vasárnap, június 13, 2021
KezdőlapReceptekKáposztás Sonka

Káposztás Sonka

Nyomtatás

Káposztás Sonka

Egy tradicionális Ír étel receptjét hoztuk el most nektek. Az Írek Szt. Patrik napján (Írország egyik védőszentje) készítik és fogyasztják.
Az egyszerűsége ellenére remek, könnyen elkészíthető étel. Próbáljátok ki ti is!

  • Szerző: Vadkertinfo
  • Előkészítés: 15
  • Főzési idő: 90
  • Teljes idő: 115
  • Adag: 4 1x
  • Kategória: Főétel
  • Konyha: Ír
Mérték:

Hozzávalók

23kg füstölt sonka

1 nagy hagyma

6 sárgarépa, meghámozva és felszeletelve

8 burgonya, meghámozva és kockára vágva

1 teáskanál szárított kakukkfű

1 csokor friss petrezselyem

1 fej káposzta, negyedekre vágva

Elkészítés

Helyezzük a kakukkfüvet, a petrezselymet és a hagymát sajtkendőbe vagy fűszertartó tojásba, hogy főzés után könnyen eltávolítható legyen.

Tegyük a sonkát egy nagy edénybe, öntsük fel hideg vízzel, hogy ellepje. Használhatunk fele-fele arányban enyhén sós húslevest és vizet is, így még finomabb lesz. 

Adjuk hozzá a káposzta kivételével az összes többi összetevőt, és forraljuk fel.

Pároljuk meg, és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Vegyük ki a fűszerekkel teli zacskót.

Adjuk hozzá káposztát, pároljuk 20 percig, vagy amíg a káposzta meg nem fő.

Vegyük ki a sonkát és vágjuk darabokra.

Helyezzük a sonkát egy nagy tál közepére, szűrjük le a káposztát és fűszerezzük egy kevés vajjal és őröltborssal. A sonka köré tegyük a káposztát, sárgarépát és a burgonyát.

Megjegyzés

Sokan petrezselyem mártást készítenek hozzá, és azzal fogyasztják, de az alapreceptben nem szerepel. 
2-3 csokor petrezselymet apróra vágunk, egy edényben felolvasztunk 60g vajat, egy kanál lisztet felmelegítünk rajta, de nem pirítjuk! Hozzáadjuk az aprított petrezselymet, néhány percig együtt sütjük, majd felengedjük 3dl tejjel. Sózzuk, enyhén borsozzuk és mártás sűrűségűre forraljuk. 

Kulcsszavak: hagyományos ír recept, ünnepi étel,

Elkészítetted ezt a receptet?

Oszd meg a fotóját és jelölj meg minket, hogy nálunk találtad a receptet 🙂

-Hírdetés -

Friss cikkeink