hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapMezőgazdaságA gazdák a legjobb gépekkel akarnak termelni

A gazdák a legjobb gépekkel akarnak termelni

Idén a betétszámból lettünk főszereplővé Szentlőrincen! — állapította meg a megnyitó után több kiállító, akik az elmaradt gazdanapok ellenére mégis megtarthatták a mezőgazdasági gépbemutatót a falu határában.

És noha a széles néptömeg a vírushelyzet miatt idén csökkentett létszámban volt jelen, az érdeklődés és az üzletkötések száma mégis azt jelezte: a gazdatársadalmat érdeklik az újítások és a modern megoldások a gépesítésben.

A korábbi ügyfél a nagyobb kombájnunkat is kéri!
— Ezzel az örömhírrel várt minket Koza András, az Austro Diesel GmbH termékfelelőse. Valóban úgy tűnik, hogy beérett a cég 2011-ben elindított kombájnfejlesztési programja. A magyarországi tesztelésen is átesett kombájncsalád az egyrotoros 7-es, valamint az ikerrotoros 8-as és 9-es osztállyal áll helyt a piacon. Az itt bemutatott 8T-típusú, hevederes gép 9,2 méteres, powerflow szalagos vágóasztallal egyedülálló megoldásokat kínál. A Baranya megyei dombvidéken főként a kukorica és gabona betakarításban áll helyt, de jól használható napraforgóra és szójára is. Ennél a típusnál már csak a kezelő hibázhat, maga a gép nem — mondja nevetve a termékfelelős.


Közben egy Güttler talajművelő gép bemutató veszi kezdetét a szomszédos földterületen. Leereszti és már húzza is a traktor a tárcsát, majd fordulás, gyors csere és indul a következő munkafolyamat.


A Güttler mindig itt van, mert sokan keresik talajművelő gépeinket!
— Ezt már Vörös Endre, a Güttler Kft értékesítési vezetője mondja. A most bemutatásra kerülő 640-es hengerünk egy prototípus. Minden rajta van, amit csak ki akarunk próbálni, illetve be akarunk mutatni. A közönséget pedig még egy játékba is sikerült bevonnunk: ki ismer fel több különlegességet az előző években bemutatott gépeink és a jelen kínálat összehasonlításával?

Itt találkoztunk Schott József szentlőrinci gazdával, aki törzsvendég itt. Mint elmondta, 2004-ben megvásárolt, 6,2 méter munkaszélességű hengere annak idején az első forgórámás gépek közé tartozott. Korábban a gyűrűs hengereket három tagban, szétszedve tudta csak kiszállítani a földekre és ott helyben kellett összeszerelnie.

Nem csalódtam a Güttlerben!
— állítja a többieknek. Ez a hengerem napi 40 hektárra képes, hidraulikusan nyit és zár, és nem kellett azóta cserélnem kopóelemet, de még csapágyat sem. 400 hektárt művelek vele, leginkább kapcsolásban használva. Aztán most, hogy újítom a gépparkot, igyekszem megint Güttlert venni!

Kemény földhöz kopásálló eke kell!
Igen, ismét csak a földmunka bemutatót nézzük. Ez itt éppen az ötfejes, függesztett Amazone Kayros ekénk — halljuk a hátunk mögött. Horváth Attila, az Amazon Werke Kft. területi képviselője kommentálja a látottakat. Megtudjuk, hogy ezt az erősített kivitelt 260 LE teljesítményig javasolja. Standard és kopásálló vasak egyaránt szerepelnek a kínálatban.

Permetezők, műtrágyaszórók és vetőgépek
— Egy egész sor géppel jöttek ki ide, Szentlőrincre! — megyek oda hozzá. Igen, kapom a büszke választ, nekünk ez a bemutató mindig fontos volt. Éppen ezért kihozunk olyan eszközöket is, melyeket amúgy csak a bemutatóteremben vagy honlapunkon láthatnak az érdeklődők. Ez itt például az UG Special permetező, mely automata keretvezérlésű, valamint különböző keretnyitási formákkal és oldalankénti szórásállítással rendelkezik.

Mellette áll a ZA-XW műtrágyaszórónk, mely rendkívül népszerű eszközünk, annak jó vezérelhetősége és teljesítménye miatt.
Különleges tulajdonságokkal rendelkezik az itt látható Amazone Precea vetőgépünk. Nyomott levegővel működik, és akár 40 km/h sebességgel küldi be a magot a talajba. Erőssége az automata maglesodró rendszer, melyet a vetésellenőrző vezérel. Az eddigi vásárlói vélemények szerint a magyarországi földeken 15 km/h vetésteljesítményre képes, de valaki 16,5 km/h-t is jelentett.

Ez volt tehát az idei szentlőrinci gépbemutató, mely a gazdanapok elmaradása mellett is megtartásra került. Minden gazdatársunknak sikeres évet, megbízható munkagépeket kívánunk!

Káposzta Lajos

-Hírdetés -

Friss cikkeink