Nyomtatás

Babka recept

Babka, Jeruzsálemi kalács

Péczka Judittól kaptuk a Babka, másnéven Jeruzsálemi kalács receptjét és az elkészítési folyamatáról a fotókat.

Mérték:

Hozzávalók

5060dkg sima liszt

Egy csapott káveskanál só

Egy evőkanál cukor

1db tojás

8dkg vaj

1csomag szárított élesztő

2,5-3dcl tej.

Töltelékhez

2-3 evőkanál kakaópor

2 evőkanál porcukor

5dkg vaj

1tábla étcsokoládé.

Cukorszirup

1.5-2 dl víz

20 dkg Cukor 

Elkészítés

A szárazanyagokat az élesztő kivételével összekeverem. Amikor összekevertem mehet bele az élesztő. Jól összekeverem. A közepébe mélyedés csinálok. Beleütöm a tojást. Hozzáöntöm a langyostejet. Fakanállal összeállítom annyira, hogy ne maradjon száraz liszt.

Úgy 5 percig letakarva pihentetem. Ezután jöhet a puha vaj. Nem olvasztott! Kézzel hólyagosra összedolgozom. Mikor kész, mehet Folpackkal letakarva a hűtőbe 12órát kelni. Csodásan megkel a duplájára. Másnap mielőtt kivesszük a hűtőből a szépen megkelt tésztánkat, elkészítjük a krémet. A puha vajat, kikeverem a porcukorral. A tábla étcsokit nagyon vékonyra felszeleteljük. Ne reszeljük! 

Mikor kész vagyunk a töltelékekkel, jöhet a tészta.

Két egyforma részre osztjuk. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk egyesével. Megkenjük az elsőt a kakaós krém felével. Megszórjuk a csokink felével. Szorosan a hosszabbik felét feltekerjük. Hosszában kettévágjuk. A krémes felével felfelé x formában egymásra tesszük.

babka, jeruzsálemi kalács
Babka, Jeruzsálemi kalács elkészítése

Feltekerjük először a felső részét úgy, hogy a csokis fele mindig felül maradjon. Utána jöhet az alsó része is ugyanígy. A másik tésztánkat is így kell megcsinálnunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Lehetőleg maradjon hely a kelésre. 3 órát kell most újra keleszteni. Nem kell letakarni. Konyhaasztalon maradhat melegen. Csodásan megkel. Közben 180fokra előmelegítem a sütőt. Mikor letelt a kelesztés, mehet a sütőbe. Szép barnára kell, hogy megsüljön. Nekem hagyományos sütőm van…20-30 perc között sül meg.

Kivesszük és amíg langyosra hűl, addig megfőzöm a cukorszirupot. Forrón nem szabad rákanalazni! Csakis langyosan. 

Evőkanállal locsolgatjuk mindenhol. Előfordulhat, hogy nem kell rá az összes szirup, ez liszt függő. 

 

 

Megjegyzés

Isteni finom! 

Macerásnak tűnik elsőre, de higgyétek el nem az! Megéri megsütni. 

Sok sikert! Egészségetekre!

Kulcsszavak: babka, jeruzsálemi kalács