hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekHelyi értékeinkTanyasi citerás találkozó Soltvadkerten

Tanyasi citerás találkozó Soltvadkerten

A hétvégén nagy esemény színhelye volt egy Soltvadkert kútágasdűlői tanya: a gazda, Szénási Béla, citerásokat látott vendégül, melyhez nagyszerű hátteret adtak az épületek, a gyönyörű udvar és … a megmaradt kútágas.

A soltvadkertiek mellett a keceli Bogárzó, valamint a tázlári és a balotaszállási citerazenekar muzsikált a maroknyi vendégsereg, no meg egymás örömére. Névadó találkozónak is nevezhetnénk a nagy eseményt, hiszen a soltvadkerti citerások új irányt vettek. Erről kérdeztem az együttes vezetőjét, Duchai Juditot.
A mi családunkban mindig különleges értéke volt a népzenének, a közös nótázásnak. Ez az, amit leginkább szeretnék továbbadni mindenkinek, aki csatlakozik hozzánk, természetesen leginkább a fiataloknak.

Miért vettétek fel a „Kútágas 77” -nevet?
Édesapám, Duchai György itt született. Azaz nem itt, hanem 2 tanyára innen, a Kútágas dűlőben. 18 éves koromig jómagam is rendszeresen kijártam ide dolgozni a szőlőbe. A környék, a táj szeretete bennem van. És jól emlékszem a soltvadkerti citerazenekar megalakulására, ami 1977-ben történt.Ezt az örökséget visszük tovább, innen tehát az évszám!
Aztán teltek-múltak az évtizedek: már nem csupán soltvadkertiek jöttek hozzánk, hanem szinte mindenhonnan. Úgy is fogalmazhatok: kialakultak a stílusok és kapcsolatrendszerek. Az internet és az autók világában könnyebb leküzdeni a távolságokat, illetve kevesebb a szabadidő, de azt mindenki ott akarja eltölteni, ahol neki a legjobb. Az emberek döntenek. Például mellettünk.


Kikből áll most a zenekar?
Na nézzük, hogy is állunk most itt éppen! Kezdjük Lajos Károly jelenlegi korelnökkel, akivel 25 éve játszunk együtt. A legújabb belépőnk pedig Páska Norbert Szegedről. Szőke József Pirtótól, Lengyel Alexandra, Lengyel János, Lengyel Zsolt, Szeg Adrienn és Tóth János,valamint én Bócsáról járunk a próbákra. Szikora Bence a legifjabb, ő kiskunmajsai és tamburán is játszik. Édesanyja Szikoráné Katika, illetve a keceli Schütz Sarolta egészíti ki a női vonalat. János, meg én játszunk legrégebben ezen a szép hangszeren, jómagam már 45 éve!


Az est közös zenéléssel kezdődött, és a tartalmas vacsora után azzal is folytatódott. Számomra a régi tanyasi bulik hangulatát idézte, melyek — ha meg is ritkultak — remélhetőleg nem tűnnek el örökre!

A szervezők nagyon sajnálják, hogy a járványveszély miatt a vajdasági kikindaiaknem ünnepelhettek velük. A tavaszi rendezvény elmaradt, de legalább most így, szűkebb körben, megszervezhették ezt a szép névadót. Aztán majd következik a folytatás!

Káposzta Lajos

-Hírdetés -

Friss cikkeink