csütörtök, január 28, 2021

Flódni

Nyomtatás

Flódni

A flódni a zsidó konyhaművészet egyik legfinomabb,  édes, töltött süteménye

  • Szerző: Vadkertinfo
  • Előkészítés: 20
  • Főzési idő: 30
  • Teljes idő: 50
  • Adag: 4 1x
  • Kategória: Sütemény
  • Módszer: Sütés
  • Konyha: Zsidó
Mérték:

Hozzávalók

(20×27 cm-es sütőformához)

A tésztához:

50 dkg liszt

25 dkg vaj

10 dkg porcukor

4 tojás sárgája

1 dl fehérbor

Az alma töltelékhez:

80 dkg alma

1 evőkanál méz

2,5 dl fehérbor

1 ek cukor

1 rúd fahéj

2 szegfűszeg

A mák töltelékhez:

20 dkg darált mák

15 dkg cukor

4 dkg mazsola

1,5 dl fehérbor

A dió töltelékhez:

20 dkg darált dió

14 dkg cukor

4 dkg mazsola

1 dl fehérbor

A tetejére: szilvalekvár

Elkészítés

Omlós tésztát készítünk: a lisztet a vajjal robotgépbe tesszük, elmorzsoljuk, majd a porcukorral, tojássárgájával és a borral összedolgozzuk. 2 nagyobb (a sütemény aljára és tetejére) és 2 kisebb (a középső rétegekhez) részre osztjuk a tésztát és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek elkészülnek.

Az almatöltelékhez a bort a fűszerekkel és a mézzel felforraljuk, az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A borban 5-7 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük.

A mák- és a diótöltelékhez a mákot és a diót (külön-külön) összekeverjük a cukorral és a mazsolával, majd a fehérborral leforrázzuk.

A sütőformát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. Az egyik nagyobb adag tésztát kinyújtva az aljára tesszük. Erre kerül a diótöltelék, amit elsimítunk.

Egy kisebb adag tészta következik, majd a máktöltelék, és ismét egy vékonyabb tésztaréteg. Erre kerül az alma, a tetejére pedig a sűrű szilvalekvár, ha használunk. A tetejét a nagyobb tésztalappal befedjük és megszurkáljuk. 190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra visszavesszük és kb. 1,5 óra alatt megsütjük a süteményt. Ha elkészült, kiborítjuk, hogy a teteje is kisimuljon, majd ha teljesen kihűlt megfordítjuk. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

 

Megjegyzés

De zsidó-e a flódni? És magyar-e? Ez egy nagyon jó kérdés. Hasonlóan vitatott eredetű sütemény, mint a bejgli. Nagy valószínűséggel Pesten árulták először, és innen terjedt el a kelet-európai, főleg zsidó konyha édességeként.

Mivel a zsidóknál a mák és a dió a termékenységet szimbolizálja, az ünnepek alapvető süteménye lett: alapanyagaiban és ízvilágában azonban annyira harmonizál a kelet-európai konyha ízeivel, hogy a térségben általánosan elterjedt, kedvelt sütemény, magyaroktól svábokon át a szlovákokig.

Az egyik eredetmonda szerint egy pesti zsidó mamma gyúrta összes egy süteménybe mindazt, amit szeretett, és sütötte ki bejglitésztában – akárhogy is, ha  kedveli a mákos-diós-szilvalekváros-almás, tradicionális, nehéz, de isteni süteményeket, egy pillanatig se habozzon tovább, hogy akarja-e magának a flódnit. 😉

Elkészítetted ezt a receptet?

Oszd meg a fotóját és jelölj meg minket, hogy nálunk találtad a receptet 🙂

Friss cikkeink