Nyomtatás

Farsangi fánk másképp… glutén,tej és tojásmentesen

Fánk Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből glutén-, tej-és tojásmentesen!

A tészta összeállításához a zacskón lévő leírást használtam, az anyaghányadot dupláztam, így lett 23 db fánk. A kelesztéshez és annak hosszához a saját, más lisztkeverékekhez kidolgozott technikámat vettem alapul.

Mérték:

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

400 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék

400 g langyos víz

1 csipetnyi só

14 g porélesztő ( Haas, Dr. Oetker, Budafoki )

110 g cukor

olaj a zsírpapír lekenéséhez

0,5 l olaj a sütéshez

Elkészítés

A tészta elkészítése:

A sütőt alsó-felső sütési módozaton 40 fokosra előmelegítettem a kelesztéshez.

Dagasztótálba tettem a tészta száraz hozzávalóit. Lassú fokozaton elindítottam a gépet és folyamatosan adagoltam hozzá a vizet, majd nagyon alaposan kikevertettem a tésztát.

Zsiradékkal ( olaj stb ) megkent sütőpapírra vagy nagyon enyhén lisztezett felületre kiborítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk.

Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. A kör alakú szaggatóm kb. 8 cm átmerőjű.

40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 40-45 perc.

Magas falú lábasban vagy serpenyőben, bő olajban sütjük ( 140-150 fok ), mindkét oldalát.
( világos aranybarnára )

Rácsra szedve lecsepegtetjük. Ebből a tésztamennyiségből nekem 23 db fánk lett, persze ez függ a szaggató méretétől is. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Annyi olaj legyen az edényben, hogy 4 cm magasan álljon, így úszni fognak a fánkok benne és nem ég meg az alja. Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.

Megjegyzés

Jó étvágyat kívánok 🙂 
Holczimmer-Windecker Xénia

Kulcsszavak: bake-free, fánk, gluténmentes, gluténmentes recept, kelt tészta, tejmentes, tojásmentes, farsangi fánk