Babka recept

Péczka Judittól kaptuk a Babka, másnéven Jeruzsálemi kalács receptjét és az elkészítési folyamatáról a fotókat.
- Előkészítés: 60
- Főzési idő: 30
- Teljes idő: 90
- Adag: 4 1x
- Kategória: Sütemény
- Módszer: Sütés
Hozzávalók
50–60dkg sima liszt
Egy csapott káveskanál só
Egy evőkanál cukor
1db tojás
8dkg vaj
1csomag szárított élesztő
2,5-3dcl tej.
Töltelékhez
2-3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál porcukor
5dkg vaj
1tábla étcsokoládé.
Cukorszirup
1.5-2 dl víz
20 dkg Cukor
Elkészítés
A szárazanyagokat az élesztő kivételével összekeverem. Amikor összekevertem mehet bele az élesztő. Jól összekeverem. A közepébe mélyedés csinálok. Beleütöm a tojást. Hozzáöntöm a langyostejet. Fakanállal összeállítom annyira, hogy ne maradjon száraz liszt.
Úgy 5 percig letakarva pihentetem. Ezután jöhet a puha vaj. Nem olvasztott! Kézzel hólyagosra összedolgozom. Mikor kész, mehet Folpackkal letakarva a hűtőbe 12órát kelni. Csodásan megkel a duplájára. Másnap mielőtt kivesszük a hűtőből a szépen megkelt tésztánkat, elkészítjük a krémet. A puha vajat, kikeverem a porcukorral. A tábla étcsokit nagyon vékonyra felszeleteljük. Ne reszeljük!
Mikor kész vagyunk a töltelékekkel, jöhet a tészta.
Két egyforma részre osztjuk. Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk egyesével. Megkenjük az elsőt a kakaós krém felével. Megszórjuk a csokink felével. Szorosan a hosszabbik felét feltekerjük. Hosszában kettévágjuk. A krémes felével felfelé x formában egymásra tesszük.
Feltekerjük először a felső részét úgy, hogy a csokis fele mindig felül maradjon. Utána jöhet az alsó része is ugyanígy. A másik tésztánkat is így kell megcsinálnunk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Lehetőleg maradjon hely a kelésre. 3 órát kell most újra keleszteni. Nem kell letakarni. Konyhaasztalon maradhat melegen. Csodásan megkel. Közben 180fokra előmelegítem a sütőt. Mikor letelt a kelesztés, mehet a sütőbe. Szép barnára kell, hogy megsüljön. Nekem hagyományos sütőm van…20-30 perc között sül meg.
Kivesszük és amíg langyosra hűl, addig megfőzöm a cukorszirupot. Forrón nem szabad rákanalazni! Csakis langyosan.
Evőkanállal locsolgatjuk mindenhol. Előfordulhat, hogy nem kell rá az összes szirup, ez liszt függő.
Megjegyzés
Isteni finom!
Macerásnak tűnik elsőre, de higgyétek el nem az! Megéri megsütni.
Sok sikert! Egészségetekre!
Kulcsszavak: babka, jeruzsálemi kalács