szombat, december 4, 2021
KezdőlapReceptekGrill bőségtál: Olajos pácban érlelt, grillezett tarjaszelet. Pikáns mézes, fokhagymás, currys, erőspistás...

Grill bőségtál: Olajos pácban érlelt, grillezett tarjaszelet. Pikáns mézes, fokhagymás, currys, erőspistás szósszal, steakburgonyával, grillezett sajttal, kevert saláta joghurtos dresszinggel

Nyomtatás

Grill bőségtál: Olajos pácban érlelt, grillezett tarjaszelet. Pikáns mézes, fokhagymás, currys, erőspistás szósszal, steakburgonyával, grillezett sajttal, kevert saláta joghurtos dresszinggel

Csitta Grill Soltvadkert grill bőségtál receptje 4 személyre, különleges mézes, fokhagymás, currys, Erőspistás  mártással. 

  • Szerző: Vadkertinfo
  • Előkészítés: 10
  • Főzési idő: 10
  • Teljes idő: 20
  • Adag: 4 1x
  • Kategória: Grill
  • Módszer: Grill
  • Konyha: Magyar
  • Diéta: Gluténmentes

Hozzávalók

Mérték:

46 szelet tarja
3-4 teáskanál mustár
Fűszerek
Étolaj

A mártáshoz: 
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál Currypor
2 teáskanál Erőspista
2dl méz

Köret: 
Félbe-negyedbe vágott parázsburgonya, vagy újburgonya.
kevés grillfűszer, egy kiskanál étolaj.

Kevert saláta, joghurtos dresszinggel
tépett jégsaláta, csíkokra vágott káposzta, sárgarépa, paprika, főttkukorica… bármilyen egyéb más nyers zöldség, amit kedvelünk.

Dresszing:
1 kispohár joghurt
2 teáskanál olivaolaj
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál mustár
2 teáskanál citromlé
2 teáskanál porcukor
csipet só, őröltbors és oregánó

Elkészítés

A 1,5-2cm vastag tarjaszeletek mindkét oldalát vékonyan bekenjük mustárral, beszórjuk bármilyen grillfűszerrel, vagy saját kedvenc fűszereinkkel. 
Fokhagymapor, őrölt színesbors, őröltkömény, kevés pirospaprika kerülhet a húsokra. 
A tarjákat eztkövetően alaposan beforgatjuk étolajban. Ha több napos pácolás a terv, akkor jó, ha ellepi a húst az étolaj. Ha csak egy éjszakára pácoljuk, akkor csak alaposan forgassuk át tiszta étolajban, és lefedve tegyük a hűtőbe. Itt legalább 12-14 órát pácoljuk, de 2-3 napig is eláll. 

Tarjaszeletek olajos pácban

Sót csak a sütés előtt  vagy közben tegyünk a húsra, hogy ne veszítsen sok nedvességet. 
A pácba vághatunk vékonyra szeletelt vöröshagymát, fokhagymát, de ezeket sütés előtt le kell venni a húsról, mert hamar megégnek. A hagymákat külön megsüthetjük a grill vaslapján, vagy egy edényben. 

A mártás: 
A fokhagymagerezdeket lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttörjük. 
Egy csésze mézhez keverjük a fokhagymát, a curryt, és az Erőspistát. Ízlés szerint csökkenthetjük, vagy növeljük a paprika és a curry mennyiségét. Ennek a mártásnak is jót tesz néhány óra pihentetés, de fogyaszthatjuk azonnal is. Ez a mártás kiváló más sült és rántotthúsokhoz is, érdemes kipróbálni más ételekkel is.

Mézes, currys, fokhagymás, Erőspistás grillmártás

 

A Hús:
Sütés előtt néhány órával vegyük ki a húst a hűtőből, hagyjuk, hogy kicsit felmelegedjen. A felhevített grillre tesszük az olajtól lecsepegtetett hússzeleteket, sózzuk őket a rácson, majd néhány perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. 
A második fordítás után, a már megsült oldalra teszünk egy kávéskanál mézes currys mártást, elkenjük a húson, majd még egy kis időre lecsukjuk a grill fedelét, hagyjuk, hogy a szósz karamellizálódjon. 

Tarja és grillsajt a rácson

Fontos! A mártással már nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megég! 
A szószt akár egy serpenyóben is rámelegíthetjük a húsokra. Így nem csorog, és nem ég rá a grillrácsra. 

A köret:

Néhány szem újburgonyát megmosunk, de nem hámozzuk meg, megfelezünk és pár perc alatt félig megfőzzük őket, majd egy tálban fűszerekkel és kevés olajjal óvatosan összeforgatjuk,  (vagy egy jénaiban olajjal, fűszerekkel összeforgatva betesszük a mikróba, és 5 perc alatt megpároljuk). Az előfőzött burgonyát a grillrácson pár perc alatt mindkét oldalát ropogósra sütjük. 

Egy kis pohár joghurtot kevés mustárra, majonézzel, citromlével, sóval, 2 teáskanál porcukorral, egy csipet őröltborssal és oregánóval és az olivaolajjal összekeverünk. Jégsalátát, vörös és fehérkáposztát darabolunk, hozzáadunk egy kisdoboz kukoricát és leöntjük a fenti dresszinggel. 

Néhány szelet grillsajtot is süthetünk. A sajtot nagyon magas hőfokon, rövid ideig sütjük. Elég, ha csak egy kis kérget kap a külseje. Ha sokáig a rácson hagyjuk, akkor elolvadhat, lefolyhat. 

 

 

Megjegyzés

A tálalás: 

A tarját és a burgonyát a friss salátával egy tányérra rendezünk, a húsra és a burgonyára is öntünk egy kevés Currys, fokhagymás, erőspistás, mézes szószt. 

Jó étvágyat kívánunk! 

Nutrition

  • Adag: 4

Kulcsszavak: grill, grillezett tarja, grillmártás, édes-csípős grill szósz, mézes grill szósz,olajos grillpác, tarja pácolása

Elkészítetted ezt a receptet?

Oszd meg a fotóját és jelölj meg minket, hogy nálunk találtad a receptet 🙂

-Hírdetés -

Friss cikkeink