hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeinkVadász Béla és felesége Anikó

Vadász Béla és felesége Anikó

Soltvadkerti emberek, családok, mesélnek nekünk a mindennapjaikról. Olyanok, akiket talán nem is mindannyian ismerünk személyesen, de itt élnek  velünk, gondjaik, örömeik hasonlóak a miénkhez. Cikksorozatunk első részében Anikó és Béla mutatkozik be. 

Ha Vadkert felől megyünk Tázlár irányába, az országúton egy fa-tábla hirdeti: Vadász tanya.
Azaz: Itt él a vadász család és csaknem félszáz birka. Bemegyünk. Vadász Béla és felesége Anikó, valamint fiuk, Balázs fogad minket. Na meg Flick József Juhász.
Ő elengedhetetlen — főleg a legeltetéskor.
De most erősen benti munkák vannak: sorban születtek és folyamatosan születnek a kisbárányok.

A házigazda mutatja be a telepet:
Ez még Vadkert-sarok, de már erősen Tázlár felé. Közösen 2000 óta foglalkozunk birkákkal. Na igen, én korábban kezdtem: 1980 óta van saját birkám, ipari tanuló korom óta. Nagybátyám magánjuhász volt, elmentem hozzá a szünidőben segíteni és kaptam tőle egy bárányt. Ez volt a kezdet: onnan szaporítottam az állományt.
Bár többször el is adtam. Volt, amikor hely miatt, vagy váltás miatt. Aztán mindig csak visszakerültem a birkatenyésztéshez.


— Mennyire fenyegeti fertőzés a birkaállományt?
Sajnos vannak olyan betegségek, melyeknek nincs ellenszerük. Ilyenkor a betegségtől függően vágóhídra kell küldeni, vagy ki kell irtani az állományt. Legutóbb 2016-ban ért minket egy ilyen csapás: az állatorvosi egyetemen is vizsgálták az állományomat, mert nem találtuk meg az elhullás ellenszerét. Kényszervágás és persze anyagi bukás lett a vége! De aztán újrakezdtük.

— Gondolom, van itt orvosi ellenőrzés.
Igen, rendszeres az állatorvosi ellátás: telep-állatorvos jár ki. Ha bárányokat adok le, ahhoz is kell igazolás. Nem nagy az állomány, jelenleg a felnőttek száma 390 db. Balázs fiunk is itt dolgozik, neki 80 db birkája van. Örülünk, hogy tovább tudjuk majd neki adni ezt a telepet.

— Ahogy végignézek a birkákon, valamelyiknek a fülében van jelzés, a kisebbekre meg csak rá van festve egy szám…
Csak a felnőttet számítjuk, 6 hónapos korig nem kell jelölni. Én azonban jelölöm őket is festékkel és számozom. Más és más módon jelölik a különböző célra tenyésztett birkákat. Például a kamionban exportált állományra más a fülszám. Erről a Juhszövetség gondoskodik. Emellett még műholdkövetéses jelzés is létezik.

— Lassan vége az elletésnek. Mikor kezdődött?
December 4-én született az első, és ahogy számolom, február 15-ig meg kellene ellenie minden anyabirkának. Elmondhatom, hogy jó volt az ellésarány, összesen a 300-hoz közelít
— Itt, az akolban történik az ellés. Mennyi idő alatt?
5 perc alatt is világra tudja hozni, de ha komplikáció lép fel, akkor a gazda segít, végveszélyben pedig az állatorvost hívjuk.

— Menjünk végig ezen az épületen! Mik ezek a rekeszek a fal mellett?
Ha az anyabirka nem akarja elfogadni a bárányait, akkor elveri magától. Na de mi azt nem hagyjuk: kényszerítőbe, egy szűk ketrecbe kerül, és rávezetjük a szoptatásra. Ez a jószág itt például büntetésben van: három kisbárányt ellett, de nem törődött velük, és egy el is hullott. Bekerült tehát tartósra egy ilyen anya-gyerek kórterembe…

— Amúgy mi a szintidő egy ilyen „összezárásnál”?
Ellés után 1-10 napig vannak összezárva, attól függően, adódik-e az anya- bárány kapcsolatban. Aztán 3-4 nap kisebb, majd 4-5 nap nagyobb csoport következik a bárányoknak. Figyeljük, melyik mennyire erős, hogy él meg az anyja nélkül, persze csak napi pár órában.

— Én máshol 20 éve még láttam olyat, hogy az elhagyott kisbárányt rábízta a juhász egy kecskére, hogy az táplálja. Nálad van ilyen dada-állat?
Nem szeretem a kecskét, mert adott esetben kártékony tud lenni. Vannak erdős területeim, fás legelőim. Kihajtottuk a nyájat, aztán rájöttünk, hogy az asztalos nem tudja úgy legyalulni a fát, mit a kecske. Az a fa meg nekem még kell…

— Szóval: elválasztjátok a kisbárányt az anyától. És aztán?
Táppal kezdjük etetni: először jön a bárányindító majd báránynevelő táp. 15-16 kilós koráig indító, majd nevelő, 25 kg-tól pedig bárány hizlaló.

— Szóval ez az óvoda. És mikor van a találkozó az anyával?
Tehát a kisbárányok el vannak kerítve, hogy egyenek egy kis indítót. Ez úgy zajlik, hogy az akol ajtajánál, amikor kintről jönnek befelé, leválogatom őket és beszorítom oda. Az anyabirkák addig megeszik az abrakot az udvaron a vályúból, közben rakunk ide be nekik szénát is. Azt több órán át tudják enni, mert ugye most, télen nincs legeltetés. Az anyaállomány aztán kimegy az udvarra az itatásra, majd mikor bejönnek — azaz éppen most —, ráeresztjük az anyajuhokra a kisbárányokat, hogy szopjanak.

— Hű, de nagy a zaj! Bégetés, futkározás, keresgélés, majd szoptatás. Könnyen megy az egymásra találás? Úgy látom, lassan mindenkinek sikerül…
Van, amelyik 2 perc alatt megtalálja az anyját, de az átlag 5-10 perc. Nézd, ennek kicsit tovább tartott, ez most ért oda az anyjához! És hogy miről ismeri fel a sok birka között? Hát a hangjáról és a szagáról. A farka alatt van egy mirigy, az ott termelődött szag mindegyiknél más és más.

— Mi lesz a kisbárányok sorsa a továbbiakban?
Eladjuk őket. Jelentős az olasz export: 20-30-35 kg veszik át. A törökök szétválogatják a férfi ivart (50 kilóig) és a női ivart (jerkét, 28-30 kilóig). Más is az árfolyam.
Tenyésztésre a java jerkebárányt, azaz a nőstényeket ki akarom venni tovább tenyésztésre.

— Mitől függ, mikor mennyit ellik? Láttam, valamelyiknek 2-3 kisbáránya is van. Ez genetika, azaz mindig így van?
A körülményektől és az apaállatól függ. Ha az az anya jól van tartva, képes rá. Én ha kost vásárolok, az ikeralmos és A-minősítésű legyen! De ez sem mindig örökít: 100 ugratásból 50 lesz iker fogamzás, a többi csak egyes.
Még sokáig beszélgettünk a családdal és a juhásszal. Mivel kint volt a gyerekeim is velem, volt sok kérdés. Na meg élmény — ismét számítógépes játék nélkül!

Káposzta Lajos

 

-Hírdetés -

Friss cikkeink