Flódni

A flódni a zsidó konyhaművészet egyik legfinomabb, édes, töltött süteménye
- Előkészítés: 20
- Főzési idő: 30
- Teljes idő: 50
- Adag: 4 1x
- Kategória: Sütemény
- Módszer: Sütés
- Konyha: Zsidó
Hozzávalók
(20×27 cm-es sütőformához)
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 tojás sárgája
1 dl fehérbor
Az alma töltelékhez:
80 dkg alma
1 evőkanál méz
2,5 dl fehérbor
1 ek cukor
1 rúd fahéj
2 szegfűszeg
A mák töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4 dkg mazsola
1,5 dl fehérbor
A dió töltelékhez:
20 dkg darált dió
14 dkg cukor
4 dkg mazsola
1 dl fehérbor
A tetejére: szilvalekvár
Elkészítés
Omlós tésztát készítünk: a lisztet a vajjal robotgépbe tesszük, elmorzsoljuk, majd a porcukorral, tojássárgájával és a borral összedolgozzuk. 2 nagyobb (a sütemény aljára és tetejére) és 2 kisebb (a középső rétegekhez) részre osztjuk a tésztát és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékek elkészülnek.
Az almatöltelékhez a bort a fűszerekkel és a mézzel felforraljuk, az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk. A borban 5-7 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, félretesszük.
A mák- és a diótöltelékhez a mákot és a diót (külön-külön) összekeverjük a cukorral és a mazsolával, majd a fehérborral leforrázzuk.
A sütőformát kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. Az egyik nagyobb adag tésztát kinyújtva az aljára tesszük. Erre kerül a diótöltelék, amit elsimítunk.
Egy kisebb adag tészta következik, majd a máktöltelék, és ismét egy vékonyabb tésztaréteg. Erre kerül az alma, a tetejére pedig a sűrű szilvalekvár, ha használunk. A tetejét a nagyobb tésztalappal befedjük és megszurkáljuk. 190 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra visszavesszük és kb. 1,5 óra alatt megsütjük a süteményt. Ha elkészült, kiborítjuk, hogy a teteje is kisimuljon, majd ha teljesen kihűlt megfordítjuk. Porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.
Megjegyzés
De zsidó-e a flódni? És magyar-e? Ez egy nagyon jó kérdés. Hasonlóan vitatott eredetű sütemény, mint a bejgli. Nagy valószínűséggel Pesten árulták először, és innen terjedt el a kelet-európai, főleg zsidó konyha édességeként.
Mivel a zsidóknál a mák és a dió a termékenységet szimbolizálja, az ünnepek alapvető süteménye lett: alapanyagaiban és ízvilágában azonban annyira harmonizál a kelet-európai konyha ízeivel, hogy a térségben általánosan elterjedt, kedvelt sütemény, magyaroktól svábokon át a szlovákokig.
Az egyik eredetmonda szerint egy pesti zsidó mamma gyúrta összes egy süteménybe mindazt, amit szeretett, és sütötte ki bejglitésztában – akárhogy is, ha kedveli a mákos-diós-szilvalekváros-almás, tradicionális, nehéz, de isteni süteményeket, egy pillanatig se habozzon tovább, hogy akarja-e magának a flódnit. 😉