hétfő, április 12, 2021
KezdőlapReceptekÜnnepi halászlé Szögediesen vegyes halból

Ünnepi halászlé Szögediesen vegyes halból

Nyomtatás

Ünnepi halászlé Szögediesen vegyes halból

Az elkövetkező hetekben válogatott ünnepi receptekkel kedveskedünk nektek. Talán találtok majd olyan ételt, amivel színesebbé tehetitek a  már megszokott ünnepi menüsort. 
Nincs karácsony, egy jó, Magyaros halászlé nélkül! A mai receptünk egy Szegedies, vegyes halból készült halászlé lesz. 

  • Szerző: Vadkertinfo
  • Előkészítés: 30
  • Főzési idő: 150
  • Teljes idő: 3 óra
  • Adag: 12 1x
  • Kategória: Főétel
  • Módszer: Főzés
  • Konyha: Magyar
  • Diéta: Gluténmentes
Mérték:

Hozzávalók

2 kg ponty 
1 kg süllő, vagy kecsege
1 kg harcsa
4-5 nagy fej vöröshagyma (kb 50dkg)
20dkg TV vagy zöldpaprika
1db paradicsom,

Őrölt paprika (édes és csípős vegyesen)
1-2 db cseresznyepaprika

Elkészítés

A halakat megtisztítjuk a halak farkát-fejét levágjuk, a ponty fejéből kivágjuk a keserűfogat, kivesszük a kopoltyút és a szemét.
A Pontyot és a harcsát felszeleteljük, a szeleteket besózzuk és kevés pirospaprikával meghintjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. 


A halfejet, farkat, apróhalat bográcsba vagy nagy fazékba tesszük. A felaprított vöröshagymát, félbevágott kicsumázott TV paprikát, kevés sót és egy kanál pirospaprikát is a halfejekre szórunk, majd annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, főni tesszük. Forrástól számítva 1,5 – 2 órán át főzzük. Ezután a halfejet és haldarabokat egy tálcára szedjük. Kiszedjük a szálkákat, csontokat. A fennmaradó halhúst, hagyma és paprika darabokat egy szitán merőkanál hátával átpasszírozzuk. Passzírozás közben alaplével keverjük, így könnyebben át tudjuk nyomni a szűrőn.
 – Ha van paradicsom passzírozónk, azzal is áttörhetjük a halhúst.

Az így elkészült alaplevünket forrni tesszük, a tetejét meghintjük pirospaprikával, miután felforrt, belehelyezzük a sózott halszeleteket, – ettől fogva nem szabad kevergetni az ételt, csak az edényt megrázogatni, ha szükséges. – ha szeretjük, akkor most tehetünk bele néhány cseresznye vagy hegyes zöldpaprikát, amit a főzés végén kiemelünk és külön tálaljuk majd. (ha nem törjük fel a paprikát, nem lesz csípős a hallé) 10-12 perc főzés után pedig a halbelsőségeket is főni tesszük, újabb 10-12 perc főzést követően el is készült a Szögedies vegyes halászlénk. 

Megjegyzés

Friss kenyérrel és erőspaprikával kínáljuk.
A fenti recept 10-12 főre elegengdő mennyiség. 

Kulcsszavak: Szegedi halászlé, ünnepi halászlé, halászlé vegyes halból,

Elkészítetted ezt a receptet?

Oszd meg a fotóját és jelölj meg minket, hogy nálunk találtad a receptet 🙂

Előző cikkDiego Maradona
Következő cikkAdvent első vasárnapján:
-Hírdetés -

Friss cikkeink