csütörtök, szeptember 21, 2023
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaTéli közlekedésre felkészülni!

Téli közlekedésre felkészülni!

November vége felé járunk. Egyre hidegebbek a reggelek, egy-egy fagyos hajnal is előfordul már. Nincs mese, itt a tél, fel kell készíteni magunkat és a járműveinket is a megváltozott időjárási viszonyokra. A téli közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák.

ködös reggelek, rossz látási viszonyok, csúszós utak

Nézzük csak, mit tehetünk a biztonságos közlekedés érdekében:

Téli gumiabroncs

Téli abroncsok:
A hőmérséklet egyre gyakrabban van már +7 fok környékén, vagy alatta. Ideje átszerelni a kerék szettet a nyáriról a téli garnitúrára. A nyári gumik már nem tapadnak, és hamarabb elérik határukat, mint gondolnánk. Már jóval a fagyáspont feletti hőmérsékleteknél is nagyobb biztonságot nyújtanak a modern téli gumik, legyen szó száraz vagy esős, havas útról.
A téli gumik mély mintaárkai nedves időben a felgyülemlett csapadékot könnyen el tudják vezetni. De nemcsak a gumi mintázata, lamellázottsága más, jelentős különbség van a gumi összetételében is, ugyanis a téli gumi nagy mennyiségben tartalmaz szillika adalékot. Ez az adalék teszi lehetővé, hogy a gumi hidegben is lágy maradjon, és télen is megőrizze a jó tapadási tulajdonságát. A téli gumi nemcsak fékezéskor, elinduláskor segít, hanem jobb tapadása miatt kanyarodáskor is. A jó gumiválasztás és az időjárási viszonyoknak megfelelő közlekedés segít épen, biztonságban átvészelni a hideg, jeges, téli időszakot.
Fontos megjegyezni, hogy a különböző márkák, és gyártók szakemberei folyamatosan igyekeznek fejleszteni a termékeket, érdemes több márka kínálatát is megnézni vásárlás előtt.
Tapasztalataink szerint a környékbeli gumiszerelő műhelyek kínálata az idei évben is széles skálán mozog, szaktanácsokkal is segítik a választást és a vásárlást, korrekt árakkal találkoztunk minden esetben.

Kopott, sérült vagy elöregedett abroncsokkal soha ne induljunk útnak!

Történelem:
Gondolták volna, hogy a téli gumi története már a gumiabroncs feltalálásával kezdetét vette? A világ első téli gumiját 1934-ben gyártották (a finn Nokian téli gumija a Kelirengas névre hallgatott), és kezdetekben főleg teherautóknak szánták a csúszós utakra. Ebben az időszakban kezdődött meg a lovas szánok motorikus járművekre történő lecserélése, ami fokozatosan idézte elő a téli gumi igényét. A megfelelő tapadásról a különleges fogazat gondoskodott, a csúszós utakon is használható gumiabroncsokra pedig a személyszállításban is szükség volt. A Nokian ezért 1936-ban elkezdte forgalmazni a személyautókra optimalizált, a Kelirengasnál kisebb méretű Hakkapeliitta gumiabroncsot.
A téli abroncsok fejlődésének történetében a Continentalnak is kimagasló szerepe volt. Már 1905-ben elkezdték a kutatást a téli útviszonyok mellett is hatékonyan használható gumiabroncsok fejlesztésével kapcsolatban, majd a Nokiannal egy évben, 1934-ben született meg és került piacra a Continental Type Aero Gelände. Ez a gumiabroncs kifejezetten terepre és nagy hóra készült.

Téli vezetéstechnikai tanácsok

Vezetéstechnika:

Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, a rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak. Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, illetve a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.
Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.
Bizonyos útszakaszokon számítani kell arra, hogy az úttesten megjelenhet mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat!
A fagyott, csúszós utakon való közlekedés legfontosabb szabálya a helyes sebesség megválasztása. A határmezsgye nagyon szűk: ahhoz, hogy még sávban tudja tartani a megcsúszó autót, legfeljebb 2-3 kilométer per órával lehet eltérni az ideális sebességtől. Ha megtörténik a baj, nem mindig a vészfékezés a jó megoldás!

– A korai sötétedésre, gyakori ködre és havazásra is fel kell készülni. Ha sötétben autózik, a reakcióidő az út perifériáján lévő akadályokkal szemben minimum másfél-kétszeresére nő. Csak mítosz, hogy ködben az első ködlámpákkal messzebbre lát, mint tompítottal! A ködlámpa csak 5-10 métert világít előre épp az alacsony pozíciója miatt, így lassabban kell ilyenkor hajtani. Ha nyáron 30 perc épphogy elég volt a munkahelyre éréshez, ugyanez télen megnőhet. A késés az agresszív vezetés egyik fő oka, ezért tervezzen hosszabb idővel.

Semmit ne csináljunk hirtelen! Legyünk körültekintőek.

Autó szélvédő tisztítása

A jó kilátás érdekében:

Az ősz és a tél a nagyobb esőzések és a havazások időszaka. Ahhoz, hogy jól lássunk a szélvédőn keresztül, megfelelő állapotú ablaktörlőlapátok kellenek. Ezeket évente tanácsos lecserélni. Ha azonban csíkozva vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek, tegyünk fel újakat hamarabb.
A szélvédőre ráfagyott ablaktörlőlapátokat sose erőltessük, a bejegesedett ablakot soha ne az ablaktörlővel próbáljuk megtisztítani! Az ablakfűtést használva olvasszuk le a jeget. Tipp: egy flakonból téli ablakmosó folyadékot vagy jégoldó sprayt fújva rá gyorsítható a folyamat.

Fagyálló ablakmosó feltöltés

Az ablakmosó folyadékot is cseréljük ki télire. A modern autók lámpatestei is mosóberendezéssel vannak ellátva érdemes a téli szélvédőmosó folyadék betöltése után érdemes járatni a mosóberendezést, hogy a lámpamosó hálózatába is a fagyálló mosófolyadék kerüljön, mert ha véletlen szétfagy, komoly költség a javíttatása / cseréje. Higgye el mindenki, nem úri passzió a téli szélvédőmosó folyadék használata.
A nem megfelelő szélvédőmosó folyadék menet közben azonnal a szélvédőre fagyva, a látást akadályozva balesetveszély kockázatát is növeli!

Nézzük át a hűtő-fűtő rendszert:
A vezető komfortérzete is biztonságtechnikai tényező, mivel hidegben nő a reakcióidő, csökken a koncentráló-képesség.
De a befagyott, bepárásodott ablakok leolvasztása, párátlanítása nélkül lehetetlen vezetni. Akkor is használni akarjuk majd a fűtést, ha hidegben elakadunk, várakozni kényszerülünk, vagy csak lassan tudunk haladni. Cseréltessük ki a pollenszűrőt, mivel telítettségük jelentősen csökkenti a szélvédők belső páramentesítésének a hatásfokát.

Befagyott autózár

Ellenőrizzük a zárakat:
Jégoldó spray-vel olajozzuk meg őket az első hajnali fagyok előtt. Tartsunk magunknál (zsebben, táskában) kis kiszerelésű jégoldót, hogy kéznél legyen, ha mégis szükségessé válna.

Fagyálló hűtőfolyadék feltöltése

Hűtőfolyadék:
Vizsgáljuk meg a folyadék szintjét a tartályban, a legfontosabb azonban, hogy a fagyáspont megfelelő legyen. Ezt általános szabályként a várható legalacsonyabb hőmérséklet alatt 5 C fokkal kell beállítani. Nálunk mínusz 20-25 C fok körül van. Feltétlenül ellenőrizzük az értéket, mert a folyadék megfagyása komoly károkat okoz! Ha van erre szolgáló mérőeszközünk, magunk is megtehetjük, ha nincsen, látogassunk el egy benzinkútra vagy szakszervizbe, ahol műszerrel bemérik.
Jó, ha tudjuk, hogy a hűtő folyadékot le kell cserélni kétévente. Hűtő funkcióján kívül ugyanis adalékanyagok is vannak benne, amik korrózió gátló szerepet töltenek be, illetve kenést adnak a vízpumpának, és a hűtőrendszer elemeinek, szelepek, EGR, termosztát, stb. Mindig a gyári előírásoknak megfelelő hűtőfolyadékot használjunk!

És, ha már az autószerelőnknél vagyunk…

Ellenőriztessük a világítást, illetve a fényszórók beállítását. Vizsgáltassuk át a fékeket, és a fékberendezés elemeit, féknyergek, fékcsövek, kézifék.
A hideg idő vízválasztó az akkumulátorok életében. Az első hidegek megérkezésével kiderül, hogy reggel a kocsink nem indul akku hiba miatt. A modern diesel járművek automatikus izzítással rendelkeznek a hidegindítás megkönnyítése érdekében. Gyakran már annyi energia sem marad az akkuban, hogy a jármű izzítson, nemhogy beinduljon.
Jól felszerelt műhelyekben az akkumulátor műszeres tesztelését is kérhetjük, ilyenkor korrekt képet kapunk az állapotot illetően, illetve kiderülhet időben, hogy az egység csere érett.
Az üzemanyagrendszer szűrő-vízleválasztót tartalmaz, ha belefagy a víz, vagy vizes szennyeződés, eltömődhet/szétfagyhat. Érdemes a téli szezon előtt cseréltetni.

Indulás, hosszabb utazás előtt:

Ellenőrizzük az üzemanyagszintet, lehetőleg ne induljunk útnak kevés üzemanyaggal.
Egy váratlan helyzet esetén, rendkívül kellemetlen, ha üzemanyag hiány miatt leáll az autónk motorja, fűtése.
Vigyük magunkkal ezeket is:
• szerszámos doboz,
• Indító kábel,
• hólánc,
• vontató kötél,
• tartalék fagyálló ablakmosó folyadék,
• egy kefe, amivel lesöpörhetjük a havat a kocsiról
• jégkaparó,
• papír törlőkendő,
• takaró, meleg holmi, kesztyű, tartalék zokni és lábbeli (az átnedvesedett lecserélésére)
• ivóvíz, esetleg élelem (különösen, ha gyerekkel utazunk)

Az időjárási előrejelzéseket nyomon követhetjük az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen.
A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról az Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon.

Hogyha ön vagy embertársa bajba kerül, kérjük hívja a 112-es segélyhívó számot.

Legyünk óvatosak, és körültekintőek vegyük figyelembe a megváltozott közlekedési, és útviszonyokat!

NE FELEDJÜK:
MINDANNYIUNKAT HAZAVÁRNAK!
Balesetmentes közlekedést!

Foto: Birofoto, iStock

-Hírdetés -

Friss cikkeink