vasárnap, október 17, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeinkSzüreti Kavalkád az Evangélikus Egyházi Óvodában

Szüreti Kavalkád az Evangélikus Egyházi Óvodában

Az Evangélikus Egyházi Óvodában a hét programsorozatát a szüret, és az őszi munkálatok témaköre köré szervezte az ovi csapata. Több éve már, minden ősszel sorra kerül a hagyományápolásnak ez a formája, mivel Soltvadkert az ország legnagyobb hegyközsége – szőlő és bortermelő területe. A tudatos óvodai nevelés részeként fontos, hogy a gyermekeket megismertessék a szőlőtermeléssel, és akár testközelből is részesei lehessenek a folyamatoknak.
Az elmúlt héten minden erről szólt.

Szekeres Tímea csoportvezető óvodapedagógus elmondta, hogy a heti programok  hétfőn  ráhangolódással kezdődtek, a keddi nap a szelektív gyűjtéssel, és az óvoda udvarán egy játékos programmal telt. A gyerekek az ‘elrejtett’ hulladékokat ‘vadászták’ össze az udvaron, és helyezték el a megfelelő edényekbe.


A szerdai napon az óvónők és dajkanénik előadásában Szutyejev: Az alma  című meseelőadással lepték meg a gyermekeket, majd egy sünit, és almát ábrázoló óvódai kollázs képet készítettek.

A csütörtöki reggelen felkerekedtek a nagycsoportosok, és a Galántai Családi Pincészet Csábori kétsorban lévő szőlőültetvényére látogattak ki, ahol a szüret folyamatát maguk is kipróbálhatták, megtapasztalhatták.

Temészetesen traktorvontatta kocsikázásra, és ez alkalommal Gangl Gábor jóvoltából, még traktor vezetésre is volt alkalom.


Galántai Norbert elmondta, hogy több éve már hagyományosan a család biztosítja az ovisok számára szüretelési lehetőséget, és ezért az inmáron negyven éves tőkék adta bönge szőlőt a gyermekek szüretelhetik le a kis vödrökbe.


A kocsin lévő kádba is ők maguk önthetik fel a szedett fürtöket.
A sorok csemege és borszőlő tőkékből állnak, hajdan ugyanis vegyesen ültették a veszőket, hogy legyen a sorban Pannónia, Ottonel-muskotály, Lakhegyi-mézes, Ezerjó.
Ez a többlábon állás miatt volt praktikus akkoriban.


Manapság már ez a termelési módszer nem jellemző, logisztikailag nem szerencsés, gazdaságilag nem kifizetődő.

Az Oviszüret végeztével Gábor egy meglepetéssel készült a gyermekeknek, ugyanis a tanyájukon megmutatta büszkeségeit, Szellőt és Madárt, a két sport pónilovat.
Természetesen a barátságos pacikat lehetett símogatni, miközben Gábor nem győzte megválaszolni a gyermekek számtalan kérdését. Természetesen szó esett a tanyasi életről, a régi idők munkáiról, és néhány korabeli esztözt meg is lehetett tekinteni.

Pénteken a  Szüreti Fesztivál programjaihoz csatlakozva az Eviovi Sokadalom keretén belül Zsikláné Szarka Judit néptánc lépéseket, és elemeket tanított az ovisok számára.
A vidám délelőtti mulatozást táncházzal, muzsikával zárták az óvoda udvarán.

Foto: BirofotoEvangélikus Egyházi Óvoda

-Hírdetés -

Friss cikkeink