kedd, május 11, 2021
KezdőlapSoltvadkert hírekLakossági tájékoztató fórum

Lakossági tájékoztató fórum

Ma délután lakossági tájékoztató fórumot tartott Soltvadkert polgármesteri hivatala a Soltvadkertet elkerülő út engedélyezési tervének elkészültével kapcsolatban Temerini Ferenc polgármester úr köszöntötte a megjelenteket és a vendégek között Lehoczki Ferenc volt polgármestert és Font Sándor országgyűlési képviselőt. Rövid bevezetője után bemutatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. -től Kókai Péter urat.

Kókai Péter röviden bemutatta a NIF ZRT-t, mint az állami beruházású elkerülő út megrendelőjét. Beszélt arról, hogy miért van szükség az elkerülő megépítésére. Forgalmiadatokra és felmérésekre alapozva, 2033.-ra napi 14-16ezer egységjármű forgalmat jelentene Soltvadkerten, ha nem épülne elkerülő út. Ez egy városi környezetben nagyon jelentős forgalomnövekedést jelentene. Az elkerülő megépülésével felére, negyedére csökkenthető ez a forgalom. Kihangsúlyozta, hogy elsősorban a kamion és tehergépjármű forgalom csökkenését eredményezi az elkerülő út.

Bemutatta az elkészült tervrajzokat, és elmondta, hogy előre elkészítették a körgyűrű teljes egészének a tervét, ami meglepő, hiszen nem ez a bevett szokás, hogy egy teljes elkerülő utat egy engedélyezési tervben együtemben legyen megtervezve. Elmondta továbbá, hogy első ütem az északi elkerülő megépítése lesz, a második ütem egy 2000 méteres szakasz Soltvadkert déli részén egyelőre még nem tervezhető meg teljes biztonsággal, mivel a MÁV vasútfejlesztési terveit még nem ismerik, így nem tudják meghatározni, hogy a déli szakaszon felépítendő vasúti felüljáró pontosan hova fog kerülni.
Remélhetőleg hamarosan megkapják az építési engedélyt, ezt követően egy minisztériumi elrendelőt, hogy a kiviteli terveket is meg lehessen rendelni. a kiviteli tervek elkészültével, illetve azzal párhuzamosan lehet szó a területszerzésről, de ha már idáig eljutunk az nagyon jó jel lesz, hiszen az már azt jelenti, hogy a kivitelezés is hamarosan elindul.

Pár szóban beszélt még a területszerzés kifejezésről, hiszen ez az, ami sokakat érint és sokan kíváncsiak rá, hogy zajlik ez a folyamat. Az első, lényeges szempont, hogy a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak számít ez a kisajátítást és a területszerzést is érinti. Ugyanis az értékbecslést nem a NIV ZRT készítteti, tehát a vételárat, amit majd a NIV ZRT. ügyvédje kiajánl a tulajdonosoknak, mint kártalanítási ellenérték a kormányhivatal, szakértő segítségével állapítja meg. Tehát gyakorlatilag, ha kisajátításra kerül sor, akkor is a kormányhivatal ajánlata lesz érvényes, a kisajátítási határozat pedig csak bírósági úton támadható meg.

Amikor majd elindul a területszerzés, akkor minden egyes érintett tulajdonos értesítést fog kapni a NIF ZRT ügyvédjétől, amiben pontosan szerepel mekkora területet és milyen összegért vásárol meg a kormányhivatal (arról is, ha több tulajdonosa van az adott területnek, akkor mekkora az eladóra jutó részarány). Kihangsúlyozta, hogy még nem tartunk itt, ez lehet, hogy egy év, lehet, hogy kettő. Reméljük minél hamarabb… Szintén fontos, hogy a kisajátítás eljárás esetén a kártalanításon felül úgynevezett járulékos költségek megtérítésére is van lehetőség, amit szintén a kormányhivatal bírál el. (üzem áttervezés, termelés kiesési költségek, költöztetés vagy akár támogatás kiesés is.) Továbbá fontos ténykét említette, hogy a kisajátítási összeg minden esetben adómentes, illetve az állami beruházásoknál jellemzően olyan árakat szoktak megajánlani, ami általában megéri a tulajdonosoknak.


A következő felszólaló Font Sándor országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy már 2017 ősze óta tart az elkerülő út tervezése, amit a MÁV-val egyeztetve jutottak el a mostani, tervek elkészítéséhez, így jelölték ki az elkerülő út vasúti felüljáróját.

2021  elején juthat el közbeszerzés kiírásához a projekt, és talán 2021 őszén a mezőgazdasági év végére kezdődhetnek az építkezések. Tehát 2021 őszéig tudják használni a gazdák az érintett területeket, a termények ekkor még biztos, hogy betakaríthatók lesznek. Ő is elmondta, hogy a területekért becsületes árat fizet a kormányhivatal. Az esetek döntő többségében, több mint 80%-ban elfogadják a tulajdonosok a területért felajánlott összeget.

A vitatott kérdésekben a bíróság dönt majd. Ugyan kifutó mezőgazdasági év lesz 2021 ősze, AKG szempontjából, egyetlen gazdát sem érhet visszafizetési vagy egyéb retorziós következmény amiatt, hogy más típusú szerződést vállalt az állam felé. Megvizsgálnak minden földterületet, hogy milyen okozott kár éri a gazdákat, nem lesz olyan, hogy kettévágott vagy megközelíthetetlen földterületek értéktelenedjenek el.

Elméletileg nem lesz megközelíthetetlen földterület. Legfrissebb hírként említette, hogy 236/2020 V.26.-án jegyzett kormányrendeletbe is nevesítésre került a soltvadkerti elkerülő út, és a holnap elfogadásra kerülő 2021-es költségvetésben már szerepel a megvalósításhoz szükséges összeg.


Beszélt továbbá a déli szakaszról is, aminek a megépítése a MÁV tervekhez igazodik majd, amíg azok nem készülnek el, nem lehet tudni, hogy hol fog épülni a vasúti felüljáró.
Font Sándor után még a NIF ZRT tervezőmérnökei mutatták be a vasúti átjárók tervrajzait, részletesen elmondták, hogy hol lesz körforgalom, hány helyen lesz földutak csatlakozása, hogy ez is különleges lesz, mert külön engedélyeztetni kellett erre az útszakaszra a földutak sűrűbb csatlakoztatását. Így biztosítva a környező szőlőterületekre, üzemekbe, vagy tanyákra való eljutást.

-Hírdetés -

Friss cikkeink