péntek, május 24, 2024
spot_img

Diego Maradona

Minden idők legnagyobb futballistáiról folytatott viták miatt a lista gyakran csak két névből áll: a brazil legenda Pelé, és akit El Pibe de Oro-nak hívtak ő Diego Armando Maradona. Ha pusztán a képességeiket és az elért eredményeiket hasonlítjuk össze, akkor szinte lehetetlenné válik valamelyikük kiválasztása a címre. Végül is ezért nyerték el mindketten a FIFA Évszázad Játékosa díjat. Természetesen van még egy argentin aranyfiú, Lionel Messi. Az életrajz utolsó részében arról beszélünk, hogy kit lehetne a legjobbnak tekinteni.

Alapvető tények

Született: 1926
Elhunyt: 2020
Ország: Argentína
Pozíció: Középpályás

Klubok

Argentinos Juniors (1976–1981)
Boca Juniors (1976–1981)
Argentinos Juniors (1981–1982)
Barcelona (1982–1984)
Napoli (1984–1991)
Sevilla (1992–1993)
Newell Old Boys (1993–1994)
Boca Juniors ( 1995–1997)

Statisztika

Klubfutball: 491 mérkőzés, 259 gól
Válogatott: 91 mérkőzés, 34 gól

Maradona a Boca Juniorsban
Diego Maradona a Boca Juniors gólját ünnepli.

Életrajz

Bevezetés

Argentínában azonban Maradona mindig több volt, mint csupán sporthős – isteni alak volt. A Houstoni krónika írta le tökéletesen Maradonát: Michael Jordan atletikussága, Babe Ruth ereje és Mike Tyson emberi esendőségének kombinációja volt. Egy olyan országban, amely túlélte több társadalmi katasztrófát és számos katonai diktatúrát, El Diego a remény szimbólumává és több millió ember bálványává vált.

Az „El Pibe de Oro” – (az arany kölyök)becenévnek régi argentin hagyományai vannak.

A nagyság korai jelei

Diego Maradona 1960. október 30-án született, és rossz körülmények között nőtt fel a Buenos Aires melletti Villa Fioritóban, Tota és Chitori Maradona negyedik gyermekeként. Három éves, Diego születésnapi ajándékként labdát kapott egy unokatestvérétől, ez kezdettől fogva kedves társa lesz.

Kivételes tehetsége már egészen fiatalon nyilvánvaló volt. Nyolcéves korában az Argentinos Juniors csapatába érkezett próbára. Amikor az edzők meglátták, mit tesz a labdával, megkérték Maradonát, hogy mutassa meg nekik az igazolványát; egyszerűen nem hitték el, hogy a fiú valóban ilyen fiatal (a valóságban kicsi volt a korához képest). Amint kiderült, hogy Maradona nem hazudik, az edzők úgy döntöttek, hogy képességeinek fejlesztésére időt fordítanak.

Még mielőtt a meccsekre készen állt volna az idősebb csapatban, a csodagyerek reflektorfénybe került: amikor Argeninos Juniors játszott, a félidőben trükköket mutatott be a labdával. A hírneve folyamatosan növekszik, egy televíziós műsorban vendégeskedik,  trükköket végez labdával és naranccsal.

A fiatal Diego Maradona
Diego fiatal futballistaként.

Argentinók és Boca

15 éves korában Maradona hivatalosan debütált az Argentinos Juniors élcsapatában,  a Primera valaha volt legfiatalabb játékosa lett. Néhány hónappal később az argentin válogatottban cserejátékosként debütált, a Magyarország elleni barátságos mérkőzésen. Ez 1977 elején történt, egy évvel azelőtt, hogy Argentína rendezte volna a világbajnokságot. César Luis Menotti, a válogatott edzője végül úgy döntött, hogy kizárja a nagy tehetségeket a vb keretéből – Diego megsemmisült.

Maradona öt évet töltött az Argentinos Juniors csapatánál, 166 mérkőzésen 116 gólt szerzett (ez idő alatt találkozott Claudia Villafañe-val, aki néhány évvel később a felesége lesz). Amikor eljött a továbblépés ideje, több jól fizetett ajánlat közül választhatott. Bár a River Plate a legtöbb pénzt ajánlotta fel, Maradona egyértelművé tette döntését – a Boca Juniors csapatában szeretett volna játszani , abban a csapatban, amelyet gyermekkorától fogva támogatott. Egyik álma teljesülne, miután a Boca abban a szezonban megnyerte a bajnoki címet.

Barcelona és Napoli

Annak ellenére, hogy csak egyetlen szezont játszik a Boca csapatában, Maradona különlegessé tette. 40 meccsen 28 góljával vezette a csapatot a Primera Division címig. A szezon végén részt vett első világkupáján. Összességében elmondható, hogy ez nem volt nagyszerű verseny Di Diego számára. A csapaton belüli belső feszültségek és az ellenfél játékosai, akik minden lehetőségnél megsértették, Maradona nem tudta érvényesíteni uralmát. Miután Brazíliában (egy meccsen Maradona piros lapot kapott, miután felrúgott egy brazil játékost a középpályán) eztkövetően Olaszország ellen veszített, Argentína nem kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Ennek ellenére ez a visszaesés nem akadályozta meg Maradonát abban, hogy 7,3 millió dolláros világrekord-díjért átigazolják az FC Barcelonához . Az El Clasico 1983. június 26-án Maradona lett az első Barcelona-játékos, aki ovációkat kapott a Real Madrid szurkolóitól. Ennek ellenére az argentin sztár nem érte el azt a nagy eredményt a La Ligában, amelyetsokan vártak tőle. A körülmények nem voltak ideálisak. A pályán Diego folyamatosan szabálytalanságot követett el, ami Goikoetxea szörnyű összecsapása után lábtörésbe torkollott.

A pályán kívül, gyakran rossz személyekkel kerül kapcsolatba (hogy ezen változtassanak, Menottit edzőnek vették fel), számos  rosszhírű partin is látták. – Maradona barcelonai napjaiban először ismerkedett meg a kokainnal.

Végül ez az esemény a Bilbao ellen, Juan Carlos Spanyol király és további 100 000 szurkoló előtt, arra kényszerítette a Barcelona vezetőit, hogy helyezzék át Maradonát. Az történt, hogy az egyik legcsúnyább verekedés volt a pályán két legjobb futballcsapat között és Maradonával a középpontban.

1984-ben Maradona átkerült a Napoliba egy újabb világrekord-díjért, 13 millió dollárért. Nápolyba érkezése után egy helyi újság megírta, hogy a városnak bár hiányosságai vannak az iskoláival, az autóbuszokkal, az épületeivel, a foglalkoztatással és a higiéniával, de ezek egyikének sincs jelentősége, mivel már rendelkeztek Maradonával. Miután bemutatkozóján meglátta a 75 000 nápolyit, Maradona úgy döntött, hogy meghálálja a szeretetüket azzal, hogy mindent megtesz ami csak tőle tellik a pályán. Az argentin minden bizonnyal nagy benyomást tett az olaszokra az első szezonjában (a Napoli a harmadik lett a Juventus és a Roma után), de ő sokkal többre vágyott.

Maradona a Napoliban
Maradona a napoli mezben.

Mexikó 1986

Mire az 1986-os világbajnokság lezajlott, kétség sem volt afelől, hogy ki a világ legjobb futballistája. Alacsony súlypontjának, labda-irányításának, látásának, passzolásának és reakcióidejének köszönhetően Maradona minden játékos és minden csapat ellen kifejlesztette győztes stratégiáját, akivel szembesült a tornán.

Maradona kézilabda
„Isten keze”.

A régi rivális Uruguay kiesése után Argentína a nyolcaddöntőben Angliával állt szemben . Ez volt az a meccs, ahol Maradona legendája teljesen megerősítésre került. Alig 5 perccel a második félidő kezdetét követően, csapata 1-0-ra vezetett a kezével szerzett góllal – ezt az esetet később „Isten kezének” nevezte.  Maradona elképzelhetetlen bravúrt hajtott végre. A labdát csapata térfelén szerezte meg, majd elfutott öt angol játékos mellett, mire a labdát Shilton kapus mellett a hálóba vágta. Tizenegy labdaérintés, 60 méter. Az évszázad bravúrja.

Maradona ezt követte azzal, hogy az elődöntőben Belgium ellen megszerezte a döntő gólt, és realizálta a Németország elleni döntőmérkőzést . Miután hazáját a történelem első világbajnoki címéig vitte, Maradonát egyhangúlag a bajnokság játékosának választották.

A nagy Napoli-korszak

A világbajnokság diadalmas végét követően Maradona visszatért a klubfutballhoz. Első szezonjában a Napolit a Serie A címig vezette. Ez volt az első alkalom, hogy az ország déli részéről egy csapat bajnoki címet szerzett, és ez akkor történt, amikor az észak-déli feszültség csúcsra futott. Miután a következő két szezont második helyezettként fejezték be, a Napoli 1990-ben megnyerte második scudettóját.

Kegyvesztetté válik

A pályán elért sikerek ellenére Maradona személyes élete egyre rosszabbá vált. A futballőrült Nápolyban a labda géniusza szinte félistenné vált, de ugyanakkor a saját sikere áldozatává lett. Úgy tűnt, hogy homályos kapcsolatai vannak a Giuliano klánnal, a hatalmas camorrai bűnszövetkezettel, még egy  Carmine Giuliano főnök által rendezett partin látták.

Sokak tudta nélkül a 80-as évek közepe óta kokainfüggő lett, ami később már a futball teljesítményét is veszélyezette. Bár ez nem akadályozta meg abban, hogy Argentínát egy újabb vb-döntőig vezesse 1990-ben. De Németország csapata ezúttal túl kemény dió volt, hogy Argentina legyőzze őket. A tornát Olaszországban, Maradona második hazájában játszották ekkor. Amikor Argentína, az Olaszok ellen játszott Nápolyban, a nápolyiak tisztelegtek bálványuknak, sokuknak nehéz volt eldönteni, melyik csapatnak szurkoljanak.

Maradona a FIFA 1990-es vb-n játszik
Maradona az 1990-es vb elődöntőjében Olaszország ellen.

De a nápolyi élet rosszabbra fordult. A sajtó elkezdett írni róla és szeretőjéről, Cristiana Sinagráról és gyermekükről, aki 1986-ban születtett teljes titokban (a  gyermekkel, Diego sokáig minden kapcsolatot tagadott). A pozitív kokain tesztet követően Maradona 1991-ben végül elhagyta a Napolit. 15 hónapos felfüggesztést kapott a pályán, az alkoholizmusa és a kokain fogyasztás miatt. Végül belátta, hogy elvonókúrán kell résztvennie, és hamarosan újra edzeni kezdett.

A felfüggesztése letelte után csatlakozott a Sevillához, a korábbi argentin válogatott edző, Carlos Bilardo lett az edzője. Maradona csak 26 mérkőzést játszik az új spanyol klubjában, de messze volt a Napoliban elért sikereitől. Miután az edzője az 1993. júniusi Burgos elleni mérkőzésén az 53. percben lecseréli Carpio Pineda-ra, Maradona utolsó meccsét  tölti a Sevillában.

Újra visszatért Argentínába, és csatlakozott a Newell’s Old Boyshoz, de karrierjének ezen része csak hét játékot jelent.

33 éves korában, az 1994-es világbajnokságon utolsó két válogatott szereplését láthattuk , ahol a lenyűgöző visszatérést a pályára beárnyékolta az, hogy pozitív lett az efedrin dopping tesztje. Végül Maradona 91 mérkőzésen, 34 góllal fejezte be válogatott karrierjét. Maradona utolsó klubja a Boca Juniors (1995-1997)

Későbbi élete és öröksége

Maradona kokainfüggősége 2004-ig tartott, körülbelül ugyanebben az időben végül abbahagyta az ivást és gyomor bypass műtéten esett át. 2008-ban lett az Argentin válogatott edzője. Ezt a pozícióját a 2010-es világbajnokságig őrizte meg, amikor a 4–0-s német vereséget követően menesztették.

Vitatott magánélete ellenére Maradona hatása a football játékra nem tagadható.
Amikor Maradonáról kérdezték, Michel Platini (Francia labdarúgó és edző) azt mondta: „Amit egy labdával megtehet, azt egy narancssal is megteheti.”

Halála

Maradonának idősebb korában egészségügyi problémái voltak, részben az alkoholfüggőségéből kifolyólag. 2020 november elején, agyműtéten esett át, egy vérrögöt műtéttel távolítottak el a fejéből. Nem sokkal később, november 25-én, szívrohamot kapott és elhunyt 60 éves korában.

A valaha volt legjobb futballista?

Diego Armando Maradonát sokan minden idők legnagyobb futballistájának tartják. Az argentin „tízes számú” nemzetmegváltóvá vált, majd 1986-ban segítette csapatát a világbajnokság diadalán. Ez Argentína számára a világbajnokság második győzelme volt, és Maradona nélkül ez soha nem történt volna meg.

A Maradona élő legendává vált, és a „valaha volt legjobb játékos” címet gyakran megosztotta – a preferenciáktól függően – ő és Pelé. Számos argentin játékost mostanában „új Maradonának” neveznek, mint például Ariel Ortega és Aymar. De amíg Lionel Messi meg nem érkezett a futballpályára, soha nem voltak ilyenek egyenlő szinten.

Nagy a vita arról, hogy ki a legjobb játékos Messi vagy Maradona. Az érvek szerint Maradona jobb a két játékos közül, mivel  Argentínát és a Napolit is bajnokokká tette. Messi nem nyert világkupát nemzeti csapatával, és az FC Barcelona már akkor is hazai bajnok volt, amikor Messi megérkezett a csapathoz.

Hivatkozások:
Jonathan Wilson, Piszkos arcú angyalok (2016)
https://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona
https://www.biography.com/people/diego-maradona-9398176
https: //www.nytimes. com / 1994/07/01 / sports / world-cup-94-second-test-maradona-is-out-of-world-cup.html

Képforrások:
1., 2.,  Ismeretlen
3., 4. FIFA – A világbajnokság hivatalos filmje 1986
5. FIFA – A világbajnokság hivatalos filmje 1990

-Hírdetés -

Friss cikkeink