hétfő, szeptember 26, 2022
spot_img
KezdőlapSoltvadkert hírekEbösszeírási kalamajka

Ebösszeírási kalamajka

Több évre visszavezethető mulasztási ügy témája van kibontakozóban, aminek a végkifejletét ismét egy Facebookos alapanyag és némi háttér információ szolgáltatja.
A téma: az ebösszeírás, ebtartással való kötelezettségek (chippeltetés, kötelező oltások) ellenőrzése, ami jegyzői hatáskör alá tartozik.
A megnyugtató felhívást Soltvadkert Város Facebook oldala tette közzé, de mi van a helyzet mögött? Erről olvashatnak az alábbiakban idézet tartalmakból:

“FELHÍVÁS SOLTVADKERT VÁROS KÖZIGAZGATÁSI TERÜLETÉN VALÓ
KÖTELEZŐ ADATSZOLGÁLTATÁSRA

Tisztelt Ebtartók, Ebtulajdonosok!
Tájékoztatom a soltvadkerti kutyatulajdonosokat, kutyatartókat, hogy törvényi kötelezettségének eleget téve Soltvadkert Város Önkormányzata 2020. július 10. – október 30. között EBÖSSZEÍRÁST végez.
Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírja, hogy a tartás helye szerint illetékes települési önkormányzat feladata az ebösszeírás elvégzése. Az ebösszeírás célja a jogszabályban előírt ebrendészeti feladatok ellátása, és a veszettség elleni járványvédelmi megelőzés. A törvény alapján az eb tulajdonosa/tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben meghatározott adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.
Kérem a Soltvadkerten tartott ebek tulajdonosait, tartóit, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségüknek tegyenek eleget, és nyilatkozni szíveskedjenek – a kizárólag Soltvadkerten tartott – ebek adatairól a bejelentésre szolgáló adatlap kitöltésével és leadásával.
Ezúton is felhívom az ebtartók, ebtulajdonosok figyelmét, hogy minden négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (microchip-pel) megjelölve tartható. Kérem, hogy a még meg nem jelölt ebeket szíveskedjenek állatorvosnál megjelöltetni.
Felhívom az ebtartók figyelmét, hogy az adatszolgáltatás az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B. § (5) bekezdése alapján kötelező! Aki adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, vagy nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően teljesíti, az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján állatvédelmi bírsággal büntethető.
További tájékoztatásért Soltvadkert Város Polgármesteri Hivatal munkatársainál érdeklődhetnek.
Köszönöm, hogy az adatlap visszaküldésével segítik munkánkat!

Dr. Viszkók Zoltán sk.
jegyző”

Az összeíró adatlap innen letölthető

” A ma közzétett soltvadkerti ebösszeírás margójára, csak hogy mindenki képben legyen.

2019.10.15-én Közérdekű adatigényléssel éltem jegyző úr felé, amiben érdeklődtem, hogy 1998. évi XXVIII. törvény alapján a 3 évente elvégzendő ebösszeírás Soltvadkerten mikor várható, mikor történt legutoljára? A közérdekű adatigénylések megválaszolására előírt 15 napos határidőt túllépve (nem egyedi eset), 2019.11.06-án megkaptam a választ, miszerint 2014.ben volt utoljára ebösszeírás Soltvadkerten. A mulasztást – miután konkrét ígéret nem történt a több mint 3 éve fennálló jogszabálysértés orvoslására – jeleztem a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal részére, ahonnan 2019.11.13-án azt a választ/végzést kaptam, miszerint felszólították a jegyző urat, hogy hívja fel az Önkormányzat figyelmét a mulasztásra és intézkedjen a jogszabályok betartása felől. Ennek ellenére előrelépés nem történt, legközelebbi ígéret „majd valamikor nyáron” válasz volt. Tekintettel arra, hogy előrelépés nem történt, 2020. április 06-án Törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kértem a mulasztás miatt, ami le is zajlott, a Polgármester úr alábbi ígéretével zárták le 2020.04.29-én:
„ A Polgármesteri Hivatal munkatársai felvették a kapcsolatot a város közigazgatási területén praktizáló állatorvosokkal, hogy a megfelelő módszertant kidolgozzák.”
„Az Önkormányzat a következő hetek folyamán felhívást tesz közzé a lakosság felé a helyben szokásos módon megjelentetve, mely szerint lehetőség lesz az Önkormányzat honlapján letölthető adatlapot kitöltve az ebösszeíráson részt venni.”

A Kormányhivatal fenntartotta az eljárás lefolytatásának lehetőségét a jogszabálysértés orvoslásának elmulasztása esetén. A fentiek után a múlt héten felelős eb tartó társaimmal felkerestük a helyben praktizáló állatorvosokat, hogy a fenti leírás szerinti megkeresés április óta megtörtént-e, egyöntetűen nemmel válaszoltak. Valamint a lakossági felhívás sem történt meg „heteken belül” 2020. áprilisa óta, ezért a múlt héten a visszásságokat jeleztem ismételten a Kormányhivatal felé, s kértem a Törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását. Így jelent meg ma a felhívás az ebösszeírásról 2014. után, ismét, egészen biztosan véletlenül.

Szeretném, ha tudna mindenki arról is, hogy a fenti mulasztás, valamint panaszkezelési szabályok megszegése, többszörös Közérdekű adatigénylésre adott késedelmes válasz (ezeknél az eseteknél a NAIH végzésben elmarasztalta már 2* a jegyző urat) miatt fegyelmi eljárás lefolytatását kértem a polgármester úrtól a jegyző úrral szemben 2020.01.31-én, aminek lefolytatásáról a mai napig nem született döntés. Kíváncsian várom a fejleményeket, érdekelne, hogy többszörös jogszabálysértés, hatósági elmarasztalásokkal mennyire elfogadható az Önkormányzaton belül, lesz-e bármi következménye ezeknek az eseteknek.”

A fenti posztot pedig Bathó Zoltán tette közzé, aki közismerten ebben a témában, számtalan utánajárással, közérdekű adatigényléssel szerette volna felhívni a helyi állategészségügyi és – védelmi vonatkozású problémákra a figyelmet, ami helyileg elhanyagolt.

Az ivartalanítás program hiánya rengeteg kóbor, gondozatlan állatot eredményez. A kóbor kutyák helyzetéről, ez általi veszélyről nem egy hír terjedt el. Vajon mennyire aktuális és lényeges lépés ezzel törődni? Várjuk kíváncsian az ügy végkimenetelét és hogy a jegyzői elmaradásnak lesznek-e következményei…

Önnek mi a véleménye, mennyire tartja fontosnak azt, hogy rendszeres ellenőrzések legyenek állattartás és ebösszeírás kapcsán?

Fotó: Birofoto

..::L::..

-Hírdetés -

Friss cikkeink