Nyomtatás

Malac sütés parázson

A szabadtűzön sütés egyik legnagyobb feladatának számít a malac sütés faszénparázson. Ladányi János a South Smoke pitmastere megosztja velünk, ő hogyan készíti ezt a csodálatos ételt. 

Mérték:

Hozzávalók

1 db 15 kg-os zsigerelt, tisztított malac
20 dkg sertés zsír
5 dl barna sör
20 dkg sertés rub
250 ml South Smoke Barbecue Carolina Gold szósz
Páclébe:
10 liter víz
60 dkg só
1 ek őrölt gyömbér
1 ek fokhagymapor
8 db babérlevél
10-12 db egész fekete bors

Elkészítés

10 liter langyos vízbe tegyük előbb a sót, keverjük addig, ameddig teljesen fel nem oldódik a vízben, majd tegyük bele a többi hozzávalóját is a páclének és forraljuk fel az egészet.

Amikor kihűlt a páclevünk, tegyük bele az egész malacot és hagyjuk benne 48 órát, 12 óránként forgassuk át a húst, hogy mindenhol egyenletesen érje a pác.

A parazsas sütőnket fűtsük fel 140 fokra, hasogassunk fát és égessük elő a tiszta parazsat a további sütéshez.

A malac pofarészét és a füleket vonjuk be alufóliával, mert könnyen megégnek.
Hasüreggel lefelé terítsük ki a rácsra és tegyük be a smokerbe.
A sertés zsírt és a barna sört melegítsük össze és fél óránként kenjük át vele a malac bőrét.

Amikor a malac a comb és a lapocka részen eléri a 91 fokos maghőmérsékletet, akkor a hátára fordítjuk és egy villával enyhén átlazítjuk a húsos részeket.
Ezeket a részeket megszórjuk a sertés rubbal, majd a szószt is ráöntjük, hogy jól magába szívja a hús ezeket az ízeket.

A sütő aljába komolyabb mennyiségű friss parazsat teszünk, majd visszatesszük a malacot még fél órára. Ekkor fogjuk elérni a ropogós bőrt.

Amennyiben „tépősre” szeretnénk a bőrt, úgy béleljük a malacot alufóliába, tegyünk bele egy kevés vajat és úgy fejezzük be a sütést.

Kulcsszavak: malacsütés, bbq malac, malac egyben parázson, malacsütés parázson, egész malac grillen, grill malac