Nyomtatás

Ünnepi halászlé Szögediesen vegyes halból

Az elkövetkező hetekben válogatott ünnepi receptekkel kedveskedünk nektek. Talán találtok majd olyan ételt, amivel színesebbé tehetitek a  már megszokott ünnepi menüsort. 
Nincs karácsony, egy jó, Magyaros halászlé nélkül! A mai receptünk egy Szegedies, vegyes halból készült halászlé lesz. 

Mérték:

Hozzávalók

2 kg ponty 
1 kg süllő, vagy kecsege
1 kg harcsa
4-5 nagy fej vöröshagyma (kb 50dkg)
20dkg TV vagy zöldpaprika
1db paradicsom,

Őrölt paprika (édes és csípős vegyesen)
1-2 db cseresznyepaprika

Elkészítés

A halakat megtisztítjuk a halak farkát-fejét levágjuk, a ponty fejéből kivágjuk a keserűfogat, kivesszük a kopoltyút és a szemét.
A Pontyot és a harcsát felszeleteljük, a szeleteket besózzuk és kevés pirospaprikával meghintjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. 


A halfejet, farkat, apróhalat bográcsba vagy nagy fazékba tesszük. A felaprított vöröshagymát, félbevágott kicsumázott TV paprikát, kevés sót és egy kanál pirospaprikát is a halfejekre szórunk, majd annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, főni tesszük. Forrástól számítva 1,5 – 2 órán át főzzük. Ezután a halfejet és haldarabokat egy tálcára szedjük. Kiszedjük a szálkákat, csontokat. A fennmaradó halhúst, hagyma és paprika darabokat egy szitán merőkanál hátával átpasszírozzuk. Passzírozás közben alaplével keverjük, így könnyebben át tudjuk nyomni a szűrőn.
 – Ha van paradicsom passzírozónk, azzal is áttörhetjük a halhúst.

Az így elkészült alaplevünket forrni tesszük, a tetejét meghintjük pirospaprikával, miután felforrt, belehelyezzük a sózott halszeleteket, – ettől fogva nem szabad kevergetni az ételt, csak az edényt megrázogatni, ha szükséges. – ha szeretjük, akkor most tehetünk bele néhány cseresznye vagy hegyes zöldpaprikát, amit a főzés végén kiemelünk és külön tálaljuk majd. (ha nem törjük fel a paprikát, nem lesz csípős a hallé) 10-12 perc főzés után pedig a halbelsőségeket is főni tesszük, újabb 10-12 perc főzést követően el is készült a Szögedies vegyes halászlénk. 

Megjegyzés

Friss kenyérrel és erőspaprikával kínáljuk.
A fenti recept 10-12 főre elegengdő mennyiség. 

Kulcsszavak: Szegedi halászlé, ünnepi halászlé, halászlé vegyes halból,