Magic Dust BBQ Fűszerkeverék recept
A MAGIC DUST a világ legismertebb és talán legnépszerűbb BBQ Rubja.
Ezt a fűszerkeveréket Mike Mills alkotta és dobta piacra Amerikában The Legend névvel.
Univerzális fűszerkeverék, mely szinte minden húsfajtához alkalmas. A Magic Dust ideális olyan klasszikusokhoz, mint a marhaszegy a sertéstarja és lapocka. A Magic Dust grillpácként is tökéletes, a fűszerkeveréket olívaolajba keverjük, majd bepácoljuk vele a grillezni kívánt húsokat.
Magic Dust BBQ Rub
Mi is pontosan a BBQ RUB? A rub egy száraz fűszerkeverék, amelyet a grillezett hús fűszerezésére használnak. A rubot általában szárazon alkalmazzák a húsra és „bemasszírozzák”.
Általában a nagy húsdarabokat, például a sertés tarját, lapockát (pulledpork – tépett sertéshús) vagy egész marhaszegyet ízesítik így.
A BBQ-rub kívülről fűszerezi a húst, és gondoskodik arról, hogy finom kéreg alakuljon ki sütés közben a hús felületén. Ezt a kérget hívjuk bark-nak.
A barkot a húsban lévő nedvesség, a fűszerkeverék és a sütés közben keletkező füst és hő alakítja ki. A végeredmény egy sötét mahagóni színű, ízletes, roppanós kéreg.
A húst előbb is vékonyan megkenhetjük mustárral, és csak utána szórjuk be a fűszerkeverékkel. A mustár „ragasztóként” működik, és biztosítja, hogy a rub jobban tapadjon. A BBQ rub általában sóból, cukorból, fűszerekből és fűszernövényekből áll, amelyek összetételtől függően biztosítják az édes, a sós és a fűszeresség harmonikus összjátékát.
Készítsük el mi magunk ezt a fűszerkeveréket. A recept amerikai csésze mértékegységet alkalmaz, itt egy csésze 236,59 ml-nek felel meg. Természetesen készíthetjük bármilyen mérőeszközzel, akár egy teásbögrével is. A receptben szereplő mennyiség nagyjából 30-35dkg fűszerkeveréket eredményez.
- Előkészület ideje:: 5
- Teljes idő: 5
- Adag: 6
- Kategória: Házi BBQ fűszerkeverék
- Konyha: Amerikai
- Diétás: Alacsony zsír
Hozzávalók
1/2 csésze paprikapor (édes)
1/4 csésze só
1/4 csésze barna cukor
2 tk őrölt mustármag
1/4 csésze chili por
1/4 csésze őrölt kömény
2 teáskanál őrölt fekete bors
1/4 csésze fokhagyma por
2 tk cayenne bors
Észrevétel: A köménytartalom meglehetősen magas ebben az eredeti receptben. A kömény nagyon domináns, és nem mindenki szereti ennyire intenzíven. Ezért azt javaslom, hogy első próbálkozásra a felére csökkentsd a kömény mennyiségét.
Elkészítés
A fűszereket alaposan elkeverjük, jól zárható dobozban – vagy üvegben évekig eláll.
Megjegyzés
Memphisi Rub
A Magic Dust-nak számos változata létezik. Nagyon népszerű például a Meathead Goldwyn Memphis Dust változata , amely nem tartalmaz köményt. – Az eredeti recept sót sem, de mivel kész rubot készítünk, így kiegészítettük a receptet 1/2 csésze sóval, így már nem szükséges a húst külön sózni is.
3/4 csésze barna nádcukor
3/4 csésze fehér cukor
1/2 csésze édes paprika
1/2 csésze só
1/4 csésze fokhagyma por
2 evőkanál őrölt fekete bors
2 evőkanál őrölt gyömbér
2 evőkanál hagymapor
2 tk rozmaring (mozsárban elporítva)
Nutrition
- Hány személyre: 6
- Zsír: 0
Kulcsszavak: BBQ rub recept, Házi BBQ rub, BBQ fűszerkeverék recept, Grill fűszerkeverék házilag,