Karácsonyi töltöttkáposzta vegyes káposztából
Ezt az ételt Erdélyi utazásom során kóstoltam. A különlegessége, hogy savanyúkáposztát, fejeskáposztát és kelkáposztát is használunk az ételhez. Annyira finom, hogy elkértem a receptet és azóta én csak így készítem. Próbáljátok ki, nagyon finom!
- Előkészület ideje:: 30
- Főzési idő: 180
- Teljes idő: 240
- Adag: 8
Hozzávalók
80 dkg Darálthús /lehet kolbászhús is/ a lényeg,hogy ne legyen száraz a hús.
Jó minőségű őrölt pirospaprika,
2-3 gerezd fokhagyma,
1 fej vöröshagyma,
só,
őröltbors,
őröltkömény,
2-3 marék rizs.
500ml alaplé, de ha van abalé az a legjobb.
Egy közepes fej kelkáposzta,
egy közepes fej lapos káposzta.
50-60dkg szálas savanyúkáposzta.
30-40dkg füstölthús, nyúlja, vagy füstölttarja
Elkészítés
Megabáljuk a káposztafejeket, néhány perc főzés után levesszük a külső megpuhult leveleket, folytatjuk mindaddig, míg minden levél meg nem abálódott.
Amíg kihülnek a káposzta levelek,addig bekeverjük a húst. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, őrölt köménnyel, őrölt pirospaprikával és keverjük bele a rizst is.
Én általában 1kg húshoz 1 fej hagymát és 1-2 gerezd fokhagymát aprítok és egy marék rizst teszek.
A levelekről eltávolítjuk a vastag eres részt. Megtöltöm a leveleket. Egy sor síma káposzta,egy sor kelkáposzta. Közé mindig teszek egy darabka füstölt húst is. A sorok közé kimosott savanyú szálaskáposzta. Nem szoktam sajnálni, mert mi sok káposztával szeretjük.
Így rétegezve háromnegyedig teszem a fazekat. A rétegekre őröltpaprikát is szórok, majd ráöntöm az abalavet, a tetejére teszek 2db babérlevelet és szép lassan, a legkisebb lángon 4-5 óra alatt készre főzöm.
Megjegyzés
Tálaláshoz friss ropogós kenyért és sűrű jó minőségű tejfölt adjunk az asztalra.
A receptet és a fotókat Péczka Judittól kaptuk.
Áldott Ünnepeket!
Kulcsszavak: töltött káposzta, töltött kelkáposzta, karácsonyi töltött káposzta, különleges töltött káposzta, erdélyi töltött káposzta