hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapÉletmódCseppetsem Program - Soltvadkert

Cseppetsem Program – Soltvadkert

Avagy lakossági használt sütőolaj begyűjtés immáron a városunkban is.

A mai naptól Soltvadkerten is már három  helyen is leadható a használt sütőzsiradék, sütőolaj, pálmaolaj, kókuszolaj.
A CseppetSem program! keretein belül a Bajcsy-Zs. u. Mini Coop ABC, a Piactéren és a Nádas utca sarkán lévő Mini Coop ABC-nél elhelyezett 800 l-es gyűjtőedényekbe befőttes üvegbe, műanyag flakonba töltött zsiradékok helyezhetők el.
Fontos megjegyezni csak ezeket dobjátok bele, SEMMI MÁST !

A Nádas utcai Mini Coop ABC-nél telepített gyűjtő
A Piactéren található gyűjtőpont
A Bajcsy- Zsilinszky utcai Mini Coop ABC-nél található gyűjtő

A Tündérkéz Jótékonysági Egyesület köszöni az együttműködést Soltvadkert Város Önkormányzatának, Dr. Pozsgai Boglárkának és Schnürlein Andornak.

De nézzük csak, mi is ez a program pontosan:

A Biotrans Kft. lakossági használt sütőolaj begyűjtési programot szervez az egész ország területén a „CseppetSem!” program részeként.

Bevezetésének oka az, hogy bár az elmúlt évtizedben történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésének elindítására, de a ritkásan kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok veszik igénybe.

Ezért a „CseppetSem!” rendszer célja az, hogy minél több önkormányzat létesítsen a területén használt sütőolaj gyűjtő pontokat, hogy a lakosságnak minél kisebb erőfeszítésébe teljen az, hogy környezetbarát módon helyezze el ezt a hulladékot.
2020. szeptemberében indult a program, mely mára több mint 1000 településen nagy sikerrel működik.

A „CseppetSem!” program a társadalmi felelősségvállalással a környezetvédelem mellett további előnyt is jelent a csatlakozó települések számára:
a hasznosítást szervező Biotrans Kft. vállalja, hogy évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kg után 25 Ft visszatérítést fizet valamely önkormányzat által kijelölt egyesületnek, Soltvadkerten a Tündérkéz Jótékonysági Egyesület -nek.

A rendszer további előnye, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot – több más rendszerrel ellentétben – nem önteni kell a gyűjtőedénybe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni. (Nem jelent problémát ha az üveg összetörik, mert a tartalma a gyűjtőből akkor is kinyerhető.)

A cseppmentes leadási rendszer előnye miatt a befogadó intézmények kevésbé tartanak attól, hogy az anyag beszennyezi a gyűjtő környezetét, kiömlésveszély gyakorlatilag nincs. Mindemellett a rendszerünk előnye, hogy a hulladékot a gyűjtő cseréjével szállítjuk el az egyszerű ürítés helyett:
a gyűjtőpontra minden alkalommal tisztított és fertőtlenített, új gyűjtő kerül.

A kukák matricáján megtalálható minden tudnivaló a gyűjtő helyes használatáról.

A „CseppetSem!” program által nyújtott új, lakóhelyi szinten elérhető szolgáltatás nyomán közvetett gazdasági hatásokkal is számolni lehet:

  • A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része eltűnik a csatornákból, így a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási és rongálódási aránya csökken.
  • A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma – valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is.
  • A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.

Összességében csökkenhet a csatornarendszerekre és szennyvíztisztítók üzemeltetésére fordított összeg is.

Az innováció nyomán egy teljesen új szelektív gyűjtési rendszer van kiépülőben, mely

  • a hálózatosság,
  • a leadható anyagok szélesebb köre,
  • a társadalmi felelősségvállalási program,
  • a könnyen szállítható edényzet,
  • és a közösségi médiában gyorsan terjedő híre

miatt a lakosság körében nagyon népszerű.

A cég 100% MAGYAR TULAJDON.

Foto: Birofoto 

-Hírdetés -

Friss cikkeink