péntek, szeptember 24, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeink„Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…” Rigó Mihály

„Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…” Rigó Mihály

– Solymos Tóni Harmonikás c. slágerét idézve 4 soltvadkerti vendéglátós zenésszel beszélgetek ebben a sorozatban.

Rigó Mihály évtizedek óta a Bocskai utcán lakik. Kiskunhalason született 1950-ben. Hangszere a gitár, melyet 1966-ban fogott először kezébe.

Igen, utcabál volt a jánoshalmi piacon — meséli. Oda jártam iskolába. Részt vettem az iskolai klubéletben és ehhez hozzátartozott a zenélés is a legendás 60-as években…

Aztán Budapestre kerültem. Megismerkedtem nagy zenészekkel, koncertekre jártunk: Radics Béla és Szűcs Antal Gábor voltak a mi bálványaink. A csepeli Radnóti Művelődési Házban minden csütörtökön koncert volt. Jártunk az Újpesti Munkásotthonba is, de onnan ki lettem tiltva. Nem felelt meg a viseletem, ugyanis számomra a rocker öltözék és a hosszú haj „kötelező” volt. Ennek aztán az lett a vége, hogy a lányokat beengedték a buliba, minket meg nem.

Nagy Fa Galeri - forrás: pestbuda.hu
Nagyfa Galeri – forrás: pestbuda.hu

Ugyanez volt az Ifjúsági Parkban is. Rendre kint rekedtünk — a biztonságiak nem engedtek be, mondván, biztos balhézni fogunk. A Park mögött volt egy nagy fa, ott gitároztam én is, mint a többi kitaszított. Ez volt a „Nagyfa Galeri”. Emlékezetes volt a Taurus XT koncert 1970. május 1-jén. Azok óriási zenészek voltak!

Nagyfa a vár mögött

– Aztán csak kopasz lettél te is…
22 évesen bevonultam katonának, így el kellett búcsúznom a hosszú hajtól. De ott is gitároztam és rendszeresen játszottunk a Pollack Mihály Főiskolán. A hathónapos kiképzés után bejártuk az országot a zenekarral. Oroszoknak is játszottunk, mégpedig Székesfehérváron Deep Purple-t.

– Na gondolom: nekik ez volt a Nyugat.
Talán nyugatabb, mintha Kelet-Németországban állomásoztak volna.

Leszerelés után lagzizni kezdtünk: Szentgyörgyi Imre, Jaksa Antal, Bernhard György voltak a zenésztársak. Vadkerten akkor sok lagzi volt, hetente több napon is (szerda és szombat), így elbírta a falu a két zenekart. Szilveszterkor 5 helyen volt bál.

– 2019. december 31-én pedig sehol! Tudom, mert próbaképp végigjártam a kisvárost éjjel. Házibulikat tartottak ugyan, de hol van ez a régi bálakhoz képest? Hol tudtál rockot játszani felnőtt korodban?

A rock téma rendszeresen a lagzik végén jött elő. Viszont állandó rockzenélésre sajnos nem volt lehetőség. Családot alapítottam, és csupán 10-12 éve lépünk fel Nagy Zoltánnal, régi The Shadows számokat előadva. De ezek természetesen már nem azok a régi hajrázós bulik, inkább csendes nosztalgia.

Káposzta Lajos

Ehhez a cikkhez ajánljuk

-Hírdetés -

Friss cikkeink