hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapEgyéb kategóriaÜnnepélyes faültetés Bócsán

Ünnepélyes faültetés Bócsán

– A 2020 nyarán az Agrárminisztérium kezdeményezésében országos Településfásítási Program indult, melyen a 10.000 lakos alatti települések nyújthattak be pályázatot.
Bócsa Község Önkormányzata részt vett a pályázaton és a következő facsemetéket nyerte el:10 db közönséges nyír, 8 db amerikai hárs és12 db platán. (A projekt neve: VP-20.2-16 „A magyar nemzeti hálózat működését szolgáló technikai segítségnyújtás”)

– Szőke-Tóth Mihály Bócsa Község Önkormányzatának polgármestere elmondta,hogy a község életében a faültetés mindig is fontos kérdés volt, továbbá a település önkormányzati épületeit, illetve több tanyán is már napelemes rendszereket szerelték fel a megújuló energiafelhasználást és a környezettudatosságot szem előtt tartva.
Beszédében kiemelte, hogy nem titkolt szándéka a településen egy teljesen új technológiával működő szennyvíz kezelő rendszer kiépítése.
A jövőbeni környezettudatos törekvéseket pedig így foglalta össze: „Ilyen elképzelés a megújuló energia-kihasználás, a faültetés és a zöldterületek fejlesztése. Ez pedig már egy igazán jövőbemutató elgondolás, melynek mentén helyben tudnak energiát termelni, megújuló energiaforrásokat kihasználó kapacitással, energiatárolással helyben meg is tudjuk tartani.”


– A programban résztvevő csaknem 500 településen országszerte május végére az elültetett fák száma meghaladja majd a 12000 -et. Ezen felül a projektnek közösségkovácsoló szerepe is jelentős.
Erről Az Agrárminisztérium képviseletében Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt. Továbbá kiemelte, hogy egy olyan értékteremtő programról van szó, amely felhívja mindenkinek a figyelmét arra, hogy a faültetés szerepe fontos a közösségek mindennapi életében és a jövőjében is. Közelebb hozza a természetet a fiatal generációk számára.
Államtitkár úr felhívta a figyelmet arra, hogy a Településfásítási Program a tervek szerint júniusban megduplázott keretösszeggel, 1 milliárd forinttal folytatódik, továbbá beszélt arról is, hogy a magánerdő-gazdálkodók részéről 25 ezer hektár új erdő telepítésére van szándék a Vidékfejlesztési Program keretében, amely tovább növeli az ország erdősültségét.

– „Aki fát ültet ma, az jövőt épít, a jövőre gondol” hangzott el Lenkei Róbert Bács-Kiskun Megye Közgyűlése tagjának szónoklatában.
E példával érzékeltette a fásítás jelentőségét: Ma Magyarországon közel 2 millió hektár erdő található, három személyautó által kibocsájtott szén-dioxid mennyiséget pedig körülbelül 10 fa tud megkötni.
Megköszönte Magyarország kormányának a településfejlesztési programot, és bíztatta a települési képviselőket a jövőbeni programokon való részvételre.


– László Lajos Bócsa-Tázlári Evangélikus Egyházközség evangélikus lelkészének gondolatait követően,
Szőke-Tóth Mihály Bócsa polgármestere, Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Lenkei Róbert a megyei közgyűlés képviselője, és Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója közösen az egyik fát ültették el a bócsai Evangélikus templom mellett.
A többi fát, a programnak megfelelően a templom kertében, a bölcsöde udvarában, és a település játszóterén ültették el.

-Hírdetés -

Friss cikkeink