szerda, december 7, 2022
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaMeghalt az Omega együttes alapítója, Benkő László

Meghalt az Omega együttes alapítója, Benkő László

Hosszú betegség után 77 évesen elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója – tudatta Facebook-oldalán a zenekar.

Mint írták, a magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad – írta a zenekar. Benkő az utóbbi években folyamatosan betegségekkel küzdött, és október végén arról beszélt, nemcsak az állapota gyötri, hanem a járvány miatti folyamatos bezártság is, de mindent megtett azért, hogy felépüljön, és rendszeresen mozog a családjával, hogy javuljon az egészsége.

Benkő László középiskolás korában kezdett el zenélni, ekkor rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, és az Omega elődjének is tekinthető Prófétában is játszott. Az Omegában 1962. szeptemberében kezdődött a pályafutása, itt eleinte zongorán, majd később orgonán játszott. 1968-tól Presser Gábor lett a zenekar billentyűse, így Benkő többféle hangszeren játszott, és olykor énekelt is. Presser távozása után visszatért a billentyűs hangszerekhez, köztük a szintetizátorhoz, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. A zenész sokat alkotott önállóan és más produkciókban is. Ő írta például az 1980-ban bemutatott Űropera zenéjét, első szólólemeze pedig 1982-ben jött ki, de a ’90-es évektől gyakran szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is.

A billentyűst 2017-ben diagnosztizálták májrákkal, ami miatt műteni is kellett, de annak ellenére, hogy el volt keseredve a halál gondolatától, eltökélten dolgozott a felépülésén. A koncertezést sem hagyta abba, nemrég a Blikknek arról beszélt, hogy a raktárkoncerteket azért nem vállalta az Omega, mert sokkal nagyobb showt nyomnának, mint ami ott elférne, de hozzátette, hogy jövő tavasszal remélhetőleg ez is megvalósulhat majd. Benkő 2013-ban az Omega tagjaival megosztva Kossuth-díjat kapott, 2018-ban pedig ugyanígy ítélték oda neki a Fonogram Életműdíját is. A zenészt idén januárban a Magyar Kultúra Lovagjának választották.

-forrás: telex-
-Hírdetés -

Friss cikkeink