Nyomtatás

Tökéletes BBQ csülök egyszerűen

BBQ, bonyolult, nehéz, macerás…? Dehogy! Nézd milyen egyszerűen készítheted el a tökéletes csülköt egy nagyobb fedeles grillen, vagy BBQ sütőben, Smokerben vagy Iron Block Cube-ban, mint én is.

Hozzávalók


Víz

Opcionálisan:
Fokhagyma
Vöröshagyma
Egész feketebors
Kömény
Babérlevél

Elkészítés

Hátsó sertéscsülök, ha több darabot készítesz, próbálj meg arra törekedni, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek.

A csülköket megmossuk, ha szükséges gázlámpával megpörzsöljük, átkapargatjuk. Ha van a bőrön pecsét, hagyd rajta, ne vágd meg a bőrt.

 

Készíts 7%-os sóoldatot. 1liter vízhez 7dkg sót adunk (70g)
igen, ez egy sósabb lé, de a csülöknek kell a 7%!

Edénytől függ, hogy mennyi lé fogja bőségesen ellepni a csülköket. A hozzávalókat mérd ki pontosan.

A sóoldatba tehetsz fokhagymát, egész borsot, köményt, vöröshagymát, majorannát, babérlevelet… gyakorlatilag bármilyen általad kedvelt fűszert. Ha több időd van, a fűszereket fel is forralhatod, de akkor meg kell várnod, míg a pácleved kihűl, csak ezt követően tedd bele a csülköket. A fűszereket forralás nélkül is teheted a páclébe. Tedd a páclevet a csülkökkel hűtőbe és minimum 36, de inkább 72 órán át pácold a húsokat. Időnként keverd át – forgasd meg a csülköket, hogy a só egyenletesen oszlódjon el a lében.

Készítsd be a sütődet 6órára elegendő faszénnel, vagy brikettel. Gyújtsd be, és várd meg míg a sütő felmelegszik 120-130 fokra. ( igen, a csülöknek kicsit magasabb hő mehet, nem kell a 110 fokot megcélozni, ha mégis ezt teszed, akkor a sütési idő megnől)

Mosd le a csülköket hideg vízzel, kicsit szárítsd le a bőrös felületeket egy papírtörlővel.
Süsd a csülköket 3 órán át 130 fokon, füstőlőfának használj hickory-t, vagy cseresznyét, esetleg bármi más keményfát, aminek a füstjét kedveled. Néhányszor spricceld le a húsokat almalé-almaecet, vagy sör-almaecet, esetleg almaecet-víz-whisky kombóval. – A felület nedvesítése a cél, ezzel plusz ízeket már nem igazán viszel be a húsba. 30 percenként illik egyszer spriccelni.

Mindenképpen kerüld a túlzottan cukros oldatokat, a mézet, a gyümölcsös sört. Ezek a hosszú sütési idő alatt megégnek, a csülköd fekete, kormos lesz.
Érdemes a húsok maghőjét figyelni. A cél a 94 fok feletti maghő, de ezt lassan érjük el.
78-80 maghő körül a sütő hőmérsékletét emelhetjük 180 fokig a legvégén, ha roppanósabb bőrt szeretnél 20percig mehet 200 vagy picivel fentebb a hő.

Ha mindenképpen szeretnéd glazozni a csülköt – akkor az utolsó 10-15percre tedd fel a glazet. Viszont akkor ne emeld a hőt 200 fokra, mert hamar megég a cukor miatt a felület.

Nekem jobban bejön a csülök Glaze nélkül. Ha valaki szeretné, akkor a tányérján is ízesítheti BBQ szószokkal a húst. Nem lesz jobb a csülök, ha fóliába csomagolod! Csomagold akkor, ha a sütés elején hoszzabb időre elszaladt a hőmérséklete a sütőnek, egyébként nincs szükség csomagolásra. Szép egyenletes színe lesz így a húsnak, nem lesz főtthús jellege.
Miután elérted a 94 celsiusfokos maghőt, vedd ki a csülköket, és pihentesd a húst szeletelés előtt. (itt használhatsz fóliát, vagy melegentartó dobozt is)

 

Nutrition

Kulcsszavak: BBQ csülök, csülök sütése grillen, füstön sült csülök, egyszerű BBQ csülök