szerda, december 7, 2022
spot_img

Halottak napján

 

Miről is szól ez a nap, és honnan ered: 

November másodika  a halottak napja.A halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Az ünnepet minden évben november 2-án tartják, amely a naptárakban is szerepel. Halottak napján szinte mindenki gyertyát, mécsest gyújt meghalt szeretteikre emlékezve, és a temetőkbe is nagyon sokan látogatnak ki, hogy virágot vigyenek a sírokra.

 

Egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza a halottak napi ünnepkör. A rómaiak őseiket és a csatározásokban elhunyt hőseiket istenekként tisztelték. Igaz, nem november elején, hanem február 22-én ülték meg a családok a caristiát, avagy a kölcsönös szeretet ünnepét, amelyek a halottakról is megemlékeztek, de egymást is megajándékozták, és inkább vidámsággal, mint mélabúval ünnepeltek.

 

A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de a liturgiákban már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. Széles körben pedig a 11. századtól terjedt el a keresztény világban.

 

És a mai nap az úton balesetben elhunyt embertársaink megemlékezésének a napja is.
Az út széli keresztek, síremlékek talán most azoknak is feltűnnek, akik máskor észrevétlen elhaladnak mellettük.A fények azokra az esetekre emlékeztetnek, melyeknek nem szabadott volna megtörténniük. A helyszínek pedig gyakran évek múlva is beszédesek. Egy mély seb, vagy égésnyom a fatörzsön, egy bukósisak a mécsesek között… mind olyasmi, amin elgondolkodhat az arra elhaladó autós.
Nem lehet mindent kivédeni és a világ legjobb vezetője is szenvedhet balesetet, de törekedni kell arra, hogy minél kevesebb legyen a súlyos, vagy halálos kimenetelű baleset. 

NE FELEDJÜK:
MINDANNYIUNKAT HAZAVÁRNAK !


Foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink