csütörtök, szeptember 23, 2021
KezdőlapParázs varázs Grill, BBQParázs varázs - Grill, Barbecue Szabadtűz- Grilleszközök

Parázs varázs – Grill, Barbecue Szabadtűz- Grilleszközök

Milyen egyéb eszközökre lesz szükségünk a grillezéshez?

Elengedhetetlen egy grilleszköz szett, amely tartalmaz egy húsfogó csipeszt, egy húsvillát, esetleg egy kenőecsetet, grillrács tisztító kefét. Ezeket az eszközöket minden sütésnél használni fogjuk.

Grill eszköz készlet

Jó szolgálatot tesz egy grillkesztyű is, hiszen az elkészült étel, a rács, a grillek ajtaja.
A grillkesztyűk nem hőálló kesztyűk, nem alkalmasak arra, hogy percekig a kezünkben tartsuk a forró fémalkatrészeket, azonban arra tökéletesek, hogy megvédjék a kezünket, ha hozzáérnénk a rácshoz, vagy a fröccsenő forró zsírtól. Érdemes hosszúszárú, jó minőségű bőrkesztyűt választanunk. A szilikon borítású kesztyűk anyaga egy idő után “elfárad” ragacsos szerkezetű lesz, ha forró rácshoz érünk vele, azonnal megolvad a szilikon, kellemetlen gumiszagú füstöt kapunk cserébe.

Landmann grillkesztű, hasított marhabőrből

Amennyiben faszenes grillt vásároltunk, nagy segítség lesz egy faszén begyújtó kémény és egy doboz grill gyújtókocka.

Maghőmérő
Grillhez nem feltétlen szükséges, azonban ezzel biztosra mehetünk. Egy vastagabb steak vagy rozé kacsamell sütésénél nagyon megkönnyíti a dolgunkat, ha tudjuk a húsunk maghőmérsékletét. A BBQ sütéshez már-már elengedhetetlen egy komolyabb eszköz.

Inkbird maghőmérő

A többszondás, digitális változatok az elterjedtebbek. Ezekkel már tudunk rácshőmérsékletet, és hús belső maghőmérsékletet is mérni egyidőben, akár több rácson is.

Mivel süssünk?

Faszenes grillekhez számtalan helyen kapható kisebb-nagyobb kiszerelésben, különböző minőségű faszén, illetve brikett. A legtöbb, olcsó szén nem sokat ér. Egy kisebb sütéshez, ha nincs más lehetőségünk, akkor megpróbálkozhatunk velük, de ha több emberre sütünk, vagy hosszabb sütési idő a cél, akkor mindenképpen érdemes előre gondoskodni a minőségi faszénről vagy brikettről.

Miben különbözik az olcsóbb és a minőségi, de drágább faszén?

Rossz minőségű olcsó faszénben sok a törmelék

A felhasznált fa, a csomagolás, a faszéndarabok mérete, a nedvességtartalom, brikettnél a kötőanyagtartalom, az izzás hossza, a leadott hő mennyisége, a begyújthatóság, a füst íze. Egyszóval… szinte mindenben. A jó minőségű faszén száraz, nagy darabos, könnyen begyújtható, füstje kellemes ízt az a felette sülő ételnek. Ez ugyanígy igaz a brikettekre. A grillbrikett tovább izzik, ha jó minőségű, akkor alig marad hamu. A rossz minőségű brikett nehezebben begyújtható, füstje sötétebb, a hamujában sok homok – kötőanyag maradvány fedezhető fel.

Jó minőségő faszén és faszén brikett

Érdemes megjegyezni, hogy a kisebb kiszerelésű faszenek 2-3kg súlyú zsákokban több az aprószemű faszén, sok a használhatatlan törmelék a zsákban. A minőségi, éttermi faszén nagy darabokból áll, könnyen begyújtható. Itthon könnyen beszerezhető kiváló minőségű bükkfaszén. Ezek általában 10-15kg-s zsákokban vásárolhatók meg.
A legjobb minőséget a faszén és brikett piacon csakúgy a nagy márkák nyújtják, mint a grilleszközök terén. Az itthon leginkább elterjedt, jó minőségű brikettet a Weber forgalmazza.
Kiváló faszenet és brikettet több gyártó is kínál pl. Landmann, Boksa, Toro, B&B Charcoal, Josper, Coco briquete..stb.

A multik polcain leginkább tavasszal, nyár elején jelennek meg a sajátmárkás grill faszenek, brikettek.
Az áruk miatt érdemes néhány zsákkal beszerezni, jól fog jönni a szezonban. Pl. a Lidl brikettek, bár nem a legjobb minőségűek, de egy egyszerűbb sütéshez bőven megfelelnek. Keverhetjük Weberrel az olcsóbb brikettet, ilyenkor alig észrevehető a rosszabb minőségű szén hibája. A túl olcsó, brikettekkel nem szabad próbálkozni, sok vegyianyagot, vagy idegen anyagot tartalmazhatnak, füstjük kormolhat, az ételünk ízét is negatív irányba befolyásolhatja.

Mikor, melyiket használjuk?
A faszén könnyebben gyullad, a hőt nem tartja olyan sokáig, mint a brikett. Közvetlen vagy indirekt gyors sütésre használhatjuk.
A brikett nehezebben gyújtható, a hőt tartósan és sokáig sugározza. Ideális a hosszú sütésekhez, BBQ füstöléshez.
Természetesen, a két anyag keverhető is, így egyszerre kihasználhatjuk a két tüzelőanyag minden jó tulajdonságát.

Az első begyújtás.

Faszenet és a grill brikettet a legegyszerűbb egy begyújtókémény segítségével izzásba hozni. A kéményt megtöltjük a tüzelőanyaggal, majd egy összegyűrt papirgalacsint és néhány begyújtókockát teszünk a grill tűzterébe, meggyújtjuk a papirt, és a láng fölé helyezzük a begyújtókéményt. Hagyjuk leégni a lángot, megvárjuk, hogy a kémény tetején is izzani kezdjen a faszén, vagy a brikett. Ilyenkor már füstöt és lángot nem látunk, a faszén viszont kifehéredik és erős, sugárzó hőt ad le.

Az új sütőket használatbavétel előtt mosószeres szivaccsal, majd tisztavizes öblítéssel el kell mosni, ha kiszáradt a sütő, akkor a rácsokat vékonyan kenjük át étolajjal, majd jöhet az első begyújtás és a kiégetés. A kiégetéshez 250 Celsius fokra célszerű melegíteni a sütőket,  15-20 perc alatt minden gyári szennyeződés leég a rácsokról, a festett felületekről. Az étolaj vékony, barnás színű réteget képez a rácsokon. Mielőtt feltennénk az első szelet húsunkat a grillre, hagyjuk kicsit visszahűlni a rácsokat, kenjük át újra étolajjal a sütőfelületet,(itt használhatunk félbevágott vöröshagymát olajba mártva, vagy egy kenyérdarabot mártsunk olajba, szúrjunk bele húsvillát és kenjük le vékonyan a felületet),  majd ezután tegyük fel az ételeket sülni.

Gáz grillek esetében, nyitott fedél mellett gyújtsuk be az összes gázégőt, majd lezárt fedél mellett a legnagyobb fokozaton égessük az égőket 15-20percig. A fedlet felnyitva, a lángot mérsékelve, hagyjuk a rácsokat visszahűlni. Kenjük le a fent említett módon a sütőfelületet étolajjal, és kezdjük meg az ételek sütését.

Mit süssünk elsőként, ami biztosan jól sikerül?

Grillezni a legkönyebb a csirkemellett, szeletelt tarját, saslikot. A húsokat pácolhatjuk, vagy frissen is fűszerezhetjük. Az olajban pácolt tarját sütés előtt csepegtessük le! Oldalanként direkt hőn, parázs felett 3-4 perc sütés elegendő.

Az első BBQ étel, ami szinte mindig, mindenkinek jól sikerül és egy nem megszokott ízélményben részesíti vendégeidet. Próbáld ki mindenképpen!
A nyárspolgár weboldaláról a BARBECUE CSIRKECOMB 1.0 Részletes receptet itt találsz

Könyvek amiket ajánlunk:

BBQ Expedíció – Felfedezőút a lassú tűzön-füstön sütés világában
Adorjányi Máriusz – Kócsa László

Grill, burger, barbecue – A BBQ-világbajnok receptjei

Video ajánló:

A konyhafőnök asztaláról: BBQ – A Netflix saját gyártású sorozata mélyebb betekintést enged a lassú sütés rejtelmeibe.

A nagy amerikai barbecue-csata – szintén a Netflix sorozat, amelyben 8 profi pitmaster méri össze a tudását.

A következő rész tartalmából:

Megkóstolnál valami igazán jó Grill vagy  barbecue fogást? Bemutatjuk neked Bács-Kiskun megyében a legjobb helyeket.

South Smoke BBQ

HAMAROSAN! 

További cikkek a témában:

-Hírdetés -

Friss cikkeink