hétfő, április 15, 2024
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKözélet300 éves időutazás a Vadkerti gasztro napon

300 éves időutazás a Vadkerti gasztro napon

Az 1700-as évek közepén a Vadkertre betelepült református németek egy része, vallási ellentétek miatt, (Miután 1766 júniusában a kalocsai érsek leromboltatta a református és evangélikus imaházat.) elvándoroltak a településről. Debrecen mellett, Balmazújvárosban leltek új otthonra. Itt örömmel fogadták őket, hiszen a pestisjárvány miatt szükség volt dolgos kezekre. Körülbelül 100 család érkezett, akik három-négy utcányi területen építették fel portáikat. A városrész neve, Németfalu, ma is erre emlékeztet bennünket. A telepesek földműveléssel foglalkoztak, de az tudható, hogy kézművesek is voltak köztük, hiszen rövidesen kinőttek a semmiből a sváb porták, sőt, még német bútorok is készültek. Miután berendezkedtek, templomot, majd iskolát építettek, a lelkészüket, tanítójukat közadakozásból maguk tartották el. A református egyháztól kértek és kaptak engedélyt, hogy német nyelvű istentiszteletet tarthassanak, így 1910-ig ez volt az Igehirdetések nyelve.

Balmazújváros, Németfalu – Hagyományok háza

A balmazújvárosi svábok anyanyelve már a második világháborút megelőzően a magyar volt. A családban legfeljebb a gyermekek fülének nem való témákat beszélték át az óhaza nyelvén. Így hát a nyelv feledésbe merült, a viseletből is legfeljebb egy-egy darab maradt mutatóba… A sváb gasztronómia azonban továbbra is virágzik. A helyi német közösség egyik kedvencének számító kródumpraj /Kraut und Prai az az étel, amiről a környező településen élő magyarok is azt gondolják, ez egy ’echte’ német: Ezt a káposztás csülkös ételt mind a mai napig gyakran készítik, jellemző, hogy ha egy sváb fiú magyar lánnyal házasodott/házasodik, az is rövidesen elsajátítja. Balmazújvárosban márciusban kródumpraj fesztivállal emlékeznek a német hagyományokra.

Ezt a régi sváb ételt hozta el az „Eötvöskék” csapata: Gubacsi Tamás-Danka Erika, Bekő Zsolt – Hirsch Betti és ifj. Káposzta Lajos a soltvadkerti gasztro napra.

Honnan a név, az Eötvöskék?

Tamásékkal szomszédok vagyunk, Soltvadkerten az Eötvös utcában, még a házszám is egyezik, Lajos csak egy utcányira „lóg ki a sorból” így lettünk Eötvöskék. A lányok kötényt varrtak, kovászos uborkát és karfiolt, krumplis pogácsát készítettek.  Összeraktunk egy Gótbetűs logót is,  amit a pólónkra, kötényekre nyomtunk, hogy igazi csapatként mutassunk. Az előkészületeket, a hús füstölését, az abálást otthon végeztük, igazi csapatként, mindenki résztvett az előkészületekben.

ifj. Káposzta Lajos és Gubacsi Tamás

Nézzük, hogy készítették el az ételt az Eötvöskék:

Az eredeti Kraut und Praj receptben, füstölt csülköt főznek össze savanyúkáposztával, zsíros, rántásos burgonyapürével. A csülök elkészítésénél egy kis újdonságot találtunk ki, BBQ csülköt és oldalast sütöttünk, nem füstölthúst főztünk.

Cseresznyefa füstön sült BBQ csülök

A nyers csülköt 72órán át 7%-os sóoldatban, fokhagymával, fűszerekkel pácoltuk. Ezt követően alacsony hőfokon, 6 órán át cseresznyefa füstön sütöttük készre.  A csülök így elkészítve rendkívül ízletes, kevésbé sós, mint a hagyományos füstölthúsok, a füstös íz is lágyabb, de kellően határozott, illatos. A hús nem szárad ki, nem fől szét, van egy kis tartása, amibe jólesik beleharapni. Az oldalas pedig kap egy borsos, sós, fokhagymás fűszeres kérget sütés előtt. Az íze így nagyon intenzív, egész más, mint a megszokott sültoldalasé.

Készítettetek még egy hagyományos sváb ételt, erről is mondanál valamit?

Az első ötletünk a sváb ételek főzőversenyére a Pájsli volt. De ez egy kicsit megosztó étel, sokan nem szeretik, vagy még nem ettek… teljesen elvetni nem akartuk az ötletet, ami jó döntésnek bizonyult. A zsűri és a vendégeink is nagy örömmel fogadták.
A Pájslit elsősorban disznóvágáskor készítették faluhelyen. Volt aki levesként, megint mások mártásos egytálételként, zsemlegombóccal. A 60-as 70-es években még sok étterem kínálta, mára viszont szinte teljesen feledésbe merült. Magyarul a Pájslit Szalontüdőként ismerhetik azok, akik nem hallották a sváb nevét. Ez az étel sertés szív, nyelv, tüdő felhasználásával készül. Tejfölös, mustáros, kissé édeskés ízvilágú mártással, pirított hagymás, petrezselymes zsemlegombóccal  és citromszeletekkel tálaltuk.

Kraut und Praj és Pájsli zsemlegombóccal

Legnagyobb meglepetésünkre a vendégeink többségének nagy örömet tudtunk szerezni ezzel a nem mindennapi finomsággal.

Sőt! Még a zsűri is díjazta az ételt, hiszen az előkelő második helyen végeztetek.

– Természetesen nagyon jól esett, hogy ekkora elismerést kaptunk a zsűritől. De a legfontosabb mégis az volt, hogy a barátaink, ismerőseink, rokonaink elégedettek legyenek az ételekkel. Úgy gondoljuk, hogy egy szuper napot tölttöttünk el együtt, jókat ettünk- ittunk, szuper zenéket hallhattunk, jókedvű emberekkel találkozhattunk.
Reméljük lesz jövőre is hasonló alkalom.

A Pájsli és a Kraut und Praj receptjét megosztanád velünk?

Természetesen, a receptek elérhetőek a következő linekeken:

Kraut und Praj recept itt

Pájsli – Szalontüdő recept itt

-Hírdetés -

Friss cikkeink