hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekTojásfa díszíti Soltvadkerten a Luther szobor előtti teret

Tojásfa díszíti Soltvadkerten a Luther szobor előtti teret

A mai délután kellemes, tavaszias  20 fokos időjárásával is hozzájárult ahhoz, hogy az Evangélikus templom melletti Luther szobor előtti téren a lelkes és szorgos kis csapat feldíszítse az idei tojásfát.


Az ötlet az Evangélikus Egyházi Óvoda SZMK vezetőitől származik.
Németh-Garami Helga, és Galántainé Pivarcsi Eszter mióta gyermekei az oviba járnak, szívügyüknek tekintik, hogy mosolyt csaljanak a kicsik arcára, hiszen jeles alkalmakkor (karácsony, farsang, őszi- tavaszi dekorációk), ők díszítették fel az óvoda előterét.

Idén a vírus helyzet az utolsó húsvéti dekorba beleszólt.
Mivel a gyermekeik szeptembertől már iskolások lesznek, így arra az elhatározásra jutottak, hogy az Evangélikus Templom melletti kis fát feldíszítik tojásokkal és így Soltvadkertnek újra lesz Tojásfája. 2015-ben a Soltvadkerti T.E. – Birkózó Szakosztály kezdeményezésével indult el nálunk is ez a hagyomány.

2015 Tojásfa Soltvadkerten a Sissy virágüzlet előtt. Fotó: Kovács Gyula

Honnan ered a tojásfa készítés?
Régi német hagyomány a bokrok és a fák húsvéti tojásokkal való feldíszítése.
A hagyomány Ostereierbaum, azaz húsvéti tojásfa néven vált ismertté. Az egyik legnevezetesebb tojásfa a türingiai Saalfelder Ostereierbaum (Saalfeld-i húsvéti tojásfa).
türingiai Saalfelder Ostereierbaum
A látványosságszámba menő fához érkező látogatók közül sokan a saját készítésű tojásaikkal egészítik ki a feldíszített fát. Így számos ország képviselteti magát a tojásfa által. A különösen értékes tojásokat vitrinben kiállítva lehet megtekinteni.
A Németországban kialakult szokás, mely szerint húsvétra a fák ágait és bokrokat tojásokkal díszítik fel, sok évszázados hagyományra tekint vissza, bár a hagyomány eredete már a homályba veszett. Minden bizonnyal azzal hozható összefüggésbe, hogy a tojás a világ minden táján az élet egyik ősi szimbóluma.
A tojásokat a kerti fák és bokrok ágaira aggatják, illetve a levágott és a lakásba behozott faágakra. Bár a szokás leginkább Németországban és Ausztriában elterjedt, más, német befolyással rendelkező országokban is fellelhető. Ezek között van például Ukrajna, Lengyelország, Csehország, az USA-beli Pennsylvania egyes területei, de Magyarország is.


Hetekkel korábban elkezdődött a tojás gyűjtés, és a dekorációs elemek elkészítése.
A dekor nyuszik fa munkálatait Szebelédi István végezte, a festés és tojásfűzés Dóra Anna, Németh-Garami Helga és Galántainé Pivarcsi Eszter keze munkáját dicséri.
A fára egész pontosan 1070 db színes szebbnél-szebb díszítésű tojás került fel.
Reméljük, hogy a jelenlegi vírushelyzet megszűnésével, jövőre már egy igazi közösségi eseményként kerülhet megszervezésre a díszítés.

Áldott Húsvéti Ünnepeket kíván mindenkinek
Német-Garami Helga és Galántainé Pivarcsi Eszter

foto: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink