Ír krémlikőr – Baileys
Karácsony kedvelt likőrei közé sorolható a Baley’s Ír krémlikőr.
Ha van kedved, készítsd el a házi változatát, biztos lehetsz benne, hogy nagy sikert fogsz aratni vele!
- Előkészület ideje:: 10
- Főzési idő: 10
- Teljes idő: 20 perc
- Adag: 20 1x
Hozzávalók
500 ml habtejszín (30-32%-os)
40 ml 3,5 %-os tej
60 g kristálycukor
340 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott 2 tubus)
100 ml kávé (két erős presso kávé)
400 ml Ír whiskey – de a Skóttal is tökéletes
2 evőkanál vanília eszencia
Elkészítés
A tejszínt forrásig melegítsük a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázzat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Vigyázzunk, hogy ne égessen meg bennünket, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz.Miután simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá. Főzni nem szabad, mert az alkohol elpárologna az italunkból. Töltsük üvegekbe, tegyük hűtőbe és legalább egy napot érleljük, hogy az ízek összeérjenek. Érdemes néha felrázni, hogy az ital tetején keletkező bőr feloldódjon.
Megjegyzés
A fenti receptből kb 1.3liter likőrt kapunk. Ha kevesebbet szeretnél készíteni, felezd meg az összetevők mennyiségét. Hűtőben 3 hétig biztosan eláll!