péntek, december 1, 2023
spot_img
KezdőlapParázs varázs Grill, BBQParázs varázs - Grill, Barbecue Szabadtűz - Milyen sütőt vegyek?

Parázs varázs – Grill, Barbecue Szabadtűz – Milyen sütőt vegyek?

Szinte minden kezdő, grillezéssel ismerkedő felteszi a kérdést:

Milyen sütőt vegyek?

Melyik sütő az, ami ár-érték arányban a legtöbbet nyújtja?
Nem könnyű a válasz. Sütni, minden sütővel lehet. Viszont nem mindent, és nem feltétlenül a legjobb minőségben, esetenként sok kompromisszummal.
Elsőként jó, ha meghatározzuk, mit, mennyit és milyen gyakran szeretnénk sütni.
Ha az a cél, hogy egy nyáron 2-3 alkalommal, néhány fős családi vagy baráti társaságnak elkészítsünk néhány hamburgert, saslikot vagy pár szelet tarját, akkor a legolcsóbb grillek közül is bátran választhatunk, hiszen ezek mindegyike alkalmas erre a feladatra.
Igaz, az olcsó sütők anyagminősége, és kialakítása nem a legjobb. Néhány év alatt tönkre mennek, egy hosszabb sütés – sőt, némelyiknél a begyújtás és a hőtartás is komoly kihívást jelent.

Weber faszenes gömb grill 57cm rácsméret

Ha nagyobb társaságnak, nagyobb mennyiséget és többször sütnénk, vagy szeretnénk valami különlegesebb ételt elkészíteni, mondjuk egy pulled porkot, vagy marha szegyet, akkor érdemes beruházni egy jobb minőségő készülékbe.

Kerti Grillek

Ha nem szeretnénk bajlódni a faszén begyújtásával, a keletkező hamu tárolásával, takarításával, ha szeretnénk 10perc alatt felmelegedő, könnyen kezelhető, takarítható grillt, és hajlandóak vagyunk lemondani a faszénen sült hús különleges zamatjáról, akkor jöhet egy gázgrill.
Persze, ebből is találunk filléres, kis sütőfelületű ’kínait, és milliós csilli-villi amerikait. Ez utóbbiak már egy komplett kerti konyhaként működnek és bátran nekiállhatunk egy 30-40 fős, egész hétvégés kertiparti Marathonnak.

Kerti konyha, beépített Kamado és Weber gázgrill

A lávaköves grillek szintén pb gázzal működnek, az égőfejek egy réteg lávakövet melegítenek, majd az így felfűtött kövek felett sülnek meg az ételek. A Lávaköveket időnként el kell mosni, néhány mosás után pedig cserélni szükséges. Emiatt, talán egy kicsit a háttérbe szorult az utóbbi időben. Olcsóbb ár fekvésű lávaköves grilleket kínál a Weber, elfogadható minőségben.

Ha inkább a földön maradnánk és a középkategóriás grillek felé kacsintgatnánk, akkor elfogadható áron elérhető a Lengyelek Activa márkája, azon belül is a Dakota II. illetve a Montana II. jó választás lehet.
Ezek jól megépített, nagy sütőfelülettel, 4 égőfejjel ellátott gázgrillek. A fedél kialakítása miatt viszont le kell mondanunk az állítva sütött grillcsirkéről. 2021-es ár 130-160ezer Ft között mozog, a nyár elején biztosan lesz akció a kifutó termékekre. Olcsóbb gázgrillek felé nem nyitnék, többnyire kínai alkatrészekkel összerakott, rosszul felépített sütők olcsóbbak, de a használatuk kínszenvedés.

Az itthon is kapható csúcskategória gázgrillekből a Broil King a Weber és a Campingaz gázgrillek. Jellemzően 300ezer -2.3 millió Ft közötti árakkal találkozhatunk.
A közepes ár fekvésű faszenes gömb grillek közül kiemelkedő minőséget nyújtanak az amerikai Weber márka termékei. Ezek az eszközök alkalmasak a direkt grillezésre és egyszerűbb, de kiváló minőségű BBQ ételek füstölésére is. Olcsóbb, de még elfogadható kategória a Landmann grillek, ezek leginkább a felhasznált anyagok minősége miatt olcsóbbak a Weber grilleknél. Sokkal alább árban nem mennék. Semmiképpen nem javaslom a 30-50.000 Ft között kapható grillkocsikat – Offsett sütőre hasonlító eszközöket, BBQ füstölőket. Ezek anyaghasználata és kialakítása kritikán aluli. A sütés ezekkel kínszenvedés, a végeredmény pedig kétséges.

Kamado kerámia grill

Felső középkategóriás faszenes sütők közül mindenképp említést érdemelnek a Kamado kerámia grillek. Ezek a robosztus sütők nagyon jól használhatóak, áruk 130-800ezer Ft között mozog.
A legkisebb olcsó Kamadókat csak olyanoknak ajánljuk, akik keveset sütnek. 2-3 főre gond nélkül el lehet készíteni bennük egy-egy szelet húst, de nagyobb társaság kiszolgálására, pizzasütésre, bizony csak a nagy sütőfelülettel rendelkező Kamadók képesek. Ezeknek a sütőknek a további nagy előnye, hogy van alkatrész utánpótlási lehetőség, rengeteg szabványos kiegészítő vásárolható hozzájuk.
Akár egy Grill vagy BBQ versenyen is megállják a helyüket. Sőt, sok étteremben is kiváló szolgálatot nyújtanak.

BBQ Sütők
Töltény szmókerek

Ezzel a sütő típussal már szép eredményeket érhetünk el. Persze itt is igazak a korábban leírtak. Noname, olcsó eszközökkel csak a gond lesz. Egy jól megépített, jó minőségű töltény sem olcsó.
A Weber Smokey Mountain-en kívül, remek választás lehet a BBQ Expedition által forgalmazott PRoQ töltény szmóker.

BBQ Expedition ProQ® Excel 20 Elite töltényszmóker www.bbq-expedition.hu

Árban 110-170 ezer Ft körül mozognak ezek az eszközök. Szellőzésük, tűzterük gondosan kialakított, használatuk egyszerű, élmény velük a sütés. A rácsok áthelyezhetők, használhatjuk a készüléket hagyományos grillezésre, BBQ füstön sütés lassú tűzön technikához és hidegen füstöléshez egyaránt.
Használatuk könnyen elsajátítható a Magyarnyelvű szakirodalomból, a forgalmazó weboldalán található videókból. 34-40 és 48 cm es rácsmérettel szerelt változatok közül választhatunk. A legkisebbel egy családi sütögetés gond nélkül megvalósítható, a legnagyobb pedig akár egy 15-20 fős társaság ellátására is elegendő lehet.

Szekrény szmókerek

Ha gyakran sütsz és nagy a család, ha időnként rendezvényeken is megmutatnád, hogy mit tudsz, ha már elragadott a füstönsütés varázsa, ha valami igazán menő cuccra vágysz, ha eleged volt a kínlódásból és stabilan jó minőséget szeretnél sütni, akkor neked egy szekrényre van szükséged.

Iron Cube Smoker – www.ironblock.hu

Ez a sütő tudja mindazt, amit egy töltény szmóker, a hőstabilitása azonban jobb. A sütőfelülete nagyobb, anyaga vastag, strapabíró, használata könnyen elsajátítható. Kapacitásuk egy kisebb étteremnek is elegendő lehet. Tűztere és kialakítása alkalmassá teszi a nyílt tűzön sütésre is, a húsokat lógathatjuk, vagy a kihúzható rácsokra helyezhetjük. Legismertebb magyar gyártó az Iron Works csapata.
A termékeiket vásárlókat mindenben segítik, ötletekkel, tanácsokkal, receptekkel látják el. Sütőik között a legkisebb az Iron Cube szmóker 3 GN1 méretű grillráccsal 252.000forintos áron, az Iron Cube Pro pedig 4db GN1es ráccsal 345.000 Forintos áron beszerezhető. A sütők 20-30 fős társaságot is gond nélkül kiszolgálnak. A többi magyar gyártó is hasonló árakkal kínálja sütőit.

Nehéz megmondani, hogy melyik a jobb készülék. Tudásban, felépítésben közel hasonlóak. Persze minden gyártónak vannak saját fejlesztései, amiket próbálnak titokként kezelni, és minden gyártó a saját termékére esküszik. Bármelyiket választjuk is, nem fogunk csalódni. Nagyobb magyarországi szmóker gyártók, forgalmazók a teljesség igénye nélkül:
Iron Works, BBQ Mania, Szendo, Grilltársaság, bbq-expedition…   stb.

BBQ Pit Box forrás: nyarspolgar.hu

A szekrény szmókerek legnagyobb darabjai az úgynevezett Pit boxok. vagy Block smokerek. Ezek hatalmas szigetelt vasak, nagyon nagy sütőfelülettel, gravitációs faszén adagolással működnek. Jellemző rájuk, hogy kevés tüzelőanyaggal, stabilan és sokáig tartják a hőt. Elsősorban éttermeknek, catering cégeknek készülnek. Az árak itt már meglehetősen borsosak, 700 ezer Ft-tól indulnak ezek a készülékek. A méretük mellett a súlyuk is hatalmas, otthonra, a kertbe nem annyira praktikus monstrumok ezek.

Offset szmóker

A BBQ sütők nagyágyúja. Egy jól megépített sütő örök élet és még két nap. Használata nagy gyakorlatot és rengeteg időt kíván. A tüzet folyamatosan felügyelni kell, teljesen kezdőknek nem ajánlom. Mivel ez a leglátványosabb sütő, így sok gyártó készít hasonló formájú sütőket, illetve a házilag épített szmókerek között is sok „mozdonyt” találunk. Az épített offsetek többsége viszonylag rövid időn belül fémhulladékként végzik, csakúgy, mint az olcsó utánzatok. Bármennyire is egyszerűnek tűnnek ezek a szerkezetek, számos szempontnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a sütés tökéletes legyen bennük.

Autentikus Offset smoker az USA-ból

Csak akkor vásárolj vagy építs ilyet, ha biztosan tudod, hogy neked ez kell. Sok sütés kell ahhoz, hogy jó végeredményt kap, és bizony lesznek olyan végeredmények, amik nem nyerik majd el a tetszésed. Ha ezek ellenére is Offsetben szeretnél sütni, akkor a fentebb említett Iron Works, illetve a Bodrogsmoker illetve a Hungarian Custom Smokers sütőiben biztosan nem fogsz csalódni. Áruk valahol 450-550.000 Ft közé tehető. Ezért a pénzért egy igazi nagyágyút kapsz, aminek a kezelése, bár nehézkes, de az életérzés, az ízélmény, amit a fatüzelés biztosít az semmi máshoz nem hasonlítható.

Nem esett még szó a Barrel (hordó) és a vödör sütőkről
Ezen alkalmatosságok leginkább a töltény szmókerekhez hasonlítanak, megjelenésük különleges, de a használhatóságuk kicsit nehézkesebb. Egy épített hordós sütővel remek eredményeket lehet elérni, ha kedveled a megjelenését, az egyszerűségét, ha van időd kísérletezni, vagy valami igazán autentikusra vágysz, akkor válassz ezek közül, vagy építs egyet magadnak bátran.

Rockhill Smokers- Hordő smoker

A jó minőségű Barrel szmoker ára 100.000 Ft felett kezdődik, az olcsó kínai utánzatokat nem szabad megvenni. Ha ilyet szeretnél, keresd a Rockhill Smokers-t a facebookon.
Szintén Amerika sütő az Old Smokey, amelyet már 1950 óta gyártanak változatlan formában. Az egyszerűsége, a könnyen kezelhetősége és a puritán megjelenése sokan kedvelik Magyarországon is.

Milyen egyéb eszközökre lesz szükségünk a grillezéshez?
Nézd meg a következő cikkünkben!

Könyvek amiket ajánlunk:

BBQ Expedíció – Felfedezőút a lassú tűzön-füstön sütés világában
Adorjányi Máriusz – Kócsa László

Grill, burger, barbecue – A BBQ-világbajnok receptjei

Video ajánló:

A konyhafőnök asztaláról: BBQ – A Netflix saját gyártású sorozata mélyebb betekintést enged a lassú sütés rejtelmeibe.

A nagy amerikai barbecue-csata – szintén a Netflix sorozat, amelyben 8 profi pitmaster méri össze a tudását.

 

További cikkek a témában:

-Hírdetés -

Friss cikkeink