölhetünk sémákat a klienssel: minden ember más és az ő életmegoldásait saját magának kell kimondania! Amikor futok a versenyeken, nekem nagy segítség volt, hogy képes voltam magamat kívülről látni. És fontos, hogy amikor fáradtan bicegek, kinevetem saját magamat! Ez nem egyenlő az önsajnálattal! Nem sajnálom magamat, hanem elképzelek egy humoros storyt, amiben én a bicegő szereplő vagyok.Egészen más szemszögből nézem az eseményeket ilyenkor.
De beszéljünk másik módszerről is! Amikor például lerajzolunk egy tortát, benne a szerep-szeleteket: döntsük el, melyik milyen szerepet játszik az életemben! Aztán rajzolunk egy másik tortát. Ennek az a címe, hogy „ezek a vágyott szerepeim ”! Optimális esetben a két torta hasonlít. Na de: nem minden eset optimális. A jelen helyzetben szinte mindenkinél a munka dominál, és a szükségesnél kisebb a család szerepe.

— Vajon tudja-e mindenki, milyen szerepkörök léteznek? Hiszen hajlamosak vagyunk munkahely-család-hobby-barátok körökre szűkíteni sok mindent. Kell segíteni a klienseket pár kérdéssel?
Én úgy látom, hogy a beszélgetésre komolyan jönnek el és igyekeznek tudatosak lenni. Kijönnek szépen a domináns szerepek. Pl. hogy „gyerek vagyok”, hiszen sokat jár gondozni idős szüleit, hozzátartozóit és ez sajnos rányomja bélyegét az életére.
— Az öreg szülő rányomja a bélyegét a gyerek életére? Energiavámpír?De amikor mi voltunk 3 évesek, akkor mi is ennyire „kizsákmányoltuk a szüleinket”, nem?
Igen! Csak most már mi is ötven felé haladunk ám. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ahogy én az idős családtaggal viselkedem, azt kapom majd vissza a gyerekeimtől. Feladat! Példát adok, de szenvedek tőle!

— Bele kell élnünk magunkat, hogy ez a feladat — vagy így, vagy úgy — mindannyiunkra vár…Mi által ismerhetjük meg magunkat még?
Irodalom: nyisson ki egy könyvet, olvasson el két oldalt és találja meg saját magát a sorok között! Először fura, de kiderül, hogy minden történetben ott vagyunk mi magunk is. Akár pro, akár kontra.

— Viszont ezzel együtt járhat az érzések titkolása is, nem?
Sokan nem tudnak beszélni az érzéseikről. Ez vonatkozik akár a tinédzserekre, de az érett menedzserekre egyaránt. Erre viszont van egy kártyajátékunk. Kinél mit alkalmazunk és persze a lényeg az, hogy ne én mondjam ki, amit neki kell! Amikor a saját kapcsolatait elemezzük ki, és odaállítja a szereplőket, akkor saját maga döbben rá, hogy nem jól áll az élet-táblája. Kimondja, hogy „nem tudom”, hogy oldjam meg. Ilyenkor kell segítő kérdéseikkel közel hozni a megoldást.

Káposzta Lajos

Coaching folyamat kapcsán elérhetőség:

www.ihelpyou.hu

Tel.: 06304776658

Noémi előadásai, amire mindenkit szeretettel vár: 

Kiskunmajsán
2020.szept 17. csütörtök 18:00
Konecsni György Művelődési Központ
_________________________________

Soltvadkerten
2020. szeptember 24. csütörtök 18:00
Szentkorona cukrászda emeleti különterme

 

További cikkeink a témában:

-Hírdetés -

Friss cikkeink