péntek, május 24, 2024
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekKultúraOrgonaavató koncert a Római Katolikus templomban

Orgonaavató koncert a Római Katolikus templomban

 

A szombat esti alkalommal Dr. Jeney Gábor plébános köszöntötte a templomban Fekete Péter államtitkár urat, Font Sándor országgyűlési képviselő urat, Temerini Ferenc polgármester urat a Filharmónia Magyarországgal közösen szervezett orgona avató koncert alkalmával.

Dr. Jeney Gábor – plébános

Az orgona megáldása:
‘Az új orgona megáldására jöttünk össze,hogy a liturgikus ünneplés szebb,  és ünnepélyesebb legyen. Mivel a  szent cselekményben használt művészi zene fő célja Isten dicsőítése és a az emberek megszentelése az orgonaszó kiváló jele lesz annak az új életnek amit Istennek kell énekelünk. Új éneket valójában akkor éneklünk,amikor boldog körben kapcsolódunk Istenhez amikor egymást szeretve teljesítjük az égi parancsot.’

Az áldást követően Font Sándor köszöntötte a jelenlévőket.

Font Sándor – Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.


Beszédében megemlékezett a településünket alapító ősökről, és a városban élő felekezetek közti ökumenikus kapcsolatról.

Elismerően méltatta az Emberi erőforrások minisztériumának munkatársaként dolgozó Fekete  Péter – kultúráért felelős államtitkár a területen végzett újító munkásságát, melynek során a zenei kultúrát sikerült az emberekhez közelebb vinni. 
Ezekhez a minisztérium segített forrásokat biztosítani.
Egy ilyen project keretein belül sikerült megfelelő anyagi forrást találni a templom hangszerének felújítására.

Fekete Péter – Emberi Erőforrások Minisztériuma; kultúráért felelős államtitkár

Az orgona felújítás stáció

 1. orgona felújítási munka Soltvadkerten a Római Katolikus templomban.

A hangszer rövid története: 

A templom eredeti orgonájának megépítésére a pécsi Angster József és Fia orgonagyár kapott megbízást, a felszentelésére 1910-ben került sor. 60 év elteltével az orgona olyan rossz állapotba került, hogy az egyház egy teljesen új orgona építését tűzte ki célul.
Az új hangszer terveit Leányfalusi Vilmos készítette a Szent István Bazilika orgonistájával és karnagyával együttműködve. A teljes elbontás után, az új orgona megépítése Kneifel Mihály orgonaépítő mester által 1979-ben fejeződött be.
Az EMMI pályázata segítségével sikerült a mostani felújítást elvégezni, amely során az orgona kívül-belül megszépült.
Neves mesteremberek által korszerűsítették az orgona elektronikáját, felújították a játékasztalt és a sípszekrényt, majd új fényezést kapott. Természetesen egy új orgona-fújtató motor is beszerelésre került.

A hangszer tisztítását, javítását, hangolását és intonálását Faller Balázs kántor végezte főtisztelendő Muka Gábor plébános atya és Dr. Abonyi Henrik soltvadkerti kántor segédletével, Dr. Jeney Gábor plébános és Nagy Anita odafigyelése mellett.

Fekete Péter – Emberi Erőforrások Minisztériuma; kultúráért felelős államtitkár

‘Ünnepelni jöttünk. Ünnepelni Soltvadkert  közösségének azon döntését,hogy egy szakrális helyből egy kulturális hely is lesz. 

 • Minden zene célja, hogy Isten dicsőségét zengje és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára.
  A zene éppúgy híd Isten és ember között, ahogyan az imádság.
  Templomainkban lakik a Hangszerek Királynője, a büszke és tekintélyes Úrhölgy: az Orgona. A szent ház az otthona – hol elbújik, beugró falak mellé simul, hol fényesen feszít a térben, uralja, betölti azt. Az orgona méltóságteljes hangáradata megnyugvást hoz testnek, léleknek. Az orgonaszó ünnepet varázsol a mindennapiból, szakrális élménnyé emeli a hangjegyeket.
  2021-ben immáron harmadik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pályázatot, amelyen összesen 88 település 93 szervezete kapott forrást az egyház közösségi szolgálatban lévő hangszerek felújítására, összesen 150 millió forint értékben.

  ‘Halljuk, lássuk, szólaltassuk meg a sípokat. Tisztán.’
  Az orgonán Dóbisz Áron orgonaművész játékát hallhattuk, trombitán Samodai Bence János trombitaművész játszott.


  Dóbisz Áron – orgonaművész

   

  Samodai Bence János – trombitaművész
Dóbisz Áron – orgonaművész és Samodai Bence János – trombitaművész

A repertoárban Bach, Vivalhi, Händel és Martinu válogatott művei hangzottak el.

Fotó: Birofoto


-Hírdetés -

Friss cikkeink