hétfő, augusztus 2, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekAz idei óvodai év eddigi eseményei az Evangélikus Egyházi óvodában

Az idei óvodai év eddigi eseményei az Evangélikus Egyházi óvodában

– Szarka Rita megbízott intézményvezetővel beszélgetek –

– Mint azt tudjuk, szeptember 1.-e óta, mint megbízott intézményvezetőként veszel részt az óvodai munkában. Mennyiben változott a munkád, az óvoda élete?

– Az együtt gondolkodást fontosnak tartom vezetők, óvodapedagógusok és a nevelést segítő munkatársak részéről egyaránt. Mindannyiunk közös célja a gyermekek személyiségének minél szélesebb körű kibontakoztatása. Ebben rejlik a legnagyobb felelősségünk.

Új törekvésre nyitottan vállaltam a vezetés felelősségét és szeretném folytatni az előttem végzett színvonalas munkát, tovább vinni az elért eredményeket, kihasználni az adódó lehetőségeket. Sikereink elengedhetetlen feltétele a szülők elégedettsége, megbecsülése, bizalmuknak, támogatottságuknak elnyerése.
A tanévkezdés minden évben okoz nehézségeket. A járványügyi helyzet nem könnyítette meg a dolgunkat. A Szülői Közösség és a kollégák támogatása azonban áthidalta ezeket.
Elengedhetetlen, hogy őszintén tudjunk egymással beszélgetni, és építő jelleggel fogadjuk az észrevételeket. A gondviselő munkálkodásának köszönhető, az az összetartó közösség, amelyben dolgozunk.

Az óvoda alapigéjében benne van a Krisztusi befogadás, elfogadás és egymáshoz fordulás. Hiszem, hogy ennek szellemében tevékenykedve megtalálhatjuk az utat mind a gyermekekhez, mind a szülőkhöz és nem utolsó sorban egymáshoz, munkatársainkhoz.
Úgy gondolom, hogy úgy kell egymás felé fordulnunk, mint ahogyan Jézus fordult a kisgyermekekhez, ugyanazzal a tisztelettel, odaadással, őszinteséggel és szeretettel. Fenntartás nélkül, érdem nélkül, előítéletek nélkül. Egyszerűen és tisztán, őszintén és becsületesen.

Feladatomnak tartom az óvoda kialakult arculatának megőrzése mellett, új kihívásokat kereső nevelőközösség építését, mely elsődleges feladatának a gyermekek nevelését, gondozását, szeretetét, személyiségének kibontakozását tartja.
Célom egy olyan nevelőközösség vezetése, melyben mindenki fontosnak érzi magát. Saját kompetenciáit kihasználja, épít rájuk. Az óvodás gyermekekre úgy tekint, mint a jövő lehetőségeire.

– Miként sikerült a jelenlegi pandémiás időszakban ‘üzemelni’ az ovinak a második hullám idején?

– Az óvoda szeptember 1-jén zökkenőmentesen nyitotta meg kapuit. Ebben a nehéz helyzetben is mosolygós óvó nénik és ölelő kezek várták az óvodába érkezőket. Janikovszky Éva gondolataival kezdtük meg a tanévet, ezt ki is plakátoltuk az intézmény bejáratához illetve a csoportszoba ajtókra.

„Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai.”

– Milyen intézkedéseket vezettetek be?

– Az NNK által kiadott protokoll alapján az intézményre szabott intézkedési tervet dolgoztunk ki. Ennek időközben már 3 változata is kiadásra került, alkalmazkodva a járványügyi helyzethez. A kivonatolt változatot minden családnak megküldtük az óvodai csoportokon keresztül (Viber, Messenger). A teljes dokumentumot pedig az intézmény megújult honlapján (www.eviovi.hu) is közzétettük. Az óvoda épületében mérési pontokat alakítottunk ki, a szülők eddig kísérhetik gyermekeiket, akiknek testhőmérsékletet mérünk. A gyermekeket kísérők az előírásoknak megfelelően csak maszkban, kézfertőtlenítő használata után jöhetnek be az intézménybe, kizárólag csak a mérési pontokig.

 

– Hogyan zajlik a nevelő – oktató munka jelenleg

A járványügyi helyzet miatt minden programunkat újra kellett gondolnunk. A kreatív és innovatív kollégáknak köszönhetően karantén csomagot készítettünk. Azoknak a gyermekeknek, akik hosszabb időre távol maradnak az óvodából (betegség, karantén) egy kis csomagot állítottunk össze. Ez tartalmaz 10 mesét, két barkács munkát (amelyhez eszközöket is biztosítottunk), és otthon könnyen, a gyermekkel együtt elkészíthető sütemény receptjét. A higiéniai előírások betartásával ezeket a csomagokat eljuttattuk a családokhoz. Az elkészült munkákról pedig a szülők szívesen osztottak meg velünk képeket, amelyeknek nagyon örültünk.

– Közeleg a karácsony., Mivel készülnek a csoportok az ünnepekre?

– Az óvodában alapítása óta hagyomány, hogy az adventi vasárnapokon a csoportok egy kis szolgálattal, betlehemezéssel, verssel, énekkel készülnek, megörvendeztetve családjaikat és gyülekezetet egyaránt. Sajnos az idei évben úgy alakult, hogy az első két adventi vasárnapon csak online istentiszteletet tartottak a soltvadkerti Evangélikus Gyülekezetben.

Mi az óvodában nem tétlenkedtünk, mindenképp szerettük volna eljuttatni karácsony üzenetét a családokhoz, és Mátyus Lajosnak köszönhetően felvételeket készítettünk. Ezek mind a televízióban, mind pedig az otthonokban elérhetőek lesznek.
Semmiképp nem maradhatott el a karácsonyi mézeskalács sütése a csoportokban, illetve a gyermekek barkács munkái, alkotásai, melyeket szokás szerint az otthonaikban, a fa alatt, szentestén adnak át szüleiknek.

– Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

– Azt gondolom, hogy egy tartalmas, de fárasztó időszak áll mögöttünk. A rendhagyó módon megvalósult programok és az ezek kapcsán kapott visszajelzések azt igazolják, hogy jó úton járunk. A gyermeki mosolyok és ölelések azonban fáradhatatlanná tesznek minket. Köszönjük a szülők, a helyi fenntartó gyülekezet esperesének, vezetőségének és presbitériumának bizalmát.

Kellemes pihenést, áldott karácsonyi ünnepet kívánok mindenkinek, találkozunk 2021. január 4.-én!

 

fotó: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink