csütörtök, szeptember 21, 2023
spot_img
KezdőlapMezőgazdaság„Weppert Sándor fagyos rajongói ” ...?

„Weppert Sándor fagyos rajongói ” …?

Magyarul nem hangzik ugyan jól, angolul viszont annál inkább: Wepi Frost Fans. Fantázianév, mely utal a fő mozgatórugóra: Weppert Sándor; a tavaszi fagyokra: „Frost”; valamint arra, hogy a „Fan” angol szó, mely több jelentéssel is bír.
Egyrészt utal a ventilátorra, azaz szélgépre, melyet Sándorék több éves munkával fejlesztettek ki. Másrészt itt a szó másik jelentése, ami „rajongó”!

Wepifrostfans.hu

Wepi Frost Fans – Gyümölcsösök fagyvédelme

Azaz: nagyon nagy eltökéltség, szinte rajongás kell ahhoz, hogy valakik kifejlesszék ezt a technológiát. És a közelmúltban zajlott néhány fagyvédelmi bemutató Wepinél, melyekre sok rajongó és érdeklődő jött el.
Ezek a fejlesztők több ágazatból kerültek ki Soltvadkerten: van közöttük mezőgazdasági mérnök, őstermelő, lakatos, légáramlástani szakember, növényvédő — no meg újságíró, fotós, filmes és más médiaszakember, akik a marketingért felelnek. Mert arra szükség van!

Fel hát egy hajnali túrára!

Na nem a hegyekbe, csak egy közeli körtésbe! És noha április derekán járunk, bizony, elkél a nagykabát!
Weppert Sándor birtokán vagyunk, Kiskunhalas-Bogárzópusztán. Soltvadkerttől fél óra autóval. Ez a hajnal egyike azon fagyos reggeleknek, melyek ismét sok gazdálkodó álmait temetik el egy évre. Vagy ahogy sokan mondják: már áprilisban leszüretelik az éves gyümölcstermést.

Talán más lesz a helyzet ebben a körtésben. Vajon miért és hogyan?

Ez egy 54 éves Kieffer körtés — mondja a tulajdonos.
Wepi — ahogy Soltvadkerten nevezik — meglehetősen fáradt: egész éjjel fűtöttek, locsoltak és kavarták a levegőt.
Nem hiába: a virágok jelentős részét sikerült megmenteniük, ráadásul erre az előre meghirdetett, reggeli bemutatóra több tucat gyümölcstermelő, szaktanácsadó és érdeklődő jött el. A körtés gazdája és a fagyvédelem megszervezője napfelkelte után mondta el tapasztalatait.

Célunk az, hogy megvédjük a fagytól ezt a 12 hektárnyi körtést — kezdte el a helyzet elemzését egy légkavaró gép alatt állva.
Ez a terület meglehetősen fagyzugos. Pontosan tudjuk, mikor hány fok van. 21 mérőállomás került kihelyezésre az ültetvényben. Többféle magasságban és távolságban mérünk. Fontos a mérések kiértékelése, hiszen abból következtethetünk az egyes módszerek hatékonyságára. Én egy telefonos applikáción mindent látok.
Ma éjszaka kb. -8,3 C fok volt a leghidegebb mért hőmérséklet a kontroll területen.
Idekint 4-5 fokkal hidegebb a levegő, mint Soltvadkerten.”

Weppert Sándor

Weppert Sándor és szaktársai azt vallják, hogy a megoldás a hideg és a meleg levegő összekeverésében rejlik. Persze lehet és kell „csalni”: ha nincs elég meleg levegő a felső rétegekben, csinálni kell lent! Erre való a fűrészporos kályha és a parafingyertyák. Az egész világon ez a módszer az, ami jelenleg a fagyvédelem alapja. A szélgép mellet szól az az automatizálhatóság, emellett az üzemeltetése is olcsóbb, mint a többi technológia.

Wepi Frost Fans

A most bemutatott légkavaró gép 3-4 év munkája!

11 méteres magasságával jelenleg ez a legmagasabb mobil szélgép Magyarországon, melyet Soltvadkerten készítettek el. A lábak 7 méter fesztávolságúak, melyek így megfelelő stabilitást biztosítanak. A fent lévő, 3 méter átmérőjű légcsavart villanymotor hajtja meg. A torony hidraulikusan ledönthető és így biztonságosan szállítható egy traktor vontatmányaként akár a gyümölcsösben, akár a közúton.

Tavaszi fagyvédelem a gyümölcsösben

A gép megvásárlása és üzembe állítása még nem garancia!

Wepiék arra törekednek, hogy a tapasztalataikat is áradják a célközönségnek.
Az a céljuk, hogy minden termelő találja meg a földterületének és gyümölcsfajtájának megfelelő módszert. Vannak éjszakák, amikor elegendő a szélgép kavaró munkája, de azt is tudni kell, hogy az adott virágrügy hány fokot bír ki károsodás nélkül.
Ha a hőmérséklet ez alá megy, akkor fagyvédelmi, koronaalatti öntözést, valamint ültetvényfűtést kell alkalmazni.

Fagyvédelmi rendszer működésének bemutatása Soltvadkert

Nem szabad elfelejteni, hogy az ember esetében is azt az életképesebb, aki jobb táplálásban részesült. A fagyvédelmének alapja a jól karbantartott gyümölcsös, melyhez folyamatos tápanyagellátás biztosítandó! Emeljük ki külön a kálium, a bór, a molibdén és a cink jelenlétét. Ezek megfelelő arányú jelenléte fontos a fagyvédelemnél.

Káposzta Lajos — Weppert Sándor
Fotó: Birofoto és Káposzta Lajos

https://wepifrostfans.hu 

-Hírdetés -

Friss cikkeink