hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekMopedrally - Soltvadkerten

Mopedrally – Soltvadkerten

– Mopedrally. Na de mi is ez egészen pontosan? kérdeztem Takács Zoltán szervezőtől.
– Főiskolás időszámítás derekán, akkoriban indult a Budapest- Bamako Rally. És ennek a sorozatnak volt egy ungáris’ változata, a Budapest-Makó Rally avagy a Hagymás Dakar. Rally az Alföldön!? És mi, negyedévesek kitaláltuk, hogy majd mi jól megmutatjuk nekik. Ketten vásároltunk Babetta mopedeket, és jeleztük a szervezők felé, hogy nevezünk. De mivel a nevezési költség (20000.-) nem állt rendelkezésünkre – mivel minden pénzünk a Babettákba volt befektetve – így nem indultunk.


Aztán beszélgettem olyanokkal, akik részt vettek a fenti rendezvényen és a többség elismerően nyilatkozott róla – kiegészítve a véleményüket azzal, hogy 50 köbcentis eszközzel teljesen képtelenség lenne megcsinálni, mivel a futam alatt a táv leküzdése mellett a feladatok megoldására is rengeteg energiát és időt kellene fordítani. Szóval – hagytam magam meggyőzni, de a kisördög nem hagyott nyugodni…


Majd 3-4 év után beütött ismét a dolog, és kitaláltuk, hogy csináljunk egy Budapest – Makó offroad moped rallyt magunknak. Akkor már Piaggio gépekkel vágtunk neki a nagy kalandnak. Voltunk összesen vagy 10-en. Az évek múltán közvetlen baráti körön kívül a Riga Klub és a Simson Klub is jelezte a részvételi szándékát. Aztán egyre több barát, ismerős csatlakozott, úgy hogy 2019-ben már háromszáz felett volt az indulók száma.


Az idei próbatételre kevesebb nevező jelentkezett a meghirdetést követő 2 hét alatt, de a rajtnál szombat reggel Budapesten mindannyian ott is voltak, hiánytalanul.
Az elmúlt évek statisztikái alapján az indulók 35-40%-a első bálozó, nem igazán jutnak el a célba. Sokan alulértékelik a feladatot, gépeik és a saját teljesítőképességük határaival nem teljesen vannak tisztában. De ez, pont ettől izgalmas.
Akik pedig már rutinos öreg rókák, na az ő felkészültségük már szinte extrém, mondhatni esetenként hardcore-ban tolják.


A jövőbeni tervek? Folytatás. Visszatérünk a hagyományos időpontra, immáron 14 éve minden év Pünkösd szombatján tartjuk ezt a kis ‘gurulást’ . Tavalyi év kimaradt, és az idei dátum is a pandémia és a jogszabályi környezet miatt lett csak a június 19.
Tehát a 15. Mopedrally: 2022. június 4.


– A szabály egyszerű: 50ccm, két- vagy négyütemű segédmotoros kerékpárral lehet részt venni a versenyen. Típus megkötés nincs, lehet Simson, Verhovina, Babetta, Piaggio, Yamaha, Honda, stb. A budapesti rajt helyszínéről a lehető legrövidebb idő alatt eljutni a célba, – főleg földúton – de a megadott ellenőrző pontokat érinteni kell, (pecséttel igazolva) GPS koordináta alapján megadott helyszíneken kisebb feladatok is várják a motorosokat.


– Az egyik ilyen ellenőrzőpont volt a 160-ik kilométernél a Szent Korona Cukrászda, Soltvadkerten A sátorban Suhajda Krisztián várta a versenyzőket, egy fagylaltozásra, és egy kis beszélgetésre.
Az első ‘befutó’ Nagy Tamás aki Kiskunfélegyházáról érkezett egy Spanyol Derby moped nyergében, és jelenleg a nyolcadik alkalommal vágott neki a nyár eleji kalandnak. Arról számolt be, hogy az út, és a feladatok idáig szinte mind megvan de ez a homok ami errefelé van, igencsak komoly feladat lesz az út hátralévő részére.


Egy fagyizás azért pont belefért, és már indult is tovább, hogy mielőbb a 240 km-es túra céljába érkezzen az idei alakommal a röszkei kempingbe.
Több helyi lakos is kilátogatott a sátorhoz, megcsodálni a gépeket, beszélgetni a pihenő versenyzőkkel. És hogy honnan a sok ember? Hódmezővásárhelytől kezdve, makói, szatymazi, budapesti, de még ceglédi és kiskunfélegyházi nevező is akadt.


Sőt, Soltvadkertet; Kemény Péter képviselte, aki elmondta, hogy bár nagyon készült a versenyre azért meg kellett állnia egy alkalommal a motor karburátorját ripityára bontani és kitisztítani.


– És az érkező motorosokra várva, egy váratlan pillanatban Szabó Simon színművész tűnt fel a járókelők közt. Természetesen egy közös fotóra, és egy Szervánszky fagyira ő is megállt nálunk.


– És az érkezők közt találkozhattunk a motoros mezőny egyik ikonjával, Farkas Gáborral, aki a saját maga által modifikált, berántóval indítható, kézi váltós Babettájának nyergében futott be hozzánk egy pecsétért, és egy jéghideg finomságra is természetesen.

Jövőre, ismét találkozunk!


Széles utat, balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek!

Foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink