hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapÉletmódFelrakom a fészre, de nehogy kritizáld!

Felrakom a fészre, de nehogy kritizáld!

Vagy ahogy a régi sláger mondja: „Csak a szépre emlékezem”.
De nem minden szép. Sőt: néha kimondottan visszataszító.
Viszont hogy mondjuk meg a királynak, hogy bizony amit ő szép ruhának gondolt, az nincs is? Beszélhetőtársam egy kiskunhalasi coach, azaz lelki segítő, lélekmenedzser, Kelemenné Szilágyi Noémi.


— Nekem az álságos világ a vesszőparipám. Igen sokan vannak, akik már nem a piacon pletykálnak, hanem a tinder, facebook, stb. megosztások és követők a mérvadók — gyűjtjük a rajongókat?

Aki rákattan a social médiára, azt nehéz onnan levenni. (Pedig vannak leszoktató módszerek.) Inkább azt kell megtanítanunk magunknak, hogy van élet azon kívül is! Tudomásul kell vennünk, hogy az internethasználat a napi rutin részévé vált. Nem kell lejönni róla, hiszen egy csomó információ forrása. A mérték viszont fontos! A kliens olyan gyakorlatokra tehet szert, amivel egyensúlyban tartja az életét e téren is.

— Mit vihetünk túlzásba még?
Sok mindent. Ez lehet a sport, az alkohol, a szeretet… És persze mindig jönnek kóros hóbortok. Szeretjük például azt is begyűjteni, hogy ki mit mond rólunk. De: a kéretlen vélemény nem vélemény! Mindenkinek nem felelhetünk meg. Ha van egy önképem, önértékelésem magamról, akkor nem dőlök a kardomba attól, hogy valaki kritizálja az éppen kiposztolt bámilyen képemet.

— Kliensek terén látsz-e különbséget, amikor valaki — magyar ember — külföldi cégnél van vagy magyar munkáltatója van?
A magyarok nagyon búval béleltek, negatívak. Talán a saját történelemben is gyökerezik ez. Az önbizalomhiány nagyon súlyos probléma. Nevelés és önképzés kellene.
A válaszom, tapasztalatom az, hogy ha külföldi is a cége, az élete akkor is magyar. A közege, a családi és más problémái ugyanazok. Az amerikai is ezeket éli meg, csak éppen más tupírozással. Ott is megvan az üldöző-üldözött-megmentő, a megcsaló-megcsalt, a győztes és a legyőzött szerep. De ugyanez működik akár egy bantu törzsben is.
A kérdés csak az, hogy mindezt hogyan éljük meg és hogyan dolgozzuk fel?
„A munkahelyemre nem viszem be a családi problémáimat.” — állítja egy kliens. A válaszom erre, hogy de, mindenki beviszi. Aki pedig az ellenkezőjét állítja, annál ki fog bukni.

— Mi a helyzet azokkal a vezetőkkel, akik nem akarnak párkapcsolatban élni? Kikapcsolja az illető a nemi vágyat magában és csak a feladatnak él. Ergo nincs családja…
Ez nem igaz! Nincs a földön olyan férfi vagy nő, aki nem szeretne párt magának. Becsapja saját magát. A száján egy láthatatlan ragasztóval nem beszél senkinek az érzéseiről, az álmairól, vágyairól. Ezt a ragasztócsíkot annyira meg lehet szokni, hogy szépen hozzászokik az önbecsapáshoz, majd a szervezete betegségi tüneteket produkál: gyomor, vese, idegi problémák.

— És akkor irány a drága magánrendelés?
Igen. Jönnek a gyógyszerek, a pótcselekvések, a placebo gyógyszerek. Aztán persze olyan ajzószerek is, melyek már kábítószerek. De őket kiszedni ebből a helyzetből nem a coach feladata, az már a pszichológus szakterülete. Én nem írhatok fel gyógyszert, ő viszont igen. Az a coach, aki bevállal mindent, az gyanús.
A coach nem végez terápiát, a coach a kérdezés „művésze”. A kliens pedig a saját maga által kimondott válaszai által teljesen új és más fényben tud ránézni a problémájára. Évek óta fennálló problémákat lehet egy 5-8 alkalmas coaching folyamat alatt megoldani. Ezért is tartom a mai kor egyik leghatékonyabb lelki segítő módszerének a coachingot.

Káposzta Lajos

Coaching folyamat kapcsán elérhetőség:

www.ihelpyou.hu

Tel.: 06304776658

Noémi előadásai, amire mindenkit szeretettel vár: 

Kiskunmajsán
2020.szept 17. csütörtök 18:00
Konecsni György Művelődési Központ
_________________________________

Soltvadkerten
2020. szeptember 24. csütörtök 18:00
Szentkorona cukrászda emeleti különterme

 

További cikkeink a témában:

-Hírdetés -

Friss cikkeink