csütörtök, március 28, 2024
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaNyári napforduló 2021.

Nyári napforduló 2021.

Az északi féltekén, így nálunk is, ma van a leghosszabb nappal, ezáltal a legrövidebb éjszaka. A csillagászati nyár kezdete.

A nyári napforduló mindig is nagy jelentőséggel bírt az emberiség számára. Ekkorra fejeződtek be a tavaszi mezőgazdasági munkák és megkezdődött a nyár.

Pogány rituálé vagy keresztény ünnep?

Már a pogány időszakban is számon tartották és több népszokás is kötődött hozzá:
ezen a napon ünnepelték az Ég és a Föld nászát, a Fényt, de ilyenkor lehetett leginkább tetten érni az olyan mitikus lényeket is, mint a tündérek vagy a manók. A tűzgyújtás szintén szorosan kapcsolódott a napfordulóhoz, ez világította be a sötétséget, még jobban elnyújtva a leghosszabb nappalt.
Olyannyira erősnek bizonyult a napforduló emberekre gyakorolt hatása, hogy az egyház kénytelen volt keresztényiesíteni és beolvasztani saját történetei közé, így lett a nyári napforduló Szent Iván, azaz Keresztelő Szent János ünnepe. Bár ez utóbbi valójában június 24-re esik, a két ünnep összemosódott, mivel korábban a napfordulót is 24-én tartották.


Hiedelmek

A Szent Iván éjjelén gyújtott tűz mágikus ereje
a kereszténység előretörésével sem halványult el. Úgy tartották, hogy ha a szerelmesek ezen az éjjelen átugrották kézen fogva a máglyát, akkor örökre együtt maradtak. A tűz maradványaiból védő amulettet készítettek, amely oltalmazott a gonosztól, de tűzvész és villámcsapás ellen is védett, hamuja pedig a termőföldre szórva távol tartotta a kártevőket. Egyes vidékeken almát sütöttek a tűzben és a gyerekeknek adták, mert úgy hitték, hogy ettől elkerüli őket a betegség. De ekkor gyűjtötték a gyógyfüveket is és a jövendőmondás sem volt ritka ezen az éjjelen.

Bár a napforduló és a tűzgyújtás hagyománya az utóbbi száz évben lassan kezdett elkopni, manapság újra feléledni látszik.

Idén az eddigi legmelegebb napokat éljük. De nem csak Magyarországon, a világ számos pontján dőlnek meg a meleg rekordok. Tegnap Kanadában 59 °C-t mértek.
Fogyasszunk sok folyadékot, maradjunk árnyékban, ha tehetjük lágkondicionált helyen pihenjünk, azonban ne hűtsük a lakást vagy autót 25 foknál kisebb hőmérsékletre!

A hőhullám  csütörtök estig kitart a jelenlegi előrejelzések szerint, sőt a maximum hőmérséklet elérheti a 35-39 fokot is.
Az UV sugárzás szintje 11-15 óra között extrém erős fokozatú is lehet.
Pénteken már egy hidegfron érkezése vet véget a kánikulának, és a szárazságnak.

Death Valley National Park’s Furnace Greek Visitor Center California
-Hírdetés -

Friss cikkeink