Pita – Görög Pita kenyér
Imádnivalóan puha, hajlékony tésztájú görög lepénykenyér, görög pita. Garantált siker a nyári grillezések során. Nézd milyen egyszerű az elkészítése! ( Videó a recept alatt!)
- Előkészület ideje:: 50
- Főzési idő: 10
- Teljes idő: 60
- Adag: 4
- Kategória: lepénykenyér
- Eljárás: sütés
- Konyha: görög
Hozzávalók
160ml tej
80ml langyos víz
50g friss élesztő (vagy 7g porélesztő)
1 teáskanál cukor
320g liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál oliva olaj
Elkészítés
Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot és a vizet is. Megvárjuk míg néhány perc alatt felfut.
A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a sót, elkverjük vele.
Majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet.
Robotgéppel simára dagasztjuk. (végezhetjük kézzel is a dagasztást, a tészta hamar összeáll)
kiolajozunk egy tálat, átteszzük a tésztát, és lefedjük frissentartó fóliával és duplájára kelesztjük.
Olíva olajjal bekenjük a munkapultot és a kezünket, a tésztát kicsit kilapogatjuk, de nem kell vékonyra nyújtani, 2-2,5cm vastagságú kör nekünk már elég.
A kört felosztjuk előbb 4be, majd a negyedeket is ketté vágjuk. A kis háromszögekből bucikat formázunk a kezünkkel. A bucikat letakarjuk egy konyharuhával és 10percet kelesztjük.
Eztkövetően sodrófával és a kezünkkel 0,5cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
Forró serpenyőben, vagy vaslapon mindkét oldalát néhány perc alatt megsütjük.
Forítani akkor kell, amikor a teteje már szép egyenletesen felhólyagosodott, az alja pedig picit megpirult.
A kisült pitákat egymásra halmozzuk, felhasználásig letakarjuk. Fogyaszthatjuk frissen, melegen, de ha kihűlt, akkor is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánunk!
Nutrition
- Hány személyre: 4
Kulcsszavak: Pita, görög pita, lepénykenyér