csütörtök, szeptember 23, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeink„Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…” - Nagy Zoltán

„Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…” – Nagy Zoltán

— Solymos Tóni Harmonikás c. slágerét idézve 4 soltvadkerti vendéglátós zenésszel beszélgetek ebben a sorozatban.

Nagy Zoltán Kecelen született 1950-ben. Hangszere a gitár. Ő a vadkerti „Shadows-duó” másik tagja, Rigó Mihály mellett. Így meséli el élete történetét:

A katonaságom különlegesen telt. Én a pécsi uránbányában dolgoztam hivatalosan, és mivel hadiüzemnek számított, nem vonultam be. Céges bulikon, Kecskeméten szövetkezeti rendezvényeken játszottam közben.
Aztán rendszeresen játszó zenész vált belőlem: 1974-ben, a leszerelés után a soltvadkerti Hangulat Presszó következett, minden nap. Szelei Ervin volt a zongorista, Seregély Sanyi pedig dobolt. Nekem volt regisztervizsgám, ami zenekarral történő fellépésekre jogosított. A zenészeket a kecskeméti OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) közvetítette ki, ha valahol rendezvény adódott.

— Mit kell tudnunk az akkori presszóról?
A meccsek előtt az emberek bejöttek asztalt foglalni, majd utána akkori bulik voltak, hogy még tortadobálás is játszott. Sok poénos eset történt, pl. a Lila egyszer lóval jött be.
A pincér Dudás Gabi és Kocsi Pali volt, a cukrász pedig Kürtösi Sanyi. Egyszer lovaskocsis cigányok akartak emberkedni, de a saját ostorukkal tették rendbe őket. Két évet dolgoztam ott.

— Aztán tovább álltál, maradtak azonban a rendezvények, lagzik.
Ajjaj, volt éppen elég. De aztán az ember öregszik, megkopik… Ehhez kapcsolódik egy vidám sztori: ahogy öregedtem, kopaszodtam és parókát kezdtem hordani. Aztán a Duna-parton sétálva, lekapta egy ág. Rám is szóltak: „Hohó, a szarkafészek elmaradt!” Zenész körökben rengeteg poén megy, ez tart meg minket!

— A rockzenében is otthon vagy. Megkérdem hát tőled is: a Rolls Frakció, melyben több környékbeli fiatal játszott, a mi járásunkból indult. D. Nagy Lajos is errefelé lakott… Emlékszel valami itteni kultuszukra?

Érdekes, hogy a Rolls Frakció errefelé nem volt annyira ismert. A nagy sikert ugyanis a főváros hozta meg nekik, mivel Trunkos András, a menedzser felfuttatta őket. Viszont voltak előzményeik: Tóth Csabának Csengődön voltak más formációi is. Emlékszem, Faludi Laci járt velük koncertezni: ő kapcsolgatta kézzel a lámpákat.

— Amikor jobban megismertelek, már a színpad másik oldalán tartózkodtál leginkább…
Igen, elkezdtem hangosítani, beindult a hangszerbolt és most már így kapcsolódom a műfajhoz. Sok mindent láttam és látok a mai zenei kultúrából. Nem mindig tetszik! Hát… legyen annyi elég, hogy egy Lagzi Lajcsi műsor fele bizony playback! Korábban ez elképzelhetetlen lett volna. Ide jutottunk…

Káposzta Lajos

Ehhez a cikkhez ajánljuk

-Hírdetés -

Friss cikkeink