hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeinkKávé séta a Király reggelizőben.Avagy a Coffer lányok a pult mögött.

Kávé séta a Király reggelizőben.Avagy a Coffer lányok a pult mögött.

– A múlt szombat reggel egy teljesen megszokott szombat reggelként indult mindenkinek. Ez alól természetesen voltak kivételek, például a Király pékség reggelizőjébe betérő vásárlók, és még néhányan mások.


– Mester Róbert – Király pékség: amikor megnyitottuk az üzletet az volt a célom, hogy a termékeink mellé minőségi kávékat is tudjunk biztosítani a vásárlóinknak.


Akkoriban a lányokat kértem fel, hogy egy minimalista – barista oktatást tartsanak nekünk. Innen indult a baráti és üzleti kapcsolat.


Nálunk is folyamatos a fejlesztés-fejlődés, nem csak a termékek, de a szakmai színvonalat illetően is.
A vendégeink egyre inkább igénylik a minőségi termékeket, melyeket természetes, alapanyagokból, adalékmentesen készítünk.

Igyekszünk a legújabb alapanyagokkal, dolgozni, csokoládék, vajak, gyümölcskovász, továbbá az Olasz, vagy Francia jellegű termékeinket külföldről származó lisztekkel készítjük. Természetesen hazai termelők, kis malmok kézműves lisztjeivel is dolgozunk.


Jelenleg a croissant-ok világában merültem el, külföldi és hazai képzéseken veszek részt.
És ez is a mai fúzió lényege, ugyanis ezek a termékek társulnak igazán a kávé italok mellé, töltött és töltetlen croissant-ok, Dán leveles sütemények, cruffinok ( a croissant és a muffin szavak keveréséből származó név, és új termék kategória. ) formájában.

Cruffin & Coffer Latte art

Igyekszem figyelemmel kísérni a vevői visszajelzéseket, és ezek mentén is próbálom optimalizálni a kínálatot. Az volt a célom, hogy egy kicsit edukálni kell a vásárlókat, hogy ne csak a standard pék árukat keressék az üzletben, hanem igen is találkozzanak más országok pékségeinek, süteményeinek a kínálatával, melyek tradicionálisak, de igen is illeszthetőek a hazai ízléshez és étkezési szokásokhoz. És természetesen minőségben is teljesen mások a hosszú, gyakran 20-30 órás tésztaérések miatt.


Szeretik, keresik, dicsérik a termékeket, ez visz bennünket és a csapatot előre.

– Matusik Edina – Coffer:


Nyers kávékat szerzünk be, ezek farm-szelektált fajták, ezekből állítunk össze egyedi keverékeket, (blend) és ezeket pörköljük. Természetesen a kávé fajtáknak megfelelő íz világot szem előtt tartva. Például a legújabb kávénk, amely Funky névre hallgat, már egy éve kísérletezünk, kóstolgatjuk. Reméljük, sikerül egy olyan klasszikus íz jegyeket hozó bland-et megalkotni ami a csokoládé, karamell ízeit hozza egy világosabb pörköléssel.
Kávéinkat jelenleg partnereinknél vagy web áruházunkon keresztül tudják megvásárolni kedves vevőink.


Az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján azt figyelhetjük meg, hogy egyre népszerűbb a minőségi és a micro brand-ektől származó kávék fogyasztása. Mondhatjuk azt is, hogy divattá vált.
Kinyílt a világ. A különféle üzletek polcain egyre bővülő kínálat van jelen kávéból, előfordul olyan üzlet, ahol az ismertebb márkák 30-40 blend-je van jelen összesen.
A kávézók, presszók az egyik fontos pont a pörkölő és a fogyasztó közt, mert gyakran egy kávézóba betérve kóstolnak meg, találkoznak első alkalommal egy olyan ízvilággal-minőséggel, amely gyakran magával ragadja az embereket.


A pandémiás helyzet ideje alatt rengeteget kísérleteztünk, fejlesztettünk, tanultunk. Nem titok, terveink közt szerepel ismét egy kávézó megnyitása, melynek a helyét hosszútávra keressük.
Barista verseny, avagy az üzlettársam ellen a döntőben…
Idén, június 5.-én lett megrendezve a VI. Goosebumps Országos Amatőr Barista Bajnokság; Nagy Krisztián szervezésének köszönhetően Budapesten a Hotel Benczúrban.
Szabó Timivel – üzlettársammal – természetesen beneveztünk. Timi a második helyért járó elismeréssel tért haza. De, volt egy kisebb kihívás az Alpro Latte Art.
Itt az az izgalmas helyzet állt elő, hogy mi ketten jutottunk be a döntőbe, szóval mindegy melyikünk lesz az első, a Coffer az első !
Végül, nekem sikerült a kihívást teljesíteni, egy hajszállal jobban.
Természetesen ezeken a versenyeken nem csak a ‘… győzzön a jobbik…’ a cél. Épül tovább a szakmán belüli kapcsolati háló, de szakmai fogásokat, finomságokat is ellesünk egymástól, és természetesen nem csak a saját hibáinkból tanulhatunk.

– Szabó Timi – Coffer:


18-20 évesen elkezdtem kávézni, és hajdan Malmőbe utaztunk ki egy élelmiszeripari kiállításra édesapámmal. Ott egy Ruandából származó anya-lánya női farmerektől kaptam ajándékba egy kávét, melyet ők maguk pörköltek, és forgalmaztak Svédország szerte.
Aztán hazatérve, megkerestem Edinát, hogy segítsen abban, hogy akkor most ez, hogy is működik, mi, hogy van, finom-e, vagy sem, stb. Egyszóval elkezdett nagyon érdekelni, hogy mi is ez az egész. Aztán egyre jobban belecsöppentem, volt egy ötletem, hogy hozok be Magyarországra nyers kávét, és elkezdem pörkölni otthon. Aztán a városban – Kiskőrös- lehetőség nyílt egy kávézó nyitására, amit nagy sikerrel üzemeltettünk.


– Hazánkban jelenleg olyan piaci megjelenési forma is gyakran előfordul, hogy egy web áruház összegyűjti a kisebb pörkölőket és ők forgalmazzák a termékeiket, de az is előfordul, hogy a termék a web áruház brandje alatt kerül a fogyasztókhoz.


Sorra nyílnak már vidéken is kis üzletek, kávézók, ahol a fő hangsúly a kávékon van. Ők nagyban segítik azt, hogy minél több ember ismerkedhessen meg a minőségi kávékkal, és a kávéfogyasztás egy másik dimenziójával.
De az is előfordul, hogy a már nagy múlttal rendelkező cukrászdák, éttermek cserélik le a korábbi beszállítóikat egy kis kézműves pörkölő brandjére.


– A tavalyi év – bár nagy tervekkel indultunk, készültünk- nekünk is másként alakult, mint ahogyan azt elképzeltük, de túléltük, és egészen jól jöttünk ki belőle, most pedig rákapcsolunk.
És örömmel mondhatom el, hogy az idei nyár végén lesz egy filter kávé bajnokság melynek a névadói leszünk.
Mindkettőnk számára ez egy szerelem munka, igyekszünk egyre több helyen ott lenni egyre több területen szeretnénk magunkat és a kávénkat megismertetni nem csak a szakmabeliekkel, hanem a kávékedvelő, kávéfogyasztó emberekkel.

A délelőtt zárásaként, nem maradhatott el a kávé kvíz, melynek helyes kitöltéséhez Edina előadása nyújtott segítséget a válalkozó kedvűek számára.

Foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink