hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapÉletmódA lelkigondozás új művelője: a coach

A lelkigondozás új művelője: a coach

Kelemenné Szilágyi Noémival beszélgetek. Régi a barátság, még a kiskunhalasi gimnáziumi évekből. A mosoly maradt, a homlok ráncosodott. Ezt hívják úgy: huszonpárévesek vagyunk ugyan, de hozzá harminc év tapasztalattal. Honnan, miért, mire? Ezt vegyük most górcső alá.

Noémi: Hogyan lettem coach?

Eredetileg magyar-történelem szakos tanárnak készültem, de nem vettek fel — egy pont híján. Utólag nézve nem is bánom.
Aztán angolnyelvű külkereskedő lettem, majd művelődésszervezői diplomát szereztem. Jó 10 éve belefogtunk a férjemmel egy vállalkozásba: gyorsasági motoros versenyzőket menedzselünk. Elkezdtem képezni magam: sportolók lelkivilágával kapcsolatos területen. Sportmenedzseri iskolát végeztem. Mindig érdekelt a pszichológia, ezért a coach (ejtsd: „kócs”) szakma felé fordultam. Életmód és sport coach lettem. Olyan tanáraink voltak, mint a televíziós műsorvezető, diplomás coach Zelinka Ildikó, dr. Gulácsi Bernadett, a Laurus Fejlesztő Intézet vezetője, dr. Elbert Gábor a Pécsi tudományegyetem adjunktusa, egykori sport államtitkár.

— Magad is sportolsz: futsz. Hogy jön rá valaki, hogy futnia kell?

26 évvel ezelőtt egy szörnyű betegséget észleltem magamon: alig tudtam megmozdulni. Talán a kézilabda múltam köszön vissza egy ízületi problémával? — tettem fel magamnak a kérdést. Aztán egy neves orvos kijelentette, hogy ez más eredetű probléma, de rövidesen teljesen le fogok bénulni.

— Ilyenkor sokan feladják. Vagy éppen teljes életmódot váltanak és… csoda történik!

Utóbbi! Én mindig előre figyeltem, soha nem hátra. Tíz éve pedig a biológiai terápiát kapok havonta, melynek az is egy „mellékhatása” lett, hogy lépésről lépésre elkezdtem a futást. Motivációm folyamatos szinten tartása érdekében pedig futóversenyeken indulok és a rajtban szinte mindig eszembe jut az a bizonyos arculcsapás, amit a professzor a fejemhez vágott 26 évvel ezelőtt, hogy hamarosan tolókocsis leszek. Több félmaraton van mögöttem, hegyi pályák és aszfaltos futóversenyek. Ahogy az Irie Maffia énekli a Bajnok c. számban:

“Arcomon apró karcok, de túléltem minden harcot
Én így vagyok több, igen így vagyok jobb
Míg a célt figyelem, nem a rajtot”

A coaching is a célt figyeli, egy előremutató folyamat. A coaching ülések során csak annyira foglalkozunk a múlttal, amennyire a jelenlegi problémáink benne gyökereznek.

— Az értékelési, önbecsülési tényezők emberenként változnak. No meg korosztályonként. Tudsz különbséget tenni ezen a téren?

Hogyne! Sok olyan tényező van, amiről ezelőtt 20-30 évvel azt gondoltuk, hogy fontos. Ma meg már… Dehogy fontos! Fiatalabbaknak még lényeges például a tökéletes külső elérése. Érettebb korban nem a külsőségen van a fókusz.
Amit nem értek, az ugyancsak a sporttal kapcsolatos. Nem szeretem, ha valaki saját magát lenyomja: „Ma csak 5 km-t futottam, sajnáljatok!”

— Ó, hát én erre büszke lennék… vagy hát: vagyok! tessék magunkat vállon veregetni és nem poroszosan tekinteni az elvégzett teljesítményünkre, miszerint amit megtettünk az a nulla, az a természetes. Ha nem értékeljük saját teljesítményünket, akkor a környezetünket sem ismerjük el.

Igen, gyorsan elintézed. Mint ahogy én is.
Erre a szakmai válasz a Brief coaching — tömör coaching —, melyet leginkább sportolóknál alkalmazunk. Hogy miért? Mert a sportoló siet és gyorsan akar eredményeket. Egy példa: 1-10 közötti skálán hányasra értékeled a dobótechnikádat? Erre beír egy 3-as jegyet.

Erre a válaszom:
„Ennek örüljünk, nagyon jó! Mit tettél meg érte? Mitől lettél már 3-as?”
„Ja, hát edzés után mindig ott maradtam és gyakorlok, otthon pedig X.Y példaképemről nézek videókat”

— válaszolja a kliens, már némi büszkeséggel a hangjában. Kiderül, hogy nagyon sokat tett érte! Le kell győzni a kishitűeket, szedjük össze az erőforrásainkat és ismerjük el önmagunkat!

Káposzta Lajos

Coaching folyamat kapcsán elérhetőség:

www.ihelpyou.hu

Tel.: 06304776658

Noémi előadásai, amire mindenkit szeretettel vár: 


Kiskunmajsán
2020.szept 17. csütörtök 18:00
Konecsni György Művelődési Központ
_________________________________

Soltvadkerten
2020. szeptember 24. csütörtök 18:00
Szentkorona cukrászda emeleti különterme

További cikkünk a témában:

-Hírdetés -

Friss cikkeink