péntek, március 29, 2024
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeink" Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…" Geiger Péter

” Öreg zenész vagyok, nem füllenthetek…” Geiger Péter

Solymos Tóni Harmonikás c. slágerét idézve 4 soltvadkerti vendéglátós zenésszel beszélgetek ebben a sorozatban.

Geiger Péter, 1948-ban született Madarason. 1965 óta zenével foglalkozik. Hangszerek: billentyű, ének, szaxofon, harmonika (és kicsit kántor)

Milyen zenei képzettséggel rendelkezel?
Zeneiskolába jártam, majd Szegeden konzervatóriumban akartam folytatni a tanulmányaimat, de 1962-ben úgy vettek volna fel, hogy csak a következő évben kezdhetem meg az iskolát. Ez nekem nem fért bele: mit csináltam volna egy éven át?
 

És mit csináltál?
Felmentem Pestre. Na, gondolhatod…
Maradjunk annyiban, hogy zenei pályafutásomat Szegeden a Jégkunyhó Bár (a Tisza Szálló bárja volt) kezdtem. Aztán jött a katonaság, majd 1 év az NDK-ban (a fiatalok nem tudják: ez a Német Demokratikus Köztársaság és igen olcsó volt a sör — a szerk. megjegyzése). Itt CO2 hegesztő szakmát tanultam, de közben zenéltem 4 némettel és Müller Andorral. Közben adódtak problémák a beat zene és a nagy hajam miatt.

Aztán következett Soltvadkert…
1969-ben kerültem Vadkertre mint hivatalos OSZK (Országos Szórakoztatózenei Központ) zenész. Január 1-től minden szombaton a presszóban zenéltem. A 70-es években divatba jöttek a műsoros estek, amik zenés bulival zárultak. A fellépések alkalmával megismerhettem Szécsi Palit, Máté Petit, Horváth Pistát, Psota Irént. A fellépés előtt megküldték a kottát, és a zenekar lekísérte. Ezeket a fellépéseket akkoriban Szávay Pista bácsi, később pedig Bajuszné Gabi néni szervezte.

Emlékeszem, hogy folyamatosan képezted magad.
Az A-kategóriás vizsgát 1986-ban tettem le. Az egy kiemelt szórakoztatózenei kategória, melyet előtanulmányok és gyakorlat nélkül lehetetlen megszerezni. Budapesten volt a vizsga: 15 tagú bizottság előtt kellet zongorán előadni a kívánt darabokat, amiket ők ott helyben választottak ki a listámból. Ezek között szerepeltek klasszikusok (én Chopin-t játszottam), operettek, latin számok és slágerek egyaránt.

Geiger Péter 2006 Soltvadkerti művelődési ház

Repity Kata énekesnő 2006 Soltvadkert

Gondolom, volt ezzel célod.
1982-1988 között Pusinál(Puskás Lajos, Anna Vendéglő) zenéltem. 1988-ban következett München, Bréma, Hamburg, majd 1989-1993 között Norvégia és Franciaország. Ne irigyelj annyira: cigányélet volt! Sűrűn változtak a fellépő helyek. Oda mentem, ahová az ügynökség küldött. 2-3 hónap után cserélgették a zenekarokat, hogy a közönség ne unja meg. Ott minőségi vendéglátás zajlik, el lehet játszani a kulturált zenét. Voltam bárzongorista is, nagy sikere volt a magyar zenének, a Monty csárdásnak.
1993-2005 között itthon voltam (Pusi és más helyek), majd hajó következett Repity Katával, aki énekes volt. Ha visszatekintek, talán a legjobb Párizsban volt. A bohémvilág és a látvány csodálatos ott. Persze a magánélet megsínyli ezt a munkát. Lehetne erről még sokat mesélni…

Lejegyezte: Káposzta Lajos

Ehhez a cikkhez ajánljuk

-Hírdetés -

Friss cikkeink