hétfő, augusztus 15, 2022
spot_img
KezdőlapEgyéb kategóriaNekem nem kell törzskönyv, úgysem viszem kiállításra a kutyát!

Nekem nem kell törzskönyv, úgysem viszem kiállításra a kutyát!

„Nekem nem kell törzskönyv, úgysem viszem kiállításra a kutyát!”

Erre csak egyetlen egyszerű mondattal reagálnék:
„Oké, rendben, akkor 7.000.- Ft-ot tudok engedni az árból és akkor marad nálam a fiókban a kutya törzskönyve.”

Igen, jól hallottátok! 7.000 Ft! Ennyibe kerül magának a törzskönyvnek a kiváltása egy kiskutyának, ha már rendelkezik a tenyésztő kiváltott kennelnévvel.
Ne dőljetek be senkinek, aki állítólagosan súlyos tízezrekkel adja olcsóbban a kutyát akkor, ha nem kérsz hozzá törzskönyvet! Aki ilyet mond, az csak egy semmire kellő szaporító, aki ezzel is csak az általa árult kölykök árát szeretné még kedvezőbbnek feltüntetni! Egy Tenyésztő (igen így, nagy kezdőbetűvel) minden – hangsúlyozom minden – nála született kölyök után kiváltja a törzskönyvet még akkor is, ha valami szépséghibája van, továbbá nem hoz le törzskönyv nélküli almot soha!

A törzskönyvezéshez pedig nem elegendő csupán az, hogy a szülők törzskönyvesek legyenek. Ha valaki azzal próbál meggyőzni titeket, hogy „Lehetne a kölyköknek törzskönyve, mert a szülők törzskönyvesek, csak nem akarjuk kiváltani.”, akkor szintén szaporítóval van dolgotok. Szépen köszönjetek el és keressetek egy Tenyésztőt!
Ne nyugtassátok magatokat ezzel a dumával! Törzskönyveztetéshez mindkét szülőnek tenyész szemlével és szűrésekkel kell rendelkeznie és persze szükséges a kiváltott, nemzetközileg levédett kennelnév is.

„Persze, rendelkeznek a szülők minden szűréssel, hiszen rendszeresen látja őket állatorvos és minden oltásuk megvan.”

Itt tisztáznék még egy olyan dolgot, amit rengetegen tévesen értelmeznek (még maguk a szaporítók is, akik az imént írt dumával árulják a kölykeiket).
A szülők szűrése nem egyenlő a rendszeres állatorvosi látogatással! Az egy teljesen alap dolog, ami minden felelős hobbi kutyatartónak úgymond kutya kötelessége. A szűrések alatt a vérből vagy nyálból kinyert DNS tesztelését (genetikailag öröklődő betegségek kiszűrése erre szakosodott laborokban), dysplasia szűréseket (bódításban végzett röntgenfelvétel a kutya csípőjéről, könyökéről, válláról) és klinikai szemtesztet (mindenféle műszerrel, specialista által végzett szemvizsgálatok, amiket nem árt időnként ismételni) kell érteni. Ezek nem kevés pénzbe kerülnek, de mindenképpen elengedhetetlenek egy kutya tenyésztésbe vonásához.

És tudjátok mi az, ami még alap egy Tenyésztőnél? Törzskönyv, szerződés, számla, egészségügyi garancia, rendszeres féreghajtás, chip, 2 oltás és életfogytig tartó támogatás.

„Chipjük nincs, azt majd csak később szerettük volna a kölyköknek berakatni, de az oltásaik megvannak.”

Hohó, álljunk csak meg egy pillanatra! Oltás nincs chip nélkül! Itt valaki füllent! Sőt, tovább mennék… a magyarországi előírások alapján nem is cserélhet gazdát egy kutya sem beültetett chip megléte nélkül. Legkésőbb 4 hónapos korig, de még gazda csere előtt kötelező annak beültetése, különben bünti van!

„Mi elhozhattuk 6 hetesen a kiskutyát, így már egészen kicsi kora óta velünk lehet, de imádjuk, mert így legalább még jobban ragaszkodik hozzánk.”

Ez remek, hogy te így gondolod, de valójában ezzel csak ártottál a kutyádnak, mert egy kölyöknek minimum 8 hetes koráig az anyja mellett van a helye. Már csak azért is, mert a 2. oltását a legtöbb oltási program szerint ebben a korban kapja meg. Máskülönben pedig azért, mert 8 hetes korukig rengeteg mindent tanulnak még az anyjuktól és alomtestvéreiktől. Igaz, hogy az anyjuk már 5-6 hetes koruktól elkezdi őket leválasztani és látszólag úgy viselkedik, mint aki utálja őket és minél előbb szabadulna már tőlük, de valójában sok mindent tanulnak, tapasztalnak még abban a 2-3 hétben. És nem mellesleg törvényileg tilos 8 hetes kor előtt elválasztani az anyjától a kölyköket…

„De hát kapunk hozzá törzskönyvet, abban is benne van, hogy minden korának megfelelő oltással rendelkezik a kiskutya.”

No álljunk meg még egy pillanatra! Az oltási könyv nem egyenlő a törzskönyvvel! A törzskönyv egy A4-es, két oldalas, zöld színű papír (legalábbis a MEOESZ-nél), ami több generációra visszamenőleg tartalmazza az adott kutya felmenőit és azok szűrési és legfőbb kiállítási eredményeit is. Ezt csakis kizárólag FAJTATISZTA kutya kaphat, keverék nem. Amolyan családfa… meg személyi igazolvány is egyben…
– És nem. Utólag sem tudsz kiváltani a kutyádnak törzskönyvet akkor sem, ha mindkét szülője törzskönyves. Ha törzskönyves kutyát szerettél volna, akkor miért nem azt vettél megbízható Tenyésztőtől?!

„No de akkor miért kerül nagyjából 200.000-300.000.- Ft-ba egy törzskönyves Border Collie, amikor csak 7.000.- Ft a törzskönyv kiváltása?”

Na ez az a kérdés, amit korábban már számtalan Tenyésztő kifejtett nagyon aprólékosan és részletesen, de a posztom lényege most nem ez volt, így ettől eltekintenék. A cél az volt, hogy felnyissam mindenki szemét azzal kapcsolatban, hogy mik azok a leggyakrabban előforduló csalások és félrevezetések, amikkel a szaporítók megpróbálják eladni a kutyáikat, magukat tenyésztőként feltüntetve. És sajnos a legtöbb ember boldogan bedől ezeknek. Igyekeztem továbbá szembesíteni Titeket – akik szaporítótól terveztek kutyát vásárolni vagy netán már meg is tettétek azt -, hogy melyek azok a saját lelketek megnyugtatására alkalmazott magyarázatok, amikkel megpróbáljátok meggyőzni magatokat (és legtöbbször másokat is) arról, hogy jó döntés/jó döntés volt szaporítót választani Tenyésztő helyett.

NE LEGYÉL TÁJÉKOZATLAN ÉS NE CSAPD BE SAJÁT MAGAD!

Kérdezz, kérdd el a szülők szűrési- és munka- vagy kiállítási eredményeit, a kennelnév regisztrációs papírt és ne elégedj meg azzal, hogy a helyszínen látod a szülőket, akik látszólag egészségesnek tűnnek és jó körülmények között vannak tartva. Mert a genetikai betegségek nem nézik, hogy bársony párnán aludt-e az apa kutya, vagy, hogy ezüst tányérból evett-e az anyaállat! Aki szűrések és kennelnév nélkül hoz le almot csodás, mesébe illő körülmények között, szeretettel és csillámporral körülvéve, akár évente mindössze csak egyszer (mert „De hát náluk csak évi egy alom születik és nagyon szeretik a kutyáikat”), az mind SZAPORÍTÓ!
Még, ha ő maga sem gondolja annak magát!

TÁJÉKOZÓDJ ÉS NE TÁMOGASD A SZAPORÍTÓKAT!
VÉDD MEG SZERETETT FAJTÁNKAT, A BORDER COLLIET!

Köszönöm, ha végig olvastad!
(A fénykép illusztráció, de valódi és a saját tulajdonom, mint ahogyan az írás is. A fent leírtak természetesen bármilyen kutyafajtára vonatkoztathatóak.)’

forrás: Psyborders Kennel

-Hírdetés -

Friss cikkeink