szombat, december 4, 2021
KezdőlapParázs varázs Grill, BBQCsitta Grill Soltvadkert

Csitta Grill Soltvadkert

Soltvadkerten nem igen van olyan ember, aki nem ismeri Tóth István – Csitta nevét, és ne kóstolta volna grillezett ételeit, és a vaslapon sült palacsintáit. Nem hagyhattuk ki őt a grill sorozatunkból.

Mesélj magadról, hogy indult nálad a gasztronómia ezen ága, hogy kezdtél grill ételeket készíteni? Hiszen ez egy teljesen más világ, nem olyan, mint egy átlagos éttermi szakács munkája.

– Legelőször 1982-ben grilleztem. Egy lábtörlőrács alá tettünk 3-3 téglát, alágyújtottunk szőlőkaróval, megvártuk, míg leég a tűz, és a rácsról is a rozsda, le drótkeféztük és sertéscombot sütöttünk, mert azt hittük, hogy az egy nemes hús a legjobb része a sertésnek, mondanom sem kell, hogy nagyon szenvedtünk… de megettük. Azt hittük, hogy jó, finom. Nem volt viszonyítási alapunk, tehát így indult. Ezután nem grilleztem egy darabig. Aztán úgy alakult az életem, hogy 1989-ben külföldre mentem dolgozni. Ott a vendéglátásban helyezkedtem el, mivel a nyelvet nem beszéltem, ezért a konyhások mondták, hogy ott egy grill, állj oda mellé és süsd a húsokat.
Megmutatták, hogy egyik oldal 3 perc, a másik oldal 2 perc, majd állítsam az élére és forgassam körbe a parázs felett a 3-4 cm széles marhahúsokat, steakeket. Nagyon elrontani nem tudom. A szakácsok bent a konyhán tálalták ki, adtak hozzá köretet, különböző szószokat, ezt követően vitték a pincérek az ételt a vendégek asztalához.

Csitta Grill Soltvadkert

– Viszont pár hónap után, már úgy jöttek be a vendégek az étterembe, hogy kérdezték… Dolgozik az az idegen szakács, aki rosszul beszél angolul? – Egészen pontosan nem rosszul, hanem egyáltalán nem beszéltem angolul, de mégis a vendégek megérezték, hogy jól csinálok valamit, mert keresték az általam sütött húsokat. Végül is így kezdődött a kapcsolatom a grillel. Utána szabadidőmben egy óceánparti kirándulóhelyre jártam ki sütögetni, ott is marhahúst, hamburgert, virslit, kolbászt tehát ami szabadtűzön grillrácson készült. Az első héten kaptam öt dollárt, a következő héten már 5.50 dollárt, és minden héten 50 centtel emelkedett a fizetésem egészen addig, hogy elértem a 9 dolláros órabért. Mert gyorsan adtam ki az ételt, jó ételeket sütöttem, a tulajnak nem kellett ellenőriznie engem, szóval így spontán jött, ráéreztem, a kezem alá állt a sütés

Pontosan melyik részén is jártál a világnak?

– Kanadában Vancouverben voltam hét évet 1989-től 1996-ig, utána voltam még egy évet, akkor már a családdal 2007-től 2008-ig, mert ott jártak a gyerekek iskolába, hogy megtanulják az angol nyelvet.

Vancouver Canada Brit Columbia

És miért jöttél haza?

– Elég volt. Én kalandvágyból mentem ki, szerettem volna világot látni, de soha nem akartam végleg elhagyni a szülőföldem. Épp azt beszélgettük a minap, hogy én már rég visszajöttem 1996-ban, amikor még a többiek el sem indultak Anglia, Kanada, meg a többi ország felé.
– Hiszen 2004-2005 körül indult el sok fiatal szerencsét próbálni külföldre.
Nagyon szerettem ott élni, dolgozni. Kanadai állampolgár lettem, a gyerekeim is, nagyon szép ország, és csupa jó emlékem van onnan, de elég volt. Én itthon is jól érzem magam, itthon is megtudok élni

Hogy indult a Csitta Grill? Hogy neked egy ilyen mobil berendezésed legyen amivel az ország minden részére eltudsz menni sütögetni?

– Még mielőtt hazaköltöztem volna, 1995 nyarán itthon voltam egy fél évet szabadságon, amikor is a Puskás Lajos, az Anna vendéglő tulajdonosa megkért, hogy nem e segítenék be neki az angol nyelvtudásom végett. Ha nem is állandóra, de legalább alkalmanként felszolgálni, vagy legalább besegíteni a többieknek a fordításba. Na most az én angolom nem egy Oxfordi angol, megértetem magam, de nem egy iskolában tanult angol az enyém. Lajos egyszer megjegyezte, hogy kellene még valamivel bővíteni a vendéglőt, mondjuk egy bográcsos hellyel, ahol a vendég előtt szabadtűzön készítik el bográcsban az ételt. Én akkor mondtam neki, hogy bográcsban főz mindenki, az nem biztos, hogy annyira jó ötlet. Próbáljunk inkább valami mást, próbáljuk ki a grillezést. A Simonyi Zoli kint volt Bulgáriában és a tengerparton lefotózott egy óriási nagy grillt, amit itthon a fotók alapján legyártatott magának.

Na de akkora grill lett, hogy két zsák faszén meg sem látszott benne. Egy négytagú családnak kicsit nagy lett. Eladta a Puskás Lajosnak, vagy kölcsön adta neki Zoli… már nem is emlékszem. Így kezdtünk az Annában grill ételeket kínálni. Arra is emlékszem, hogy a Szabó Ákos és az idős Trapp Nándi voltak az első vendégeim, akik megkóstolhatták a parázson sütött ételeimet. Mondanom sem kell, hogy nagyon bejött a grillterasz, hiszen a vendégek előtt készültek frissen az ételek, és ahogy a vendég megérzi a frissen sülő húsok illatát, azonnal éhes lesz, még akkor is, ha csak egy fröccsre tért be a vendéglőbe. Aki ismer, tudja, hogy én mindig kínálok, ott is így volt. Odajött a vendég, nézte, hogy mit sütök, kérdezgetett, én feldaraboltam egy darab húst,  fogpiszkálókat szúrtam bele és körbe kínáltam. Egy este letudtam venni 50 adagot a konyha terheiből, 50 adag, amit nem kellett a szakácsnak kitálalni, a pincéreknek kivinniük, mert a vendég ugye ott állt, vagy odajött az ételéért a grillhez a tányérjával. Észre sem vette a vendég, hogy ő dolgozik a vacsorájáért, boldogan jöttek és vitték a frissen készült ételeiket.
– Miután végleg hazaköltöztem, 1996 őszén megvettem a Camping büfét a tónál, 97-ben saját tervek szerint, csináltattam egy faszenes grillt, egy 50×100 cm-es sütőfelülettel és 450 Forintért sütöttem a tarját, akkor még más nem volt, héjában sült burgonyával, hagymasalátával, fokhagymás tejföllel. Érdekes ez a hagymasaláta, a mai napig fennmaradt és nagyon szeretik a vendégek. Sokan kérik a receptjét, pedig a világ legegyszerűbb salátája.

Csitta Grill köretek, steakburgonya fokhagymás tejföllel és a tradicionális hagymasaláta

Tudjátok, hogyan került az étlapra? Akkor 50 Ft volt egy kg hagyma, 140Ft egy kg vegyesvágott. Akkoriban hamarabb volt 50 Forintom, és rengeteg időm, hogy megcsináljam a hagymasalátát, minthogy kiadjak a csalamádéra 140 Forintot.
– Ma már beleférne az is, hogy a káposztával töltött almapaprikát kínáljam a sültjeim mellé, de mégis a hagymasalátát kéri minden vendégem. Tradíció lett, amolyan védjegy.
– Abban az időben kedden és csütörtökön a büfémnél sütöttem, péntek este más dolgozott helyettem a saját boltomban, én mentem az Anna vendéglőbe a Lajoshoz sütni. Imádtam, szerettem a Lajost, jó volt vele dolgozni nagyon. Aztán 2000-ben megnyertem az második magyar grillbajnokságot.

Hogy kerültél oda, hogy tudtad meg, hogy lesz egy ilyen bajnokság?

– Hirdették rádióban, vagy szakmai lapban, már nem is emlékszem pontosan.
Az elsőt egy szegedi srác nyerte egy évvel korábban, és a harmadikat is , én azonban beneveztem a másodikra és sikerült lefőznöm mindenkit. Balatonvilágoson a kormányüdülőben volt a verseny. Tarját sütöttünk, de én vittem magammal egy különlegességet, amit Kanadából hoztam magammal. Egy fokhagymás, erőspistás, currys mézes szószt. Azt tettem a húsra, átforgattam a rácson és valami hatalmas siker lett. Akkor még nem voltak elterjedve a kínai gyorséttermek az országban, ma már mindenki a kínaira asszociál, ha édes-csípős ragacsos szószról van szó, vagy ha édes kiegészítővel készül a hús. Pedig a királyaink is ettek édes dolgokat a húsokhoz. Kompótot, befőttet, lekvárt, aszaltgyümölcsöt… tehát a sültekhez nem savanyúságot tálaltak, hanem édes kiegészítőket. A versenyen megnyertem a közönségdíjat és a szakmai zsűri díját is, amire azt mondták, hogy ez nagyon nagy ritkaság. Na de ez a közönség díj… : ) Ha eteted a népet, akkor rád fognak szavazni, ennyire egyszerű. Csak arra fog szavazni a vendég, akinek az étkét van esélye, hogy megkóstolja. Ehhez kínálni kell őket, nem szabad sajnálni az ételt. Viszont meghálálják, mert rád fognak szavazni.
Én itthonról vittem magammal pácolt tarját, és kínáltam a vendégeket frissensültekkel. Persze, hogy rám szavaztak. A szakmai zsűrit pedig a három napja pácolt húsommal vettem le a lábukról. Mert egy pácolt tarja íze és állaga egész más, mint egy ott kapott friss hús, amit épp csak sütés előtt fűszereznek. Én az ott kapott húst inkább megsütöttem a közönségnek. Ezen a versenyen egy Material Plastik-os pólóban voltam, amire egy filctollal felírtam, hogy Csitta Grill és a telefonszámom alá, ha valaki fotót készít, akkor egyben az legyen a névkártyám is. – Mint később kiderült, ez is jó ötlet volt. Néhány héttel a versenyt követően felhívtak telefonon, nem e mennék el egy családi rendezvényre grillezni…

– Így indult a bérsütés. Na de nem találtam ki ezzel semmi újat, hiszen a régi időkben is voltak asszonyok, akik főztek vasárnap az uraságnak, vagy épp később vezették a háztartást. Ez sem új dolog a Nap alatt.

Csitta Grill Soltvadkerten

– A grill nagyon nagy előnye, ha kérsz egy pörköltet délre, és nem érkeznek meg időben a vendégek, akkor újra kell melegíteni az ételt, alágyújtasz, túlfől, szétesik a hús…. Vagy mi van, ha éppen hamarabb érkeznek az éhes vendégek? Akkor várni kell míg megfől az étel. A grillnél akkor sütsz, amikor kérik. Pár perc alatt elkészül a hús, mindig friss, meleg, tehát sokkal jobban tudsz igazodni a vendégek igényeihez.
Hogy alakult ki a menü? A hagymasalátádról már meséltél, de a csirke, a tarja, a máj?

Grillezett csirkecombfilé

– A tarja volt az első étel, amit készítettem, aztán ahogy elkezdtem rendezvényeken sütögetni, a hölgyek és gyerekek kedvére valóbb ételt is kellett a rácsra tenni. Előbb a csirkemell, aztán a filézett csirkecomb került az étlapra. Az ízvilág… pácolhatnék százféleképpen, csípősebben, sósabban, fűszeresebben, de itt mindenkinek ételt kell adnom. Gyereknek, nagymamának, csakúgy meg kell felelni, mint a család férfitagjainak. A férfiak között is van, aki nem szereti a csípős ételeket, nem használhatok karakteresebb ízeket. Szóval egy visszafogottabb fűszerezéssel készülnek az ételeim. De úgy gondolom, szeretik az emberek ezt az ízvilágot.

Csitta Grill – Pirított máj

– A máj. A Pintérművekhez hívtak 100 személyre sütni. 99 férfi és egy takarítónő… gondoltam, hogy oda nem igazán vihetek csirkemellet és zöldséget se sokat. Valami emberes férfiaknak való étel kellene még a tarja mellé. A volt főnököm a Szakálné Erzsike ötlete volt a máj. Soha nem készítettem, de tőle kaptam egy lecsós sült máj receptet, amit hazaérve ki is próbáltam a grill lapon. Olyan jól sikerült, hogy azóta is a repertoárban szerepel ez az étel.

– A vendégek szeretik, olcsó alapanyag, mégsem használják már éttermekben, és otthon is csak kevesen készítik el, hiszen könnyű elrontani, kiszárítani. Az a trükkje, hogy vékonyra kell szeletelni, nagy lángon gyorsan kell sütni és nem szabad sózni, csak a végén. Nagyon szeretik még a gyerekek is. Anyukák csodálkozni is szoktak, hogy nahát, otthon nem eszi meg a gyerek a májat, itt meg szinte falja.

Van még egy Csitta specialitás. A palacsinta vaslapon.

– Igen, ez is egy érdekes dolog. Semmi extra, csak jól esik a húsok után egy kis édesség, és nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőttek is szívesen fogyasztanak egy kis desszertet. Nem kell nagyon túlgondolni, kétféle lekváros, kakaós, fahéjas palacsinta kerül kínálásra. A vendég kenheti meg magának a palacsintákat, nekem is kényelmesebb, hiszen elég csak sütnöm a munka nagyobb részét átveszik a vendégek. Kenik, feltekerik, jóízűen elfogyasztják.

Palacsinta grillen

Nagyon köszönjük Csitta az interjút, a felejthetetlen sütéseket, a gyerekek palacsintáztatását, hogy mindenhova viszed magaddal Soltvadkert jó hírnevét.

Van valami terved a jövőre nézve?

– Persze, van. Hiszen én soha nem pihenek. Körvonalazódik egy projekt, amibe ti már itt bele is láttatok egy kicsit… de erről még nem szeretnék beszélni, maradjon még titok néhány hétig, aztán majd elmeséljük az olvasóknak egy rövidebb hírben. Remélem nem bánjátok, de amíg nem tudok biztosat, addig nem szeretnék mesélni az új tervekről.

Persze, megértjük és tiszteletben tartjuk a kérésed. Cserébe kérhetünk egy Csittás receptet a gyűjteményünkbe?

Természetesen. Legyen egy olajos pácban érlelt tarja grillezve, fokhagymás currys erőspistás öntettel.

Nézd meg a receptet itt:

Ha te is szeretnéd megkóstolni a vadkerti grill mester ételeit, akkor hétfőnként 16 órától mindenkit szeretettel vár Csitta Grill Soltvadkert Kossuth Lajos u. 21. a K&H Bankfiók mellett. Rendelést leadni a 06 20 536-9466 telefonszámon tudtok.

Foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink