csütörtök, szeptember 21, 2023
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaMától érkeznek az új rendszámok.

Mától érkeznek az új rendszámok.

Az új rendszám formátum a mai nappal életbe lép.

Aki nem bízta a véletlenre, előre megvásárolta az egyedi rendszámot kedvencének.
2022.07.01.-től bevezetett rendszám formátum

Mint ahogyan arról már korábban is írtunk, az idáig futó három betű – három szám karakterkombinációnak a végére értünk.
A változásról a Magyar Közlöny tavaly június elsején megjelent száma szól.

Az új rendszámtáblák megjelenése már korábban kiderült: a négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz látható és a megszokott, az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel. Az első két betű vagy két magánhangzó, vagy két mássalhangzó kell legyen. Kétjegyű mássalhangzók (cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs) és ékezetes magánhangzók nem szerepelhetnek majd az új rendszámtáblákon. A számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Az árak nem változnak!
– Egy pár rendszámtábla ára a továbbiakban is 8500 forint, egy darabé pedig 5500 forint lesz.

Az új táblákat Magyarországon július elsejétől vezetik be, és felmenő rendszerben, azaz a mostani hatósági jelzéseket nem kell majd újra cserélnie senkinek.
Ha valakinek nagyon tetszik az új formátumú rendszámtábla, az kérhet újat, de ez nem lesz kötelező.
Viszont aki elhagyja régi tábláját, annak valószínű már az új kinézetűvel pótolják, kivétel, hogyha csak egy tábla veszett el (mondjuk a kettőből), akkor a régiből kap egy újat a tulajdonos.


Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd.
Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT.

A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön. A TX és OT rendszámok után a kezdőbetűk után még két betű, kötőjel és három számjegy jön.

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető.
Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.”

Kiemelt kép: Birofoto – Unimarket Trade Kft.
További képek: Magyar Közlöny

-Hírdetés -

Friss cikkeink