Farsangi fánk másképp… glutén,tej és tojásmentesen
Fánk Bake-Free kelt tészta lisztkeverékből glutén-, tej-és tojásmentesen!
A tészta összeállításához a zacskón lévő leírást használtam, az anyaghányadot dupláztam, így lett 23 db fánk. A kelesztéshez és annak hosszához a saját, más lisztkeverékekhez kidolgozott technikámat vettem alapul.
- Előkészítés: 50
- Főzési idő: 10
- Teljes idő: 60
- Adag: 4 1x
- Kategória: Desszert
- Módszer: Sütés
- Konyha: Magyar
- Diéta: Gluténmentes
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
400 g Bake-Free kelt tészta lisztkeverék
400 g langyos víz
1 csipetnyi só
14 g porélesztő ( Haas, Dr. Oetker, Budafoki )
110 g cukor
olaj a zsírpapír lekenéséhez
0,5 l olaj a sütéshez
Elkészítés
A tészta elkészítése:
A sütőt alsó-felső sütési módozaton 40 fokosra előmelegítettem a kelesztéshez.
Dagasztótálba tettem a tészta száraz hozzávalóit. Lassú fokozaton elindítottam a gépet és folyamatosan adagoltam hozzá a vizet, majd nagyon alaposan kikevertettem a tésztát.
Zsiradékkal ( olaj stb ) megkent sütőpapírra vagy nagyon enyhén lisztezett felületre kiborítjuk és 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat úgy, hogy a közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. A kör alakú szaggatóm kb. 8 cm átmerőjű.
40 fokos sütőben kelesztjük, kb. a duplájára. Ez olyan 40-45 perc.
Magas falú lábasban vagy serpenyőben, bő olajban sütjük ( 140-150 fok ), mindkét oldalát.
( világos aranybarnára )
Rácsra szedve lecsepegtetjük. Ebből a tésztamennyiségből nekem 23 db fánk lett, persze ez függ a szaggató méretétől is. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Annyi olaj legyen az edényben, hogy 4 cm magasan álljon, így úszni fognak a fánkok benne és nem ég meg az alja. Mivel sülés közben is nő, ezért csak annyit tegyünk az olajba, hogy bőven maradjon hely köztük.
Megjegyzés
Jó étvágyat kívánok 🙂
Holczimmer-Windecker Xénia
Kulcsszavak: bake-free, fánk, gluténmentes, gluténmentes recept, kelt tészta, tejmentes, tojásmentes, farsangi fánk