Tóth István – Csitta régi vágya teljesült a hétvégén. 2023 február 25-én rövid, de sikeres szervezés után lezajlott az első Töltöttkáposzta-főző verseny Soltvadkerten a piactéren.
Az időjárás nem volt túlzottan kegyes a versenyzőkhöz. Reggelre markáns hidegfront érte el városunkat, a kora reggeli 11°C a csapatok megérkezésekor már jelentősen csökkent a szél is fújni kezdett, illetve eleredt az eső is. A Piactéri csarnok legalább ez utóbbi ellen hatékonyan védte a résztvevőket. Az 5°C hideg ellen pedig előkerültek a pálinkáspoharak, így legalább mindenhol emelkedett volt a hangulat.
A bócsai főzőmester, Nehéz Tamás különleges csemegével kedveskedett a résztvevő csapatoknak: Sajátkészítésű füstölt lazacával gyakorlatilag mindenkit levett a lábáról. Köszönjük Tamás, nagyon finom volt!
Még akkor is, ha én csak azt a halat szeretem, amelyik életében röfögött…
A 12 csapatnál legalább 12 különféle módon elkészített töltöttkáposzta került a bográcsokba, üstökbe, öntöttvas fazekakba, csuprokba. Végigkóstolni mindet szinte lehetetlenség, de azért jónéhány ételt megízleltünk és bizton állíthatjuk, hogy az összes nagyon finom volt!
A háromtagú zsűrinek: (Kárász Rita, Szervánszky László, Farkas Miklós) nem volt könnyű dolga, ennyi féle káposztát végigkóstolni, és kiválasztani a három legjobb ételt, csapatot.
Az első Soltvadkerti Töltöttkáposzta-főző verseny első három helyezete:
I. A kiskőrösi Kötőrúd egyesület csapata.
II. Niki és a cigánylányok csapata Soltvadkertről
III. Éhenkórászok csapata Soltvadkertről
A többi csapat sem ment haza üres kézzel, mindenki kapott egy oklevelet, egy üveg bort és Rita házi szörpjeiből egy-egy üveggel.
Csitta és a versenyzők is megfogadták. Jövőre újra összeállnak a csapatok egy Vadkerti élményfőzésre. Jövőre azokat is szeretettel várjuk, akik most valamilyen oknál fogva nem tudtak eljönni a rendezvényre.