vasárnap, június 13, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekSzüreti Kavalkád, avagy egy hét a szüret jegyében az Evangélikus Egyházi Óvodában.

Szüreti Kavalkád, avagy egy hét a szüret jegyében az Evangélikus Egyházi Óvodában.

Az ovi Környezeti munkaközössége a hét programsorozatát a szüret, és az őszi munkálatok témaköre köré szervezte. Több éve már, minden ősszel sorra kerül a hagyományápolásnak ez a formája, mivel Soltvadkert az ország legnagyobb hegyközsége – szőlő és bortermelő területe. Tudatos óvoda lévén fontos, hogy a gyermekeket megismertessék a szőlőtermeléssel, és akár testközelből is részesei lehessenek a folyamatoknak.


– Az első nap a rákészülésről, barkácsolásról, az őszi-szüreti mondókákról, és dalokról szólt. A délelőttöt, Bogyó és Babóca meséje zárta, a só szoba jótékony klímájában.
A diavetítés mesélője, és minden szinkronhangja „Kis” Rita óvó néni volt.


– Majd a keddi reggelen, felkerekedtek a nagycsoportosok és útnak indultak a Galántai Családi Pincészet Csábori Kétsorban lévő szőlőbirtokára. Szüretre immáron ötödik éve jár az aktuális csoport. Az idén már 43 esztendeje telepített tőkék termését – főleg Pannónia szőlőt- szüretelte a lelkes kis csapat kis vödrökkel, ollókkal felszerelkezve.

A nagy munka közben, „meglepetés vendégre” találtak a gyermekek, ugyanis az egyik tőke tövében a levelek alatt húzta meg magát egy vadnyúl csemete, aki az unszolás ellenére sem fogyasztotta a szőlőt. 🙂


A szüret nem szüret a puttonyozás, és a szőlőtaposás nélkül. A traktorozás, és a szüretelés mellett ebből is tevékenyen kivette részét a csapat néhány tagja.


A kitelepült uzsonna után Kram János jóvoltából lovaskocsizás volt a következő program, melynek végállomása a tanya volt, ahol a feldolgozáshoz használt prések, darálók megtekintésére is lehetőség nyílt. A legnagyobb érdeklődés talán mégis a malacokat övezte, a bátrabbak meg is simogathatták a röfiket.


Eközben, a többi csoport az oviban gyümölcstálakat, gyümölcssalátát készített, és kóstolt.
– A szerdai nap táncházi mulatozásé volt a főszerep. Az udvaron ropta az ovi apraja-nagyja egyaránt.

Hangulatfelelős és tánctanár, Szarka Jutka néni volt.


– A hét méltó zárásaként, egy kis mesedarabbal készült a nevelőtestület a dajka nénikkel együtt.
A Találkozás Házának színpadán a Nagytakarítás a Napnál, című történetet adták elő, egymás után két alkalommal is, a nagy sikerre való tekintettel.

Fotó: Birofoto

-Hírdetés -

Friss cikkeink