Ünnepváró Fahéjas kalács
Limara féle fahéjas kalács egy igazi ünnepváró kelttészta, a fahéj illata ünnepi hangulatot varázsol a te konyhádba is. Érdemes elkészíteni, egyszerű, de nagyon finom kalácsot kapunk.
- Előkészítés: 15
- Főzési idő: 45
- Teljes idő: 60
- Adag: 4
- Kategória: Péksütemény
- Módszer: Sütés
- Konyha: Magyar
Hozzávalók
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
csipet só
1 ek. tejpor (elhagyható)
3 ek. cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
kb. 3 dl tej
2 dkg élesztő
6 dkg olv. vaj
Töltelék:
8 dkg olv. vaj
1 csomag őrőlt fahéj
9 ek. porcukor
Elkészítés
A vaj kivételével az összes hozzávalót bekészítjük a kenyérsütőgép üstjébe. A vajat csak a dagsztás második felében adagoljuk hozzá. Dagasztás programon összeállítotjuk a tésztát, majd kikapcsoljuk a gépet. Megvárjuk, míg szépen megkel, vagyis eléri az üst tetejét.
Lisztezett felületre borítotjuk, három egyenlő részre osztotjuk a tésztát.
Majd 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, egyesével megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjjal és porcukorral. Feltekerjük a tésztát mint a beiglit, majd megfonjuk a szálakat.
Nagy dobozformát kibéleljük sütőpapírral, ebben kelesztjük ismét a duplájára.
A tetejét lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Rácsra téve hűtjük ki.
Kulcsszavak: ünnepi kalács, fahéjas kalács