péntek, május 24, 2024
spot_img
KezdőlapParázs varázs Grill, BBQGömb grillen sült grillcsirke

Gömb grillen sült grillcsirke

A faszénparázson sűlt csirke talán az egyik legfinomabb grill étel, mégis kevesen merik bevállalni. Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogy mit és hogyan csinálj, hogy biztos legyen a siker!

Egy 1,7-1,8kg-s csirke 3-4 embernek bőségesen elegendő, főleg, ha készül hozzá valami köret is. Egy nagyobb grillen (57cm feletti sütőfelületen) akár két csirkét is süthetünk egyidőben. Nagyjából 80-90 perc alatt készül el ez a fenséges, egészben sült grillcsirke faszénparázson.

Kezdjünk is bele az egészben sült grillezett csirke elkészítésébe!

A csirkét alaposan tisztítsuk meg, a kis szőröket, tollakat távolítsuk el, a combvégeken található vastag sárga bőrt perzseljük meg és kaparjuk le. Távolítsuk el a belsőségeket, ha benne lennének még…  Ezt követően a csirkét töröljük szárazra egy papirtölrővel.

A kezünkkel nyúljunk be a mellrésznél, és emeljük fel a bőrt. Jó mélyen a combokfelé is tegyük ezt meg, hogy később majd betudjuk juttatni a fűszerkeveréket a bőr alá is.

Fűszerkeveréket készíthetünk sajátot, vagy akár használhatunk kész grillcsirke fűszerkeveréket is.

Grillcsirke fűszerkeverék házilag

1 ek. só
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. őrölt fehérbors
2 tk. fokhagyma granulátum
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. rozmaring
1/2 tk. cayenne bors – ez el is hagyható, ha nem szereted a csípőset, de ennyi még teljesen vállalható egy szuper parázson sült csirkénél.

Grillcsirke fűszerezése, házilag készült fűszersóval
Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd fűszerezzük a csirkét a hasüregében és a bőre alatt is.
Ezután a csirke bőrét kenjük le vékonyan étolajjal, és szórjuk be egyenletesen azt is a fűszerkeverékünkkel.

Hagyjuk a húst 3-4 órán át pácolódni a sóval és a fűszerkeverékkel. 6 óránál tovább nem érdemes a szárazpácban hagyni, mert akkor már sok nedvességet veszít a hús. A nedvekre pedig szükségünk van, hogy ne száradjon ki a hús grillezés közben.

A grill begyújtása

Mindenképp válasszunk minőségi faszenet, vagy faszénbrikettet. Az olcsó szenek között sokszor találkozhatunk kellemetlen ízű, nehezen gyulladó vagy kormoló termékekkel. Nem éri meg, annyival nem olcsóbbak, mint amennyi kellemetlenséget tudnak okozni.

A mostani sütésnél a BROCK által forgalmazott Paraguayi Quebracho Blanco ovális faszén brikettet próbáltam ki. Kíváncsi voltam mit tud ez a brikett. Így utólag elmondhatom, hogy kellemes csalódás volt!
Megtöltöttem a begyújtókémény, a grill tűzrácsára tettem egy begyújtó kockát, amit meggyújtottam, és rátettem a kéményt. Nem mértem az időt, de nagyjából 20perc alatt már végig égett az összes faszénbrikett, a kezdeti füstölés megszűnt. Kellemes illattal, szép vékony füsttel égett.

Itt jön a legfontosabb rész!

A grill egyik felére öntjük az izzó faszenet. Ha van faszéntartó kosarunk, akkor azokba, ha nincs akkor próbáljuk minél kisebb helyre tölteni a parazsat. A lényeg, hogy maradjon mellette jócskán hely, amit nem ér a parázs közvetlen hője.
Tegyünk egy alutálcát vagy kisméretű tepsit a faszén mellé, nagyjából oda, ahol a csirkéről csepegő zsírt feltudja fogni.
Majd mehet a grillrács a parázs fölé. Ilyenkor mindig csukjuk le a grill fedelét, nyissuk ki félig az alsó szellőzőt, és félig-háromnegyedig a felső szellőzőket. Melegítsük át a grillrácsot, és a fedelet. Néhány percet követően, ha beállt a hőmérsékletünk, feltesszük a csirkét sülni a parázzsal ellentétes oldalra, mellével felfelé.
A faszénre dobhatunk 1-2 kisebb füstölőfa kockát, én most Hickoryt használtam, nagyon szeretem az illatát és az ízét, szerintem nagyon passzol a grillcsirkéhez (is).

A fedelet lezárva már csak annyi a dolgunk, hogy ne engedjük a hőmérsékletet nagyon elszaladni. 170-180°C  az ideális hőmérséklet. A rácshőmérsékletet egy digitális hőmérővel mérhetjük. A grillen elhelyezett hőmérő nem fog pontos adatokat szolgáltatni.

Nagyjából 40-45 perc sütést követően fordítsuk meg a grillcsérkét a grillrácson. Most kerüljön alulra a mellrésze. Ha mindent jól csináltunk, a mellének már szép pirossas, sült színe van, és az illata is kezd nagyon íncsiklandó lenni!

Egy ekkora húsnak, ha a grill hőmérséklete nem szaladt el nagyon, 80-90perc sütésre van szüksége. Az első órában már mérhetünk egy maghőmérsékletet, hogy nehogy túl menjen a hús. A Csirke mellehúsának 72°C  a comboknak 83°C -osnak kell lenniük. A maghőmérőt úgy helyezzük a húsba, hogy az ne érjen csontot.

Grillcsirke Weber gömbgrillen
Grillen sült egész csirke

Amint megvan a kellő maghő, vegyük le a grillről a grillcsirkét, és hagyjuk egy kicsit pihenni. Ilyenkor a maghő még egy kicsit emelkedik, a húsban lévő nedvek pedig egyenletesen eloszlanak. 15-20 perc pihentetés mindenképpen jót tesz az ételünknek.

Köret a faszénen sült csirkéhez

A grillcsirke bármivel istenien finom. Ehetjük puha kenyérrel, savanyúsággal, vagy idénysalátákkal, grillezett zöldségekkel, kukoricával. Nagyon jól passzol a grillcsirkéhez a gombás rizs, vagy a Hasselback burgonya, esetleg a steak burgonya is.

Nézd meg a faszénen sült grillcsirke sütéséről készült videónkat: 

-Hírdetés -

Friss cikkeink